Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen of wooneenheden onder één dak. De woonruimtes hebben elk een aparte voordeur en hebben vaak ook een intern afsluitbare verbindingsdeur. De wooneenheden kunnen naast elkaar, maar ook boven elkaar gesitueerd zijn.
Sinds 1 november 2014 is er geen vergunning meer nodig voor plaatsing, wel gelden de minimale regels van het Bouwbesluit. Een kangoeroewoning is een pand met twee zelfstandige woonruimtes. Deze ruimtes staan binnen met elkaar in verbinding via een (afsluitbare) deur.
In een kangoeroewoning woon je met meerdere generaties onder een dak. Ouderen kunnen zo makkelijk een beroep doen op hulp of zorg. Voor de jongere generatie zijn er ook vaak voordelen: een oppas voor de kinderen of de geruststelling dat je vader of moeder nog zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan wonen.
“Kangoeroewonen in een 'eengezinswoning' blijft voor het kadaster één woonst op één lot grond. Dit betekent dat – in tegenstelling tot bij een meergezinswoning – er maar één kadastraal inkomen en één onroerende voorheffing is. Wie eigenaar is van de woning speelt in principe geen rol.
Het is dus afhankelijk van in welke gemeente u woont om te kunnen beoordelen welke regels op de woning van toepassing zijn. Het zal in veel in gemeenten in beginsel niet toegestaan zijn om met twee gezinnen een woning te bewonen.
Het belangrijkste voordeel van kangoeroewonen is dat je makkelijker voor elkaar kunt zorgen en elkaar kunt bijstaan. Zo zijn oma en opa in de buurt om de kleinkinderen op te vangen als dat eens nodig blijkt, of zijn volwassen kinderen beschikbaar wanneer hun ouders hulp kunnen gebruiken.
Een kangoeroewoning huren kost vaak tussen de 500 en 600 euro per maand. Dit is wel afhankelijk van de grootte van de woning en hoe comfortabel het is. Een grote luxewoning kan al rond de 800 euro per maand kosten. Het is goed om eens rond te kijken, en het aanbod van kangoeroewoningen te vergelijken.
Je ziet steeds vaker een huis te koop staan dat al verbouwd is tot kangoeroewoning, met 2 wooneenheden onder 1 dak. Ook al is het een bestaande constructie, tóch mag je niet zomaar met 2 huishoudens erin gaan wonen.
Het voorstel dat het wél haalde, was een duowoning: twee gekoppelde huizen op één bouwgrond.
Een mantelzorgwoning mag maximaal 15 jaar blijven staan. Als daarna meer tijd nodig is, moet er tegen die tijd een vergunning worden aangevraagd.
Aparte huishoudens
Een ander voordeel van de registratie als een “zorgwoning”, is dat de overheid jullie als twee aparte gezinnen beschouwt. Jullie worden elk afzonderlijk belast. Het feit dat je met één of meerdere ouderen of hulpbehoevenden woont, heeft geen invloed op jouw sociaalrechtelijke uitkeringen.
Een mantelzorgwoning is een woning op het terrein van het huis van iemand die zorg nodig heeft. De woning is bedoeld voor de zorgverlener (vriend, familielid). Het is ook mogelijk dat de persoon die zorg nodig heeft in de mantelzorgwoning woont. In dat geval woont de zorgverlener in het bijbehorende huis.
Een huis kopen met moeder terwijl u getrouwd bent is ook geen probleem. U kan maximaal met 4 aanvragers een hypotheek krijgen. Even een paar voorbeelden: Hypotheek mama, papa en dochter. Hypotheek moeder, dochter, zoon en tante.
In een kangoeroewoning delen de bewoners een voordeur, maar hebben ze achter die voordeur allemaal een eigen woning. In de ene woning woont bijvoorbeeld een gezin met kinderen, in de andere woning de (groot)ouders. Andere namen die gebruikt worden zijn meergeneratiewoning of gekoppelde woning.
Een meergeneratiewoning, ook wel kangoeroewoning of mantelzorgwoning genoemd, is een combinatie van twee (zelfstandige) woningen of wooneenheden onder één dak. De vraag naar meergeneratiewoningen komt steeds vaker voor.
Als de woning kadastraal gesplitst moet worden, is het dus verplicht om een splitsingsvergunning aan te vragen. Wanneer deze is goedgekeurd, bent u verplicht een splitsingsakte op te laten maken door een notaris. Deze kosten bedragen ongeveer €1750 inclusief btw.
Zowel degene die mantelzorg krijgt als de mantelzorgverlener mag in de mantelzorgwoning wonen. De mantelzorgwoning mag bewoond worden door maximaal één huishouden. Dit huishouden mag bestaan uit maximaal twee personen, van wie minstens één persoon mantelzorg ontvangt of verleent.
Patiowoning. Een patio woning is een specifiek type eengezinswoning waarbij de (bepalende) buitenruimte geheel is ingesloten door de bouwmassa van de woning, de aangrenzende woning(en) en/of muren.
Elke woning die samen met andere woonruimten c.q. bedrijfsruimten een geheel pand vormt. Hieronder vallen flats, galerij-, portiek-, beneden- en bovenwoningen, appartementen en woningen boven bedrijfsruimten, voor zover deze zijn voorzien van een buiten de bedrijfsruimte gelegen toegangsdeur.
Reacties. Er zijn geen consequenties bij inschrijving op uw woonadres als u een koopwoning hebt. Wel moet ivm een eventuele hypotheekaftrek de betaalde huur beneden een bepaalde grens zijn. Er geldt een vrijgesteld bedrag hiervoor.
U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
In ons land is er geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat in een huis mogen wonen. Wel staat veiligheid voorop dus je moet ook weer niet te bont maken want dan kom je in aanraking met de veiligheidswet.
Buiten de bebouwde kom mag u voor de duur van de mantelzorg zonder vergunning een bouwwerk van maximaal 100 vierkante meter bouwen. Binnen de bebouwde kom gelden in grote lijnen dezelfde eisen als voor een aanbouw: niet te hoog en niet te groot in verhouding tot het te bebouwen oppervlak.
Je kan een mantelzorgwoning financieren via een persoonlijke lening, via je lopende hypotheek, mits je genoeg overwaarde hebt en in sommige gevallen kan je een hypotheek afsluiten op de mantelzorgwoning. Een mantelzorgwoning kan ook worden gefinancierd door de overheid.