Vaak is zand het toeslagmateriaal omdat zand met zijn verschillende korrelgroottes door het bindmiddel (bijvoorbeeld cement) een goede compacte materie maakt die nauwelijks indrukbaar is, goed hecht aan baksteen e.d. en samen met het bindmiddel als het ware "versteent".
Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Normaal beton, waarmee je van doen hebt wanneer je het zelf gaat verwerken, wordt met een mengsel van zand en stenen gemaakt. De stenen zorgen voor de hardheid, het zand zorgt ervoor dat alle holle ruimtes in de massa goed worden afgesloten. Alle eigenschappen van beton worden in verschillende klassen onderverdeeld.
Cement is een bindmiddel dat zowel alleen als in combinatie met kalk gebruikt kan worden voor het maken van mortel of beton. Cement bestaat voornamelijk uit calciumwaterstofsilicaat, dat in contact met water een chemische reactie aangaat, waardoor verharding ontstaat.
Gelukkig is er een effectieve oplossing voor dit probleem: Cementmix. Cementmix is een vloeistof die het water vervangt bij het mengen van metselspecie, beton of mortel. Je kunt de Cementmix rechtstreeks toevoegen in de speciekuip, emmer of cementmolen in dezelfde verhouding als je water zou hebben gebruikt.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie.
Meer cement = sterkere maar duurdere mortel
Hoe meer cement in je mengsel, hoe sterker (“rijker”), maar cement is ook het duurste ingrediënt. Je moet rekenen dat cement minimum 3 keer zoveel kost als zand. Hoe minder cement, hoe minder sterk de mortel is, ook wel schraal genoemd.
Water. Het cement wordt hard als er water bijkomt. Aan het cement is in de cementfabriek iets toegevoegd dat er voor zorgt dat het niet meteen hard wordt maar pas een paar uur later.
Hoe lang is cement houdbaar? Grijs cement in papieren zakken heeft een houdbaarheid van 6 maanden na verpakking.Grijs cement in PE (plastiek) zakken heeft een houdbaarheid van 1 jaar na verpakking. De verpakkingsdatum is te vinden op de zak zelf.
Voegzand als basis voor voegcement
Naast wit zand bestaan er ook andere soorten voegzand in een bruine of grijze kleur. Ze zijn ideaal als basis voor voegcement om de voegen tussen je klinkers of tegels op te vullen.
Ook in de natuurlijke omgeving heeft zand namelijk een belangrijke functie, bijvoorbeeld voor de bescherming van de kusten. Daarnaast zijn de iets diepere zandlagen vaak reservoirs voor (zoet) grondwater, en is zandwinning uit zee een bedreiging voor het ecosysteem en de visserij.
Cement, veelal een anorganisch mengsel van calcium-silicaten, heeft de eigenschap dat het reageert met water tot de vorming van calcium-silicaat-hydraten. Deze hydraten vormen een netwerk en geven aldus de sterkte aan het cement in het beton.
Samenstelling metselspecie
De vuistregel voor het maken van metselspecie is: 1 deel cement (speciaal metselcement) en 3 delen zand. Hier komt natuurlijk nog water bij. Voor het water kan uitgegaan worden van 0,5 deel.
Het is belangrijk om te weten dat je het beton nooit direct kan storten op zand. Dit komt omdat zand het vocht uit de betonmortel onttrekt, waardoor het niet goed kan uitharden.
Metsel Cement maak je met 1 deel cement en 3 delen zand. En voor een zak met 25 kg cement voeg je ongeveer 3,5 liter water toe. Het cement koop je in de doe het zelf zaak en daar kan je ook het zand (metselzand) kopen.
De droogtijd van bijvoorbeeld een zandcementvloer is circa 1 centimeter per week. Dus wanneer de dikte van uw vloer 6 of 7 cm is, is de droogtijd doorgaans 6 tot 7 weken. Dit is echter niet altijd het geval omdat de juiste temperatuur en relatieve luchtvochtigheid ook van belang zijn.
Wat is de droogtijd van een cementvloer? Normaal gesproken heeft een cementdekvloer een week droogtijd nodig per cm dikte van de vloer, met een minimale droogtijd van 28 dagen. Bij een vloer van bijvoorbeeld 6 cm dik duurt het dus minimaal 6 weken voordat de vloer droog genoeg is om af te werken.
Cement is een bindmiddel bij de bereiding van beton en mortels waardoor het een van de meestgebruikte bouwmaterialen is. Cement als bindmiddel is een fijngemalen materiaal dat door toevoeging van water of Hydramix verhardt. Cement is van nature en poreus en niet waterdicht.
Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel op, waardoor hij beter kan uitharden).
De begrippen beton en cement worden onterecht nogal eens door elkaar gehaald. Cement is namelijk niet hetzelfde als beton, maar wel 1 van de belangrijkste ingrediënten van beton. Beton bestaat namelijk altijd uit een combinatie van cement en 1 of meer andere materialen zoals grind, zand of steenslag.
Dit hangt af van de dikte van de betonvloer. De stelregel is dat er per 1 cm gestort beton 1 week droogtijd geldt. Na 4 weken zal het gestorte beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden.
Een tekort aan water zorgt er voor dat niet alle cement reageert en verhardt. Het water mag geen stoffen bevatten die invloed uitoefenen op het verhardingsproces of op de duurzaamheid van het verharde beton.
Hoeveel metselzand per m2
30-35 liter per m2 aanhouden, voor een steensmuur ca.60-70 liter per m2 aanhouden. Dit is uiteraard wel afhankelijk van bovengenoemde voegdikte. Voor elke 2000 stenen (ca 26 m2) waalformaat heeft u ongeveer: 1 kuub, 1m3 metselzand nodig en 12 zakken metselcement.
Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.