Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden. Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering. Daarom hier het advies om de fles binnen een jaar te consumeren.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Millésime champagne moet minimaal 3 jaar rijpen, terwijl 'reguliere' champagne minimaal 15 maanden moet rijpen. Langer rijpen komt de kwaliteit en de smaak ten goede.
De meeste champagnes hebben geen jaartal op de fles, in tegenstelling tot vrijwel alle stille wijn en dit komt omdat champagne ondanks verschillende weersomstandigheden en wisselende kwaliteit per jaar altijd hetzelfde moet smaken.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Vintage champagnes worden gemaakt van de beste druiven. Vintage champagnes rijpen vele jaren meer dan de gewone champagnes en winnen daardoor aan aroma, smaak en complexiteit. Vintage champagnes worden alleen in de beste oogstjaren gemaakt. Geen vintage champagne is gelijk en dat maakt het proeven zo interessant.
DE BESTE CHAMPAGNE
Er zijn dure en minder dure champagnes. Namen als Bollinger, Krug en Dom Perignon komen per fles al snel boven de €100 uit. Kwaliteitsmerken met een minder hoog prijskaartje zijn onder andere Moët Chandon en Veuve Clicquot.
Pommery Brut Royal is wonderlijk fris en elegant. Een vrolijke en verfijnde champagne. De Royal is goed uitgebalanceerd en heeft een heerlijke afdronk. Een aanrader als je op zoek bent naar een frisse, lekkere champagne.
Houdbaarheid prestige cuvee
Voorbeelden van prestige cuvees zijn Dom Perignon, Louis Roederer Cristal, Salon S en Krug Clos de Mesnil. Sommige van deze prsetige cuvees zijn wel 10 - 15 jaar houdbaar. Uiteraard afhankelijk van het jaar en de manier waarop deze bewaard wordt en bewaard is geweest.
Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
Net als alle andere wijnen, is champagne het best te bewaren op een koele en donkere plek. Een constante temperatuur tussen de 8 en 12 °C is het beste. Zorg er wel voor dat de fles horizontaal ligt op een plek die trillingvrij is.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Om cava langer te kunnen bewaren moet je de fles (ongeopend) koel en donker bewaren. Als je dat niet doet zal de cava sneller verzuren. Wanneer een cava over datum raakt, ontstaat er een azijn achtige smaak. Als je dit per ongeluk drinkt zal het niet heel lekker smaken, maar ziek word je er niet van.
Een fles cava kun je ongeveer 9 maanden bewaren.
1-2 jaar houdbaar.
Brut champagne is de meest gedronken champagnesoort en dat verklaart dan ook gelijk waarom 95% van de champagnes 'brut' zijn. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn ook de meeste rosé champagnes van het type brut.
Prijs: € 30.000 euro
Deze champagne van Dom Perignon uit 1995 bevindt zich in een fles van witgoud. Je begrijpt dat ook de fles wel van invloed is op het prijskaartje van deze champagne. Tijdens een veiling werd maar liefst 30.000 euro betaald voor deze champagne.
Prijs € 28,95.
'Comte de Brismand'
Editie NL ging namelijk champagne voor ons testen. Bij die test kwam de champagne van de Lidl als winnaar naar voren. De champagne kwam zelfs beter uit de test dan de bekende, maar relatief dure, Moët champagne. De winnende champagne van de Lidl is de 'Comte de Brismand'.
Champagne mag worden gemaakt van 1 wit druivenras en twee rode druivenrassen. Meestal is champagne een blend tussen deze 3 rassen. Cava wordt meestal van 3 verschillende witte druivenrassen gemaakt. En prosecco maar van 1 witte druif, namelijk de prosecco-druif.
Hoe kun je champagne het beste bewaren? De beste bewaarcondities voor champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, in het donker, bij een constante temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celcius en bij een luchtvochtigheid rond de 80%.
Een millésime is een aanduiding voor het oogstjaar van een wijn of champagne of bier. Millésime is Frans voor 'jaartal'.
Wat is Vintage? Vintage is eigenlijk niets meer dan het jaartal waarin de druiven zijn geoogst waarmee de wijn is gemaakt. Het jaartal is altijd op de fles te vinden met een kleine uitzondering. Soms wordt wijn namelijk “geblend” en bestaat hij uit druiven van verschillende oogsten.