Een belangrijke factor is de temperatuur. Om echt goede frietjes te bakken moet je volgende punten in het oog houden: Om de frieten te laten garen, bak je ze eerst voor op 160°C gedurende 5 minuten. Laat daarna de frieten volledig afkoelen (30 minuten of langer)
Voorgebakken friet kan je een paar dagen in de. koelkast, of drie maanden in de vriezer bewaren. Verse friet invriezen of bewaren na het voorbakken is. dus zeker mogelijk, maar meteen opeten is natuurlijk.
Idealiter laat je frieten eerst een halfuurtje afkoelen voordat je ze afbakt. Vaak komt dat ook goed uit. Dan kun jij ondertussen je voorgerecht serveren! Je kunt frieten ook een dag van tevoren al voorbakken als dat handiger is voor je planning!
Verwarm de frituurpan tot 180 graden. Bak de voorgebakken patat af in kleine porties tegelijk. Haal de frietjes uit de frituurpan als ze drijven en mooi goudbruin kleuren. 2-3 minuten is voldoende.
Zo warm je je frietjes op
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.
Twee keer frituren
De eerste keer gaan ze 5-6 min in frituurvet van ±160°C. Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min.
Na het voor- en afbakken in de frituurolie schudden ze de frites goed om, laten ze uitlekken en strooien er in een kom wat zout en een scheut natuurazijn overheen. Ook om van te smullen!
Bewaartip voor dit product
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast.
Tenzij we het over 'gepocheerde frieten' hebben, vers gesneden frieten die éénmaal zijn voorgebakken op 140°C. Wanneer je ze goed afdekt en tussen keukenpapier bewaart, kan je ze een dag later nog bakken.
Voorgebakken friet is een restproduct uit de aardappelindustrie. Na het wassen, snijden en bakken zijn deze frieten afgekeurd voor humane consumptie op basis van kleur, vorm of lengte. Zo ontstaat een mooie stroom veevoer, geroemd om de hoge vet- en zetmeelgehaltes.
Patat of friet bewaren
Let er daarbij wel op dat je overgebleven patat en friet nooit langer dan twee uur buiten de koelkast laat staan. Staat het in de koeling? Dan kan je deze overgebleven patat ongeveer twee dagen bewaren.
Maar hoeveel frietjes bak je er dan in? Het aantal gram frietjes dat je in een friteuse bakt noemen wij het laadvermogen. Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
Pocheer de frieten eerst op 140° en laat ze goed afkoelen. Nu hebben ze nog geen kleur en zijn ze niet krokant. Bak ze nadien een tweede keer op 170-180°C en dan heb je goudbruine, krokante frieten. Let wel: Bak nooit te grote hoeveelheden in één keer, want dan gaat het mis.
Wanneer u alle friet heeft voorgebakken, en de friet uitgelekt is op het papier, kunt u de friet afbakken of invriezen. U kunt de friet invriezen, maar houdt u er rekening mee dat deze niet zo lang goed blijft als supermarktfriet. Geadviseerd wordt dit niet langer dan enkele weken in de vriezer te bewaren.
Een te lage temperatuur zorgt er dan weer voor dat je frieten veel meer vet opnemen omdat ze niet snel genoeg dichtschroeien aan de buitenkant. Lekker is anders… Tegenwoordig worden zowat alle diepvriesfrieten voorgebakken in plantaardige olie (meestal van zonnebloemen).
Tip: Gebruik je diepvriesfrietjes? Laat ze dan ontdooien voor je ze in het vet gooit. Zo is het temperatuurverschil minder groot en worden je frietjes lekker krokant.
Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
Ongekookte, geschilde aardappelen kan je, ondergedompeld in water, tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opgelet, de kwaliteit van de aardappelen gaat op deze manier wel snel achteruit. Beter is dus om ook de te veel geschilde aardappelen te koken en als restje te bewaren in de koelkast.
Friet geef je de volgende dag makkelijk een tweede leven door de friet een paar minuten op 200 graden in de airfryer te frituren. Dat geldt trouwens niet alleen voor friet, maar ook voor bitterballen, chicken wings, kaasstengels enzovoort.
Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.
Afgekoelde voorgebakken frieten kun je heel goed invriezen. Leg ze naast elkaar op een schaal laat de frieten los van elkaar bevriezen.Doe de bevroren frieten in een diepvrieszak. Ze blijven zeker een maand of twee goed.
Na het snijden van de aardappelen, moet je alleen even geduld hebben en de frietjes ongeveer een half uur in koud water, met 1 eetlepel zout, laten weken. Hierdoor zullen de frietjes wel iets minder verkleuren, aangezien je de enzymen deactiveert die normaal gesproken voor de verkleuring zorgen.
Weken. Schil de aardappels en snijd in frieten van ongeveer 1 centimeter dik. Laat ze daarna ongeveer een half uur in koud water, met een 1 eetlepel zout weken. Het zout trekt vocht uit de frieten.
Belgische frieten
Na het voorbakken laat men de frieten minimaal een half uur rusten, waarna ze in frituurvet (of -olie) van 180 °C afgebakken worden tot ze een mooie goudgele kleur hebben. Er zijn voorgebakken frieten verkrijgbaar (ook diepgevroren) die nog maar één keer gebakken hoeven te worden.