Hagelslag is een typisch Hollands product en ook alleen te koop in Nederland, België en voormalige Nederlandse koloniën zoals de Nederlandse Antillen, Suriname en Indonesië.
Rond 1919 bedacht B.E. Dieperink, directeur van de (drop)fabriek Venco, dat witte broze korrels met een anijssmaak misschien als broodbeleg zouden kunnen dienen. Volgens een bericht van het Amsterdams stadsarchief kwam hij op een gure herfstdag, toen het buiten hagelde, op dit idee. Zo ontstond de eerste hagelslag.
Letterlijk vertaald betekent hagelslag 'het slaan van hagel' zoals we dat kennen als de hagel bij een pittige onweersbui uit de lucht neerdondert op aarde. Het zou kunnen dat de hagelslag zijn naam ontleend aan het feit dat het vroeger vaak gemaakt werd van (wit) suiker of anijssuikerstrooisel.
Hagelslag = ... korrels van chocolade die aan hagel kunnen doen denken. De oorspronkelijke betekenis van het woord `hagelslag` is: het neerslaan van hagel. In België wordt hagelslag vaak muizenstrontjes genoemd.
hagelslag → chocolate confetti, chocolate sprinkles, hailstorm, hail damage. hagelslag → hundreds and thousands.
doordat goedkope hagelslagvarianten weinig cacaoboter bevatten, kun je ze niet smelten zoals gewone chocolade. in hagelslag zit namelijk een goedkope vet met daarin een poeder dat smaakt naar cacao. maar wanneer je het verhit scheid de boter en de cacao en wordt het korrelig omdat er geen vocht in zit.
Gure herfstdag
Meneer Dieperink, de directeur van de (drop)fabriek Venco bedacht rond 1919 dat witte broze korrels met een anijssmaak misschien wel lekker zouden zijn op brood. Hij deed zijn ontdekking – naar eigen zeggen – op een gure herfstdag, terwijl het buiten hagelde. Et voilà: de hagelslag was geboren.
Gemiddeld liggen er zo'n 20 soorten hagelslag in de winkel. Natuurlijk is er de chocoladehagelslag, in de soorten puur, melk en wit en alle mogelijke mengvormen. Met allerlei exotische smaakjes zoals karamel, toffee, koffie et cetera. Ook zijn er de fruit- en vruchtenhagels en de anijshagels.
In vroeger tijden wordt er nog brood met geprakte aardappel gegeten en eind 19e eeuw is een arbeider al dolgelukkig met kaas als beleg. Sinds de firma Venz in 1936 de eerste chocoladehagelslag op de markt heeft gebracht, is er veel gebeurd. Na de Tweede Wereldoorlog is de vraag en daarmee de productie enorm toegenomen.
Deze heerlijke crispy chocolade bolletjes zijn gemaakt van witte chocolade in de kleuren wit en groen en zijn de perfecte topping voor op de boterham, dessert, taart of een lekker Rotterdams 'gebakkie'.
Omdat ze alles onder één dak willen maken, gaan ze op zoek naar een grotere Venz fabriek. In 1930 wordt deze fabriek in Vaassen (Gelderland) geopend. In het begin wordt in deze fabriek alleen suikerwerk, zoals lolly's en borstplaat gemaakt.
Ingrediënten: suiker, magere cacaopoeder°, cacaoboter°, cacaomassa°, emulgator (lecithine [E322]), glansmiddel (arabische gom [E414]). cacaobestanddelen ten minste 32%.
In 1946 kreeg de firma P. De Ruijter & Zn. een order van het leger om de Nederlandse soldaten in Indonesië te voorzien van haar oer-Hollandse product: Vruchtenhagel.
De pure chocolade hagelslag van het huismerk van Delhaize wint de test. Maar eigenlijk is suiker de grote winnaar. Het is voor elk merk het hoofdingrediënt. Bij Delhaize zit er 65 gram suiker per 100 gram.
Maar welk zoet beleg is dan het gezondst? Voorbeelden van gezond zoet broodbeleg zijn producten die in de Schijf van Vijf staan, zoals appelstroop, perenstroop, halvajam of jam. Tevens is fruit ook een gezond broodbeleg, denk hierbij aan plakjes aardbei, appel of banaan.
In een pak hagelslag van 400 gram zitten ongeveer 18.000 hagelslagjes, op één boterham liggen ongeveer 700 hagelslagjes. Per Nederlander eten we jaarlijks ongeveer één kilogram chocolade strooibeleg (hagelslag en vlokken).
Wanneer chocolade te warm wordt, smelt de in de chocolade verwerkte cacaoboter. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt, stolt en kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen vormen een grijswitte waas aan het oppervlak van de chocolade. Dit noemt men vetrijp of vetbloom.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Chocolade houdt er absoluut niet van om verblijven op een koude en vochtige plaats. Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan.
Bewaar daarom jouw chocolade bij voorkeur op een droge, donkere plek. Bij een constante kamertemperatuur blijft jouw chocola makkelijk anderhalf jaar goed. Is de witte uitslag op chocola een soort van schimmel? Nee, de witte waas is een gekristalliseerd laagje cacaoboter.
Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte. Eet je jam met minder of geen toegevoegde suikers? Dan kan het iets eerder bederven.
A stroopwafel (English translation: syrup waffle or treacle waffle) is a waffle made from two thin layers of baked batter with a caramel-like syrup filling in the middle.
Chocoladehagelslag – in Vlaanderen ook bekend als muizenstrontjes – is een typisch Nederlands en Belgisch broodbeleg. Het werd voor het eerst gemaakt in 1936 door Amsterdamse chocoladefabrikant Venz.
Doel van de Staat van Volksgezondheid en Zorg. Het doel van de Staat van Volksgezondheid en Zorg (Staat VenZ) is het presenteren van belangrijke kerncijfers voor het VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport -beleid in één (digitaal) product.