In het kort: gebruik altijd regeneratiezout en geen gewoon zout. Regeneratiezout is het meest zuivere zout dat er is en garandeert de levensduur van je waterontharder. Zo gaat je waterontharder zo lang mogelijk mee en blijft hij zo goed mogelijk functioneren.
Wanneer je kiest voor zouttabletten op basis van ingedampt zout zit je helemaal goed. Kies ook steeds voor een gekend merk zoals Axal zouttabletten of Soft-sel onthardingszout. Deze kan je online kopen in de webshop.
De prijs van zout voor de waterontharder
Eén zak regeneratiezout bevat 15 kilo en kost afgerond € 14,98 per zak. De prijs van zout voor de waterontharder is dus minder dan een euro per kilo. Net als met zoveel dingen geldt dat hoe meer je besteld, hoe voordeliger je uit bent.
Zouttabletten worden gemaakt van vacuümzout dat uit ondergrondse mijnen wordt gewonnen, een proces met veel stappen die telkens veel energie vergen. Kristallen bestaan echter uit zuiver zout dat door middel van natuurlijke indamping wordt vervaardigd.
In principe is regeneratiezout hetzelfde als keukenzout. Het grote verschil is wel dat regeneratiezout oftewel onthardingszout veel puurder is dan gewone zout. Het is het meest zuivere zout dat bestaat en garandeert de levensduur van de waterontharder. Dit kennen wij misschien als natriumchloride (NaCI).
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout. 'Deze bestaan voor het overgrote deel uit natriumchloride en zijn niet gezonder dan gewoon keukenzout', zegt Geleijnse.
De ene soort zout is niet gezonder dan de andere. De nadelige effecten op de gezondheid worden vooral veroorzaakt door het natrium, dat in zout zit. Keukenzout, zeezout, Himalayazout en Keltisch zout bestaan allemaal hoofdzakelijk uit natrium.
Onthardingszout, ook wel regenereerzout genoemd is niet duur. Voor één kilo regenereerzout betaal je 40 tot 45 cent. In een standaard huishouden met vier personen heb je ongeveer 100 kilo zout per jaar nodig. Op jaarbasis kost een waterontharder je dus gemiddeld 40 tot 45 euro aan zout.
Ja, een waterontharder heeft jaarlijks een onderhoud nodig. Hierbij wordt de werking van het toestel nagekeken en gecontroleerd. Indien nodig kunnen er dan onderdelen worden vervangen. In sommige gevallen zal het nodig zijn om de waterverzachter te ontsmetten en eventueel aangekoekte zoutresten te verwijderen.
Waterontharder eens per 4 à 6 weken bijvullen
Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen. Doe je dit niet dan functioneert de waterontharder ook niet meer en krijg je opnieuw last van kalkaanslag.
Een waterontharder is een slim en een duurzaam apparaat en gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Met de juiste onderhoud, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar meegaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat presteren na een lange tijd van intensief gebruik.
Met een waterontharder heeft u geen last meer van kalk in uw vaatwasser. Dit betekent dus ook dat u vaatwastabletten zonder zout kunt gebruiken. Het vaatwaspoeder voor zacht water is speciaal samngesteld voor mensen met een waterontharder.
CONCLUSIE: gemiddelde prijs voor een waterontharder
Voor een instapmodel mag je rekenen op prijzen vanaf 700 euro. Voor de plaatsing van een waterontharder in een woning van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik kan je gemiddeld gesproken rekenen op een prijs tussen 1.000 en 2.000 euro.
Onthardingszout, regeneratiezout of waterontharderzout reinigt de hars van waterontharders. Het zout haalt dus niet de kalk uit uw leidingwater. Dit doet de hars binnen in de cilinder van de waterontharder. Deze hars raakt langzaam verzadigd met kalkdeeltjes, doordat deze zich aan de hars binden.
Met behulp van een met natrium geladen harskern worden calcium en magnesium (kalk) grotendeels uit het water gehaald. De harskern bestaat uit heel veel kleine harsbolletjes. De harsbolletjes binden zich aan de kalk en staan vervolgens het natrium af. Zo ontstaat zacht water.
Een waterontharder gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Als de juiste onderhoud plaatst vindt, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar mee gaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat werken.
Wanneer een waterverzachter ontsmetten? De meeste waterontharders hoeven doorgaans maar één keer in het jaar tijdens de onderhoudsbeurt preventief ontsmet te worden. Hiervoor wordt meestal een chemisch ontsmettings- en reinigingsmiddel gebruikt op basis van chloor en fosforzuur.
Hoe vaak wordt de waterontharder geregenereerd? Het aantal dagen tussen twee regeneraties wordt de regeneratie intervaltijd genoemd. Er bestaat geen "juiste" intervaltijd omdat je de voor- en nadelen van een korte en lange intervaltijd tegen elkaar moet afwegen.
Voor de AquaCell gebruikt u blokken zout van slechts 4 kilogram per stuk. Die zijn per kilo in aanschaf iets duurder, maar het zout is veel gemakkelijker in gebruik en u heeft er minder van nodig.
De prijs van het blokzout is € 12,- (incl. BTW en verzendkosten) per verpakking van 8 kilogram, 2 blokken van elk 4 kilogram. De vullingen zijn verpakt in handige draagtasjes zodat ze makkelijk te hanteren zijn.
En ook hier blinkt de AquaCell hars in uit. De genoemde eigenschappen in ontharding en regeneratie blijven namelijk eenvoudig dertig jaar behouden.
Na Keltisch zeezout is Himalaya zout gezond te noemen. Hier zit net iets meer natrium in dan in Keltisch zeezout, maar bevat nog steeds meer mineralen dan normaal keukenzout. Keukenzout kunt u het beste laten staan.
Himalayazout is een natuurzout en bevat heel wat mineralen, in tegenstelling tot tafelzout, wat geraffineerd is. Dat betekent dat vrijwel alle mineralen verwijderd zijn. Sterker nog: tafelzout onttrekt net natuurlijke mineralen uit je lichaam. Alleen al om die reden is himalayazout dus overduidelijk gezonder.
Himalayazout kuurbad reinigt en vitaliseert. Baden in zout water heeft een ontslakkend effect. Gifstoffen en zuren zullen uit het lichaam verdwijnen en er vindt een overdracht plaats van de mineralen die in het badwater zijn opgelost.