Gebruik voor wit of licht katoen een witwasmiddel. Voor gekleurde en donkere kleding gebruik je een bontwasmiddel. Voor fijne en/of wolwas gebruik je een speciaal wasmiddel. Voor zwarte was zijn er speciale zwartwasmiddelen.
Het fijne was of wol-programma is voor delicate stoffen zoals wol, zijde of viscose. Het wast op een lage temperatuur (30 graden) en centrifugeert minder hard. Als je echt zuinig op je wollen kleding bent, kun je er ook voor kiezen om de kleding voorzichtig met de hand te wassen, zonder hard te wrijven of te wringen.
De fijne was bestaat uit textielsoorten die een delicate verzorging nodig hebben, zoals wol en zijde. Vaak heeft je wasmachine specifieke wasprogramma's zoals 'wol' of 'fijne was'.
Wastemperatuur: Voor fijne was is de aanbevolen wastemperatuur meestal maximaal 30 graden. Koud wassen wordt ook vaak aanbevolen. Gemakkelijk wasgoed kan vaak op 30 tot 40 graden gewassen worden. Centrifugetoerental: Het centrifugetoerental is ook nog lager voor fijne was (maximaal 600 tot 800 toeren).
Wol- en fijnwasmiddelen
Fijnwasmiddelen bevatten geen optische witmiddelen en bleekmiddelen en zijn daardoor geschikt voor wollen truien of fijne synthetische stoffen en fijne gekleurde was. Deze middelen zijn zowel te gebruiken voor de machinewas als voor de handwas.
Het wasprogramma voor fijne was of anti-kreuk programma duurt over het algemeen korter en centrifugeert op lagere stand. Is alleen handwas een optie, dan zie je een tobbe met een hand erin.Dit betekent dat de stof kan vervormen, lelijk kan worden of kan beschadigen in de wasmachine.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
30°C: Geschikt voor shirts, overhemden, broeken, truien, jurken en rokjes. Dit is de meest energiezuinige temperatuur om te wassen. Licht vervuilde kleding wordt met deze temperatuur prima schoon en fris. 40°C: Kleding die meer vervuild is, wordt goed schoon met een 40°C-programma.
Om je wollen kleding en andere delicate materialen te wassen, kies je een aangepast programma.Dit is een combinatie van wassen op lage temperatuur (lager dan 30°) en zacht centrifugeren (400 omwentelingen per minuut). Zorg er ook voor dat je een geschikt product gebruikt dat je delicate kleding verzorgt.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast.
In normale omstandigheden is er dus geen enkel bezwaar om je kleren te wassen op dertig graden. Het is beter voor het milieu en absoluut niet schadelijk voor de gezondheid. Wie ziek is daarentegen, of wie hardnekkige geurtjes weg wil, doet er wel goed aan om de temperatuur van de wasmachine hoger te draaien.
Fijne was. Soms heet dit programma 'fijne was', al is dat meestal een nog voorzichtiger programma. Over het algemeen geldt dat bij deze programma's de droger voorzichtiger zal drogen (minder omwentelingen per minuut) op een lagere temperatuur, en dat de maximale vulcapaciteit sterk verminderd is.
Vaak is 30 graden warm genoeg.Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Wassen op lage temperaturen: zuinig en goed voor je kleding
Met een wasje op een lage temperatuur (20 of 30 graden) bespaar je op de energierekening. En de was wordt net zo goed schoon. Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt. Zelfs het verschil tussen 40 graden en 30 graden is groot.
Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed. En stop je je was na het wassen in de droger, dan gaan bacteriën die levend de wasmachine hebben verlaten alsnog dood. TIP: Controleer altijd het waslabel voordat je de was doet.
Bij katoenprogramma's of zware stoffen zoals jeans is het aanbevolen meer dan 1 stuk te wassen per keer. Anders bestaat het gevaar dat je wasmachine uit balans raakt. Bij lichte stoffen die je wast op speciale programma's zoals zijde, wol of fijne was kun je wel 1 kledingstuk wassen.
Was een kledingstuk met dit symbool in het zachte wasprogramma (bijv. kreukherstellend of fijnwasprogramma) op een temperatuur niet hoger dan 60 °C. De twee lijnen onder de wasbak geven een speciaal zacht wasprogramma aan en de 30 °C is de maximaal toegestane temperatuur.
Koud: Deze temperatuur is het meest geschikt voor delicate stoffen. Dit programma is bedoeld voor kleding die voornamelijk uit wol bestaat. 30 o C - 40 o C:Deze temperaturen zijn het beste voor delicate, wollen of gemengde materialen. Koud: Deze temperatuur is het meest geschikt voor delicate stoffen.
De volgende omstandigheden zijn hier ideaal voor: Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.
De wasmachine wordt niet meer heet genoeg om alle wasmiddel goed op te lossen. Er blijven dan vetten achter waardoor vlekken veroorzaakt worden en de wasmachine zuur en muf kan ruiken.
Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood. Laat daarom één keer in de twee weken je wasmachine op op hoge temperatuur draaien. Bijvoorbeeld 90 graden. Doe eerst een flinke scheut soda in je trommel, voorwasbakje en hoofdwasbakje en laat je wasmachine zijn ding doen.
Een veelgemaakte fout is het gebruik van te veel of te weinig wasmiddel. Te veel kan betekenen dat het wasmiddel niet volledig uit de kleding is gespoeld. Ook dat kan een vervelende geur veroorzaken. Terwijl te weinig wasmiddel je kleding misschien niet goed genoeg schoonmaakt.