Koningsboleten zijn grote paddestoelen, zeer aromatisch en heerlijk als vleesvervanger. Cress, van de firma Koppert Cress zijn pas gekiemde plantjes vol van smaak, vitaminen en mineralen en zeer decoratief.
Eringy (koningsoesterzwam) Nederlands2 kilo
Ook vaak King Boleet genoemd, onterecht want deze paddestoel valt niet onder de boletenfamilie. Is wel een stevige en vlezige paddestoel. De meeste Erinqy komt uit Korea, en zijn flauw van smaak. De Erinqi uit Nederland is qua uiterlijk wat minder mooi maar heeft meer smaak.
De bittere boleet is niet giftig, maar zorgt ervoor dat het gerecht waarin je deze boleet stopt een bittere smaak krijgt. Het is daarom altijd raadzaam om met een stukje van een boleet te proeven of hij bitter smaakt of niet.
Sommige boleten kunnen giftig zijn , zoals de boleten met rode sporen onder de hoed.
De groene knolamaniet is een uiterst giftige paddenstoel en wordt beschouwd als één van de giftigste ter wereld. Het eten van één exemplaar kan reeds leiden tot een fatale vergiftiging. Niet voor niets wordt hij in het Engels "death cap" (hoed des doods) genoemd.
Eekhoorntjesbrood heet Boletus edulis: de eetbare boleet. Maar veel boleten zijn eetbaar, hoewel de meeste minder lekker zijn. De bittere boleet, Boletus felleus, lijkt wel wat op eekhoorntjesbrood, maar mist de kenmerkende buikige steel van de laatste.
Gewone heksenboleet
Ook al is hij niet giftig, toch verwijst de naam van deze zwam naar magie daar het vlees sterk blauw verkleurt bij kneuzing. In Vlaanderen is deze symbiont maar matig algemeen te vinden bij loofbomen.
Hoe herken je een boleet? Een steel en een hoed en gaatjes of buisjes onderaan de hoed. Alle boleten hebben een vlezig vruchtlichaam. De lengte van de steel varieert van 1 tot 23 cm.
2. Als er rode verkleuringen op de paddenstoel zitten, bijvoorbeeld op de steel, de poriën of de hoed , vermijd deze dan. Dit kan namelijk wijzen op een giftige boleet.
Koningsboleten groeien direct uit de grond, vaak onder of in de buurt van sparrenbomen . Ik heb ze gevonden in oude velden, langs paden en zelfs op gazons in Charlottetown! Zoals bij alle paddenstoelen is het bovengrondse deel dat je ziet alleen het vruchtlichaam – als een appel aan een boom.
De heksenboleet smaakt mild en is eetbaar na koken, maar voorzichtigheid is geboden omdat hij op andere, oneetbare blauwkleurige boleten lijkt (zoals de satansboleet). Hij kan het best worden vermeden door beginnende paddenstoelenzoekers.
Kastanjeboleet
Deze paddenstoel heeft een opvallende dikke, bruine hoed. Beginnende paddenstoelspotters verwarren de kastanjeboleet vaak met eekhoorntjesbrood. Een goede test is om met je vinger in de steel van de paddenstoel te knijpen.
De meest gegeerde boleet in de keuken is eekhoorntjesbrood.
Deze stevige paddenstoel kun je al vroeg in de herfst tegenkomen. De kastanjeboleet draagt een hoed die van boven kastanjebruin is en van onderen op een gele spons lijkt. Dat laatste is hèt kenmerk van de boleten: ze hebben geen plaatjes maar buisjes onder de hoed.
Eekhoorntjesbrood is een goed eetbare paddenstoel.
De reuzenbovist kan met gemak 50 tot wel 80 centimeter in doorsnee worden. De bovist is goed eetbaar maar dan in de jonge vorm, stevig en wit. Hoe werkt dat het beste? Als je de bovist snijdt en je hoort een piepend geluid dan zit je goed.
Verse boleten koken
Deze paddenstoelen kunnen glad zijn. Om deze kwaliteit te verminderen, bakt u ze snel in plakjes in olie of boter. De eenvoudigste bereidingsmethode is om ze te bakken in olijfolie en boter, voeg dan een rijke bruine saus toe en serveer ze als bijgerecht bij biefstuk, gegrilde kip of vis.
Officieel heet het boletus edulis, porcini is hun Italiaanse naam (of porcino in het enkelvoud). Het betekent letterlijk ' kleine biggetjes ', een term die door de oude Romeinen werd gebruikt. Ze staan ook bekend als ceps of cèpes in het Frans, en penny buns in het Engels.
Alle vormen van de grote parasolzwam worden beschouwd als goed eetbare paddenstoelen.
De giftigste paddenstoel in Nederland is de groene knolamaniet. Die lijkt in sommige groeistadia heel erg op niet-giftige paddenstoelen, zoals champignons. Door het eten ervan kunnen de lever en nieren ernstig aangetast worden, met in sommige gevallen overlijden tot gevolg.
De kastanjechampignon is rijk aan riboflavine (vitamine B2). Deze vitamine is belangrijk voor je energiemetabolisme, doordat hij helpt bij het vrijmaken van energie uit vetten, koolhydraten en eiwitten. Riboflavine levert daarnaast een bijdrage aan het gezond houden van je huid, ogen en slijmvliezen.
Ten eerste zal het porieoppervlak van de boletus huronensis blauw kleuren bij kneuzingen, terwijl porcinis dat niet zal doen . De stengel — die over het algemeen veilig is om te eten bij eetbare paddenstoelen — onderscheidt de twee ook, met wit gaas op porcinis en een solide, gelige kleur op zijn giftige lookalike.
Vaak geeft de satansboleet aanleiding tot beperkte, weinig ernstige digestieve stoornissen. Misselijkheid, braken, diarree en buikkrampen kunnen 15 minuten tot 2 uur na de inname optreden. Deze worden doorgaans goed verdragen door een volwassene in goede gezondheid.
Bel meteen het Antigifcentrum op het nummer 070 245 245.
welke paddenstoelen geplukt en opgegeten werden; de tijd tussen het plukken en het eten; eventueel de manier waarop de paddenstoelen klaargemaakt werden; de toestand van het slachtoffer.