De kans op besmetting met Listeria is klein. Jaarlijks zijn er ongeveer 40 tot 60 gevallen van Listeria besmetting bekend maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.
De kans dat iemand door één keer een risicoproduct te eten listeriose oploopt, is zeer klein. Het risico op ziek worden is klein (4 op de miljoen mensen per jaar krijgen deze ziekte in Nederland).
Symptomen listeria
De verschijnselen van een besmetting met listeria kunnen zich uiten tot 90 dagen na consumptie. Soms zijn de klachten mild zoals milde griepverschijnselen. Maar het kan ook hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, diarree en misselijkheid veroorzaken.
De tijd tussen besmetting en eerste symptomen (incubatietijd) bedraagt 1 tot 91 dagen. De infectie geeft meestal weinig tot geen klachten bij personen met een normale weerstand.
Ook als je er echt een voedselinfectie van krijgt is dat meestal alleen vervelend voor jezelf. Alleen als de voedselinfectie komt door listeria en toxoplasmose kan dit gevaarlijk zijn voor je baby. Neem daarom bij diarree of braken direct contact op met je huisarts.
Aan listeria overlijden jaarlijks een aantal mensen in Nederland. De meeste zijn ouder dan 70 jaar of hebben een verminderde weerstand omdat ze bijvoorbeeld lijden aan hart- en vaatziekten, kanker of diabetes. Ook voor zwangere vrouwen kan listeria gevaarlijk zijn, omdat het een miskraam kan veroorzaken.
De kans dat listeria aanwezig is in harde boerenkaas van rauwe melk is klein. Kant-en-klare gerookte vis zoals gerookte zalm of forel uit de koeling. Rauwe dierlijke producten zoals rauw vlees, rauw ei, rauwe melk, rauwe schaal- en schelpdieren en rauwe vis zoals in sushi en maatjesharing.
Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. Die laatste mag je wel eten wanneer ze goed verhit zijn, bijvoorbeeld op een pizza. Leverproducten, smeerworst of leverpaté.
Listeria. Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby.
Is diarree tijdens de zwangerschap gevaarlijk? In de meeste gevallen is diarree tijdens de zwangerschap niet gevaarlijk, als je maar voldoende drinkt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken en het gaat vanzelf weer over. Meestal hoef je niet naar de huisarts of verloskundige met diarree tijdens de zwangerschap.
Rauwe eieren kunnen de ziekmakende bacterie salmonella bevatten. Een salmonella-infectie kan geen kwaad voor je zwangerschap of voor je ongeboren baby, maar de symptomen ervan zoals diarree kunnen wel heel vervelend zijn.
Vlees, kaas en vis
Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Gerookte vis, zachte schimmelkazen en gekookte, gesneden vleeswaren worden volgens het Voedingscentrum het meest in verband gebracht met listeria.
Als je ongepasteuriseerde kaasjes verhit tot boven de 70°C, dan verdwijnt het risico ook. Koken en bakken doodt dus de bacterie. Je kunt dus gerust camembertjes uit de oven, een kaasfondue of een tartiflette met Reblochon eten als je zwanger bent.
Pizza en zwanger: welke pizza's kan ik eten? Een pizza met salami, mozzarella of een sappige pizza quattro formaggi zijn dus helemaal oké tijdens de zwangerschap. Tonijn wordt daarentegen wel afgeraden.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Veel pizza's kun je gewoon eten. Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet geen pizza met een roofvis zoals tonijn.
Pasta Carbonara..
MAAR, wanneer je gebruik maakt van gepasteuriseerde eieren is er niks aan het handje! Ook in de horeca gebruiken ze heel vaak gepasteuriseerde eieren voor dit soort gerechten, vraag dat dus gewoon even na voordat je gelijk besluit het niet te nemen.
D&L sauzen zijn gemaakt op basis van gepasteuriseerd eigeel en vormen dus geen enkel probleem voor zwangere vrouwen. Ideaal als je als zwangere vrouw plots enorm veel zin hebt in pekelharing met mayonaise of augurken met curry.
Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kaas kan besmet zijn met Listeria monocytogenes, die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Misschien heb je helemaal geen last van symptomen tijdens de zwangerschap. Maar sommige aanstaande moeders hebben last van griepachtige verschijnselen zoals spierpijn, koorts, vermoeidheid of hoofdpijn. Als je van een van deze symptomen last hebt, dan moet je dit zeker aan je arts laten weten.
Bij zwangerschap zijn sommige voedselinfecties extra gevaarlijk. De bacterie Listeria kan in rauwe, ongepasteuriseerde melk, kip, vlees, vis en schaal-/schelpdieren, groente en fruit zitten. Listeria kan niet tegen verhitting. De parasiet Toxoplasma kan zitten in rauw of onvoldoende gaar vlees.
Kan misselijkheid of overgeven kwaad? In de meeste gevallen kan misselijkheid of overgeven geen kwaad voor jou en je baby. Waarschijnlijk krijg je nog genoeg voedingsstoffen binnen. Maar als je elke keer kort na het eten of drinken overgeeft, dan kun je (te veel) afvallen en uitdrogen.