Kloofhamers. Voor het kloven van grote stukken hout. Een kloofhamer gebruik je als je gebruik maakt van een metalen wig. Herken je aan een dikker bijlhuis en een massieve hamer-achtige achterkant.
1. Fiskars X27 Kloofbijl. De Fiskars X27 Kloofbijl heeft een beoordeling van 9,7 gekregen en is te koop voor een prijs van €89,00. Deze kloofbijl heeft een gewicht van 2,6 KG.
Hakbijl, kliefhamer en zware kliefbijl
Een kliefhamer is een stompe bijl om loofhout te klieven. De hamerkant wordt gebruikt om op vel- en kliefwiggen te slaan.
een bijl met een lange steel.
Een kloofbijl is zowel verkrijgbaar in klein als in groot formaat, de lengte loopt daardoor flink uiteen (van zo'n 40 cm tot wel 90 cm). In principe gebruik je de kloofbijl met beide handen, ook vanwege het gewicht. Het gewicht is afhankelijk van de lengte, maar ligt meestal tussen de 1,5 tot 3,5 kg.
De beste bijl is de Fiskars X10S. Deze Fiskars bijl is met een 4.8 uit 5 de bijl met de hoogste score. Deze bijl is ook een echte allround bijl, zowel geschikt voor het hakken en kloven van haardhout als voor klussen in tuin. Het brede blad van deze beste bijl maakt de Fiskars X10S tot zo'n goede allrounder.
Voor het kloven van grote stukken hout gebruik je een kloofhamer of een kloofbijl. Deze bijlen hebben veel gewicht en duwen daardoor het blok uit elkaar. Deze bijlen zijn over het algemeen niet vlijmscherp. Een kloofhamer gebruik je als je tijdens het kloven gebruik wilt maken van een metalen wig.
Om te testen of je bijl scherp genoeg is plaats je de snede (voorzichtig) in een hoek van 45 graden op de nagel van je duim. Als de bijl van de nagel af glijdt is deze niet scherp genoeg. Je bijl door een A4-tje halen laat ook prima zien of je bijl goed scherp is.
Door hout te kloven help je het niet alleen om sneller te drogen. De kleinere stukken haardhout zijn ook een stuk lichter en handzamer. Ze passen daardoor zo direct in de Outdooroven of kachel. Als je de voorbereiding in orde hebt, dan zal het aansteken van het vuur aanzienlijk minder tijd in beslag nemen.
Tips om beter te klieven
Het vers hout splijten doe je best zo snel mogelijk na het hakken van de boom. Nat hout klieft immers veel makkelijker dan gedroogd hout. Met de hand klieven vraagt een goede techniek. Uiteraard splijt het hout enkel in de richting van de vezel, dwars klieven is bijna onmogelijk.
Bijl Fiskars X25
De X25 is dus lichter en garandeert comfortabel werken. De lengte van de steel heeft ook een belangrijke rol als het gaat om de lengte van de gebruiker. Voor kleine of middelgrote mensen wordt de Fiskars X25 bijl wordt aanbevolen. Beide modellen zijn geschikt voor professionals.
De timmerman's bijl is vooral geschikt voor timmer-en ander hout werk. De bijl heeft een rechte snijkant en hij kan gebruikt worden als beitel en snijwerk. De timmerman's bijl wordt met de hand gesmeed van top kwaliteit gesmeed staal van De Wit.
De beste koop als bijl is voor ons de Talen Tools Handbijl van 800 gram. Deze handbijl heeft precies de goede afmetingen, waardoor bijvoorbeeld het splijten van houtjes snel vooruitgaat. Met zijn gewicht van 800 gram en een lengte van 35 centimeter kan iedereen wel overweg met deze bijl.
Het is raadzaam vlak na het snoeien of zagen van een boom zo snel mogelijk hout te kloven. Op dat moment is het haardhout nog vers en nog niet ingedroogd. Hoe langer je wacht met het kloven van hout, des te taaier worden de houtvezels tijdens het drogen van hout.
Let er bij essen wel op dat je het niet te droog gaat kloven. Beter met wat natter en verser hout kloven zodat je hout niet gaat splijten op plekken waar je dat niet wilt.
Kloven (of klieven) is een bewerking waarbij hout door middel van een kloofbijl of met behulp van wiggen wordt gespleten. Tegenwoordig wordt deze bewerking vooral gebruikt bij brandhout. In het verleden was het kloven ook een gebruikelijke wijze om een boomstam in kleinere stukken te splitsen.
NL: Hij had een bijl. EN: He had a hatchet. NL: Ik haal een bijl. EN: I 'll get an axe.
Voor de beste bijl ga je naar GAMMA. Wij hebben verschillende bijlen opgenomen in het assortiment, voor zowel de kleine als de grote klussen. Welke bijl je koopt, hangt een beetje af van de klus waar jij het voor nodig hebt.
Een bijl draag je met de kop in de hand, waarbij de steel omhoog (kleine handbijl mag ook omlaag) wijst en het scherp naar voren is gericht. Vervoer de bijl bij voorkeur in het foedraal.
De hakbijl is handig voor hakken, rooien en bushcraften. Veel mensen gebruiken de bijl echter ook voor andere werkzaamheden zoals het splijten van houtblokken. De hakbijl is te verkrijgen met een steel van hout maar ook van kunststof en staal.
Het beste antwoord. droog en nat zijn bijde slecht. Nat zorgt voor te soepel hout, en het droogt daarna heel langzaam op, maar kurkdroog hout gaat ook niet goed. een paar tips voor het kloven: kloof het een jaar na het winnen, waarbij het hout onbeschut buiten opgestapeld kan liggen.
Spieren: Goed houthakken, doe je vanuit een “squat” houding. Je traint daarmee bijna elke spier in je lichaam. Te beginnen bij je kuiten, je beenspieren (boven en beneden), je billen (ja dames, billen), je buik, je rug, je schouders en je armen.
De kracht van de machine wordt aangegeven in tonnen en varieert van ongeveer 5 ton (geschikt om hout te kloven voor een kachel) tot 30 ton (professionele houtklovers). De benodigde kracht hangt af van de houtsoort, de lengte en diameter van de stammen en hoe droog het hout is.