Een keepboom is een trapboom waarbij de treden op de uitgezaagde (gekeepte of uitgekeepte) delen liggen, zoals de boom links op de eerste afbeelding en beide bomen op de tweede afbeelding. De treden liggen bij de keepboom op de boom (zijn opgelegd), en dus niet ingelegd in nesten die in de boom zijn uitgefreesd.
De trapbomen of wangen zijn de balken waarin de treden en stootborden gevat zitten of waarop ze rusten. Bij traditionele houten trappen worden de treden en de stootborden 1cm diep ingewerkt in de trapbomen.
De zijkanten van een trap, waar tussen de treden en eventuele stootborden bevestigd worden, noemen we trapbomen. Een trapboom draagt dus de trap treden. Een trapboom wordt ook wel wang genoemd.
Bij een trap met een kwart of bordes worden de treden in dat deel verdreven rond een (hulp)baluster, ook wel (hulp)spil genoemd. Zo nodig is deze hulpspil de tussenstop in de rechte of gebogen trapboom, het traphek en de leuning die eindigen in de hoofdspil waarin de rest van de traptreden zich verdrijven.
De trap vastzetten op de verdiepingsvloer
Wanneer de trap vastzit aan de wand, moet de trap nog vastgezet worden in het trapgat. Hiervoor wordt een balk meegeleverd, welke aan de onderkant van de bovenste trede bevestigd wordt. Deze dient vastgeschroefd te worden aan de verdiepingsvloer.
Meestal zijn deze bomen 38 mm dik. Treden op uitgekeepte trapboom vastgemaakt (keepboom). Deze bomen zijn meestal 38 mm dik. Bij deze boomvorm zijn stootborden een optie.
Principe: De hellingsgraad bepaalt het volledige uitzicht van uw trap. Een trap van 45 graden of hoger wordt gezien als steile trap en is perfect voor een trap die u niet vaak gebruikt, zoals een zoldertrap. Voor de hoofdtrap in uw woning is het aangeraden een hellingsgraad van iets minder dan 45 graden te kiezen.
Een Engelse trap of spiraaltrap is een speciaal soort wenteltrap die spiraalvormig omhoog gaat: een Engelse trap heeft twee bomen (een binnenboom en een buitenboom waar de treden aan weerszijden aan vast zitten), maar de trap draait rond een cilindervormige verticale opening in het midden van de trap.
De bovenste trede van een trap noemen we de weltrede, deze ligt met de bovenkant gelijk met de afgewerkte vloer.
Vaak leidde een smalle wenteltrap naar de bovenverdieping(en) waardoor men niet met meerdere personen tegelijk kon aanvallen. Een rechtsom draaiende wenteltrap gaf het voordeel aan de verdedigers die zich aan de bovenkant van de trap hadden opgesteld.
Het aantal keer dat omhoog wordt gestapt, dus elke trede + het bordes is een optrede. Heeft een spiltrap 12 treden en eindigt deze met het bordes tegen de verdiepingsvloer, dan heeft deze trap 13 optreden: het bordes is de 13e opstap en dus de 13e optrede.
De leuning kan handig zijn, maar is niet per se nodig. Het is tegelijk ook een esthetisch accessoire dat je woning cachet kan geven. Maar het kan ook weggelaten worden. Toen men zwevende trappen kon maken – waarbij de treden langs één kant aan de muur hangen – ontstond ook de nood om de leuning weg te laten.
Het schalmgat is het vrije, open gedeelte in een trappenhuis, ofwel het gat dat door de binnenbomen van een trap gevormd wordt.
De buitenboom ondersteunt de treden aan de buitenzijde van de traptreden. De buitenboom is vaak de trapboom die tegen de muur geplaatst is. De andere zijde heet de binnenboom of keepboom. Bij een spiltrap is de buitenboom de buitenste doorgaande, meestal verhoogde rand van de trap.
Stootborden zijn de (schop)planken die tussen de treden zitten om je trap dicht te maken. Dit zorgt voor meer geluidsdichtheid en minder warmteverlies.
Kies voor polymeerkit
Wanneer u op zoek gaat naar de juiste kit voor de voegen van uw trap, zult u waarschijnlijk al snel belanden bij acrylaatkit. Echter, dit materiaal is niet goed bestand tegen de beweging van de treden. Kies in plaats daarvan voor polymeerkit voor het trap afkitten.
De verhouding tussen op- en aantrede bepaalt de helling van de trap. Een hellingsgraad van 42 graden is courant voor woningen, in openbare gebouwen is 33 graden voorkomend.
Als maximale hellingshoek van de trap (stijgingshoek) wordt 37 graden genoemd (bij een maximale optrede van 188 mm, een minimale aantrede van 220 mm en een ruimtehoogte van 2600 mm). De tekeningen van een trap op papier en schaal 1 op 1 (ware grootte) heten uitslagen. Bij een gesloten trap zijn er altijd stootborden.
De wrong of het wrongstuk is het gebogen deel van een trapboom en eventueel een balustrade waarvan de houtdraad zo goed mogelijk de helling van de trap volgt. Het wrongstuk is dus het gebogen deel als overgang tussen twee opeenvolgende rechte leuningen, binnenbomen of buitenbomen van een trap.
Een spiltrap of draaitrap mag je alvast niet verwarren met een wenteltrap. Het verschil tussen beide? Bij een spiltrap zijn de traptreden bevestigd aan een centrale spil. Een wenteltrap draait niet rond 1 centrale as maar om een vrije ruimte heen.
Maximale hoogte van een trap zonder bordes < 4000 mm.
Waar moet je beginnen om je trap te berekenen? Om een rechte trap te maken bereken je eerst hoeveel treden je nodig hebt om de volledige traphoogte te overspannen. Een voorbeeld: om een traphoogte van 2,55m te overbruggen met een optrede van 17cm, heb je vijftien treden nodig.
De fuikmethode is een verdrijvingmethode bij (spil)trappen. De verdrijvingsmethode is belangrijk om een goed beloopbare trap te hebben. De verdrijvingsmethode moet voldoen aan het Bouwbesluit.