Laat de pasta niet afkoelen Je pasta altijd meteen serveren wanneer het gaar is. Wanneer je pasta laat afkoelen zal het vrijgekomen zetmeel zich heel snel aan te pasta binden tot je een dikke plakkerige klomp overhoudt.
Zout toevoegen
Zout is niet alleen goed voor de smaak van de pasta. Door zout toe te voegen neutraliseer je het plakkerige zetmeel en krijgt de pasta een betere structuur en consistentie.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Pasta kookt makkelijk over wanneer je 'm onder deksel kookt. Breng daarom het water aan de kook mét deksel, maar kook de pasta zelf zonder deksel. Vlees mooi bruin bakken doe je best in een pan zonder deksel, zodat het een mooi korstje krijgt.
Zout is namelijk een smaakversterker. Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt. In Italië wordt trouwens altijd zout aan het kookwater toegevoegd. Wel belangrijk om even te onthouden is dat je het zout het beste kunt toevoegen als het water kookt.
Reken 1 liter water per 100 g pasta. Voeg flink wat zout toe zodra het water kookt. Doe vervolgens de pasta in de pan en roer even om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt. Houd de kooktijd van de verpakking aan, maar proef voor de zekerheid al een minuutje eerder of de pasta goed is.
Olie is hydrofoob en mixt niet met water maar blijft erop drijven. De olie die je toevoegt aan het pastawater voorkomt daarom níet dat de pasta aan elkaar plakt tijdens het koken. Wel geeft het een zacht aroma af.
Als je pasta te lang kookt, wordt hij niet alleen slijmerig, maar stijgt er ook zijn glycemische index. Hierdoor gaat je bloedsuikerspiegel snel stijgen en zal je minder lang een verzadigd gevoel hebben. Als je de pasta afgiet op het moment dat hij perfect al dente is, is het eigenlijk al te laat.
Redactrice Sofie: “Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Om jouw pasta af te maken heb je nog accessoires nodig. In ieder geval heb je een pastaroller nodig om het deeg tot de gewenste dikte te rollen. Maar ook leuk om te hebben zijn bijvoorbeeld een droogrek voor pasta, een pastaroller en -snijder en een pastapers.
Een van de makkelijkste en snelste manieren om hem in te dikken is met zetmeel. Meng hiervoor maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water tot een glad papje en laat het kort meekoken in de saus tot de gewenste consistentie is bereikt. Herhaal eventueel als de saus nog niet dik genoeg is.
Hoe voorkom ik plakken tijdens het koken van pasta? Gebruik altijd ruim water.Eén liter voor honderd gram pasta.Voeg de pasta pas aan het water toe wanneer het kookt.
Nooit meer water laten overkoken
Om te vermijden dat je pastawater overkookt, leg je een houten lepel over de kookpot heen terwijl het water kookt. Ja, zo simpel is het! Hout is namelijk een materiaal dat warmte niet goed geleidt waardoor de bubbels kokend water die het hout raken, barsten.
Om te weten of je pasta perfect al dente is, is er één simpele vuistregel: proef! Je pasta is klaar als de buitenkant gaar is en de binnenkant nog ietsje stevig aanvoelt. Kook je 'm langer dan dit punt, dan is je pasta te ver waardoor hij plat en plakkerig wordt.
In plaats van het vergiet in je wasbak te zetten, hang je hem als het ware in de pan met pasta.Je pakt de handvaten van je pan (en het vergiet) beet en kiept de pan andersom 'leeg' in je wasbak. Wanneer je de pan weer terugzet, is al het water eruit en kun je de saus toevoegen.
Bewaar je gekookte pasta niet langer dan 2 dagen: "Je kan er ernstig ziek van worden" | VRT NWS: nieuws.
Pas als het water begint te pruttelen, is het tijd om je pasta toe te voegen aan de pot. In koud water gaat pasta gewoon water opzuigen, maar jammer genoeg niet verder garen. Het resultaat van pasta koken in koud water is daardoor een te slappe pasta.
Door het zetmeel werkt pastawater als bindmiddel en draagt het bij aan een betere smaak en textuur van je sauzen.
Géén olie, wél kookvocht
Kortom: wanneer je olie toevoegt aan je gekookte pasta sluit je de pasta eigenlijk af met een laagje olie. Hierdoor kan de pasta vervolgens geen saus meer opnemen, omdat de buitenlaag dicht is terwijl die juist open moet staan.
Chef-koks raden aan om je pastawater 'zo zout als de zee' te maken. Wat dat concreet betekent? Wij hanteren de volgende regel: voor elke 500 gram pasta mag je een stevige eetlepel zout toevoegen – natuurlijk in voldoende water, reken op 1 liter water per 100 gram droge pasta.
Toch is het geen slecht idee om olijfolie aan het kookwater van pasta toe te voegen. De olijfolie zorgt dat er heerlijke aroma's vrijkomen tijdens het koken en geeft een subtiele smaak aan het kookwater dat de pasta absorbeert.
Penne: 11 – 14 min.Macaroni: 8 min.Farfalle: 13 – 15 min.Spaghetti: 11 – 13 min.
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
Pasta wordt vaak te lang of te kort gekookt, wat de smaak en structuur niet ten goede komt. Saus hecht zich moeilijker aan te zachte pasta, bij te lang koken verdwijnt het zetmeel aan de buitenkant en wordt het een prutje.