Een isolerende primer is een specifieke grondlaag.Ze zorgt bijvoorbeeld tegen roetdoorbloeding, vochtvlekken of ze sluit een watergevoelige ondergrond af. Een gipswand in een badkamer is een schoolvoorbeeld hiervan. Je isoleert de gipsplaat en voorkomt dat spatwater door de verf dringt en de ondergrond beschadigt.
Isolatieverf bestaat uit andere bestanddelen dan reguliere verf. Zo is er sprake van een combinatie van keramische bolletjes met water en bindmiddelen. Deze samenstelling zorgt voor een vochtregulerende werking.
Ze blijven doorschijnen. Daarom is het belangrijk dat je deze vlekken isoleert met een speciale roet isolerende verf of primer. Roet isolerende verf wordt door verschillende fabrikanten op de markt gebracht. Maar de beste roet isolerende verf is die van Zinsser.
De isolerende verf zorgt er namelijk voor dat er geen vocht of vuil door de muur heen komt. Het zorgt als het ware voor een laag die dat afsluit. Daardoor blijven je muren langer mooi, komen er geen nare vlekken op en hoef je minder vaak je muren te (laten) schilderen.
Zulke vlekken ontstaan als er veel in een ruimte wordt gerookt. Maar ook een open haard, kachel en brandende kaarsen kunnen de boosdoener zijn. Verf je zomaar over deze lelijke vlekken heen, dan blijven ze doorschemeren. Je rekent er blijvend mee af door ze te isoleren met Histor Perfect Base Vlek Isolerende Muurverf.
Isoleren enkelsteens muur: vanaf de binnenkant
Vanaf de binnenzijde isoleren gebeurt in de meeste gevallen met behulp van een voorzetwand. De ruimte tussen de enkelsteens muur en de voorzetwand vul je met isolatiemateriaal. De meest voorname isolatiematerialen zijn steenwol, glaswol, isolatieplaten en PIR.
goede voorbeelden van schimmelwerende verf zijn de Pastolex Super Acryl SW en de Sikkens Alpha Humitex. Op deze verf soorten hebben schimmels meer moeite om op te groeien. Verder blijft ventilatie wel het belangrijkste.
"Schilderen kan zeker," zegt Hendrik Snauwaert van Isolteam. "Al zal dat wellicht niet met gewone verf lukken meteen. Het zal heel belangrijk zijn om een geschikte primer te zetten, die kan hechten op het alu-kraftpapier van de panelen PUR-PIR." "Ook de naden zijn een aandachtspunt.
De hoge isolatiewaarde van pir zorgt voor een hoge vochtbestendigheid. Dit maakt het isolatiemateriaal ook heel geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes, zoals het isoleren van platte daken. Daarnaast voorkomt pir isolatie vocht- en schimmelvorming in uw huis.
PIR platen zijn van zichzelf al vochtwerend, maar bij PIR met aluminium cachering krijgt de vochtbestendigheid nog een extra boost. De aluminium toplaag zorgt er tevens voor dat zonlicht wordt weerkaatst zodat warmte als het ware terug wordt gereflecteerd.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Dat wil zeggen dat je relatief dun kunt isoleren in vergelijk tot andere isolatiematerialen met een hogere lambdawaarde. Om een minimale Rd waarde van 4,5 m²K/W te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 12 tot 14 centimeter.
In principe kunt u zelf proberen zwarte schimmels te verwijderen, op voorwaarde dat de aangetaste oppervlakken nog niet te groot en/of te talrijk zijn. Hiervoor kunt u schoonmaakazijn in combinatie met soda gebruiken. Een mengsel van chloor met water werkt vaak ook doeltreffend.
Bevindt de schimmel zich op het plafond of op de muur? Maak dan een oplossing van soda (6 – 10 gram op een liter water) en spuit hiermee de schimmelplekken in. Laat het even intrekken en probeer vervolgens de schimmel weg te borstelen met een harde borstel. Herhaal zo nodig dit proces.
De beste manier om de gevel te isoleren is door gebruik te maken van EPS isolatie korrels, ook wel EPS isolatieparels genoemd. EPS korrels zijn een veelgebruikt materiaalsoort bij de isolatie van spouwmuren. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en wordt vaak piepschuim of tempex genoemd.
Isolatieplaten van glaswol en rotswol worden veelvuldig gebruikt om binnenmuren te isoleren. Het voordeel van isolatiematerialen op basis van minerale wollen is dat ze ook goede akoestisch isolerende eigenschappen hebben. Dit kan interessant zijn wanneer je bijvoorbeeld gemeenschappelijke muren wil isoleren.
Tip: Je kunt azijn ook gebruiken om schimmelvlekken in de badkamer te voorkomen. Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
Schimmels in huis kun je voorkomen door een goede verluchting. Zo hou je de luchtvochtigheid op het juiste niveau waardoor schimmels niet meer kunnen groeien. Hoe je het beste kunt verluchten hangt af van het soort woning en de wijze waarop deze geïsoleerd is.
Er zijn verschillende huis-, tuin- en keukenmiddelen die u kunt proberen om zwarte schimmel te verwijderen. Denk aan soda, bleekwater, wasmiddel, ammonia en schoonmaakazijn. Effectief zwarte schimmel verwijderen doet u met een speciale spray, zoals HG schimmelreiniger schuimspray.
Soda is het milieuvriendelijkste middel om schimmel te verwijderen. Los 6 gram soda op in een emmer met 1 liter water. Doop een harde borstel in de emmer en wrijf over de schimmelplekken. Loskomende schimmeldeeltjes zijn heel slecht voor je.
Bij de meeste mensen staat daar een fles chloor; een middeltje dat heel goed werkt tegen schimmel. Doe de chloor op een schuursponsje en ga daarmee over het beschimmelde oppervlakte, waarna de schimmel hopelijk oplost. Ook een mengsel van soda en water doet wonderen, net als bleekwater.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Bij de dak- en wandisolatie van bewaarplaatsen en koelcellen geldt: hoe dikker hoe beter. Toch? Uit berekeningen van DLV Advies blijkt dat de hogere investering in dikkere dak- en wandisolatie niet altijd zinvol is. Maar het omgekeerde, te dun isoleren, ook niet.