Heb je een watergedragen grondverf nodig, bijvoorbeeld omdat je binnen gaat schilderen? Kies dan voor Rubbol BL Primer, die je gebruikt op naaldhout, loofhout en houtrijke objecten. Ook voor deze watergedragen acrylaat geldt: een goede vulling en zeer goed waterdampdoorlatend.
Gesso op papier als ondergrond voor acrylverf
Met acrylverf kun je prima op papier schilderen. Dat kan rechtstreeks, maar je kunt je papier ook eerst insmeren met gesso. Dan heb je een veel fijnere ondergrond om op te werken.
Gebruik gewone grondverf op reeds geschilder hout dat in slechte staat is. Gebruik grondverf voor metaal met roestwerende eigenschappen wanneer je onbehandeld metaal schildert. Gebruik een kunststof primer als hechtlaag wanneer je onbehandeld kunststof wil schilderen.
Nee, helaas niet! Je kunt eenmalig de overstap maken van watergedragen naar terpentinegedragen verf of van terpentinegedragen naar watergedragen verf maar niet terug. Het spanningsverschil tussen de verschillende soorten verflagen wordt dan te groot en kan problemen gaan geven.
Acrylverf over alkydverf is geen probleem. Zorg er wel voor dat je het te schilderen oppervlakte goed ontvet, reinigt en schuurt voor een goede hechting. Voor een optimaal resultaat kun je het beste een watergedragen grondverf aanbrengen en vervolgens een watergedragen lak.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Over het algemeen gebruik je binnen verf op water basis, en buiten verf op terpentine basis. Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Grondverf (ook wel primer genoemd) vormt het hechtingslaagje tussen de ondergrond en de afwerklaag. Grondverf dient dus als een goede ondergrond voor de rest van het schilderwerk. Grondverf is belangrijk wanneer u nieuw hout gaat schilderen. Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.
Het verschil primer en grondverf zit voornamelijk in de substantie. Grondverf zorgt ervoor dat het oppervlak egaal wordt gemaakt, door de grovere bestandsdelen in de grondverf. Ook kan de laklaag zo beter hechten. Een primer daarentegen zorgt weer voor een betere bescherming tegen roest en UV-stralingen.
Een primer gebruik je zeker en vast bij een bepleisterde muur. Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op.
Men gebruikt doorgaans een watergedragen grondverf om binnenhout voor te bereiden op het aflakken. Een goede grondlak vormt de basis voor duurzaam eindresultaat. Een goede kwaliteit grondverf op waterbasis is vergelijkbaar met grondverf op terpentinebasis. Zo goed zijn watergedragen producten tegenwoordig.
Bescherm je ondergrond en de schilderomgeving goed en mik op oude kleren. Acrylverf is niet of nauwelijks uitwasbaar - zowel droog als nat. Gebruik slechts zoveel verf als je echt nodig hebt en vergeet niet je penselen en paletten uit te spoelen. Acrylverf droogt snel en maakt dan paletten en penselen onbruikbaar.
In grondverf zitten grovere bestandsdelen die ervoor zorgen dat het oppervlak een egaal uiterlijk krijgt. Dankzij deze grovere bestandsdelen kan de laklaag beter hechten op het oppervlak. Een primer daarentegen zorgt dankzij fijnere bestandsdelen voor een betere bescherming tegen UV-straling en roest.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Hoeveel Lagen Grondverf Binnen
Is hout al geverfd en wil je het licht opschuren dan kun je nog een grondlaag aanbrengen maar dat is niet echt nodig wanneer de verf er goed op zit. Is de verf op het hout gebladderd verf, dan zou ik het goed schuren, en er 2 lagen grondverf opzetten.
Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Acrylverf wordt ook wel watergedragen verf genoemd, en daarmee is direct duidelijk dat deze verf wordt verdund met water. Dit heeft voornamelijk effect op de glansgraad van de verf. Watergedragen verf heeft een lagere glansgraad dan terpentinegedragen verf.
Alkydverf heeft een betere dekking en een mooier gladder eindresultaat dan acrylverf. Dit is ook metteen de reden waarom (professionele) schilders nog steeds zweren bij deze verf. Omdat deze verf veel oplosmiddelen bevat mag dit van de ARBO niet meer binnen gebruikt worden.
Acrylverf bestaat in een matte, satijnglans- of hoogglans variant. Sommige zijn speciaal ontwikkeld voor vochtige ruimtes en dus afwasbaar. Opgelet: laat ze heel goed drogen voor u ze afwast. Een acrylverf heeft na het aanbrengen ongeveer drie weken nodig om echt door en door droog te zijn.