Wat is hamsterscaping? Bij hamsterscaping wordt het hamsterverblijf op een natuurlijke manier ingericht en vormgegeven. Het belangrijkste is het inspelen op de natuurlijke behoefte van uw hamster door ervoor te zorgen dat hij kan klimmen, verstoppen en graven.
Geschikte bodembedekkers voor hamsters zijn bijvoorbeeld materialen op basis van maïs, houtpulp, papier of hennep. Zorg ervoor dat de bodembedekking goed absorbeert en stofvrij is. Naast een geschikte bodembedekker, is nestmateriaal ook heel belangrijk voor een warm nestje. Gebruik hiervoor Ferplast katoen.
'. Een hamster heeft zand nodig om zijn vachtje gezond en schoon te houden dus nee, dit kan je niet weglaten. Je hamster maakt er gebruik van wanneer deze er behoefte aan heeft.
Populier multiplex is erg geschikt en vrijwel in elke bouwmarkt in verschillende diktes te verkrijgen. Ander geschikt hout is bijvoorbeeld, peer, berk, appel of els, maar deze soorten zul je niet zo snel in een bouwmarkt tegenkomen.
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
Zet de kooi op een rustige plaats
Uw hamster slaapt het grootste deel van de dag. Wanneer er veel lawaai is rond zijn kooi zal hij wakker worden. Hamsters kunnen wat humeurig worden wanneer ze niet genoeg slaap krijgen. Het is daarom het beste om de kooi op een relatief rustige plaats te zetten.
HAMSTEREN. Zoals we weten Hamsteren Hamsters om hun voeding bij elkaar te sprokkelen. Waarom hamsters hamsteren is veel onderzoek naar gedaan en men is het erover eens dat de reden hiervoor met name tijdsbesparing is. De dieren gaan er elke nacht op uit om naar eten te zoeken.
Een Syrische hamster eet ongeveer 10-20 gram per dag, terwijl een dwerghamster 5-10 gram per dag eet. Dit zijn slechts twee theelepels vol. Naast het hamstervoer eet een hamster een beetje groenten voor de vezels, gedroogde insecten voor de dierlijke eiwitten en af en toe een yoghurtdrop voor de darmen.
Wanneer een hamster een jaar oud is begint vaak de eerste veranderingen zichtbaar te worden. Ze verliezen hun conditie in de zin dat ze wat doffer vacht hebben en lichter zijn geworden. Het verouderingsproces gaat langzaam verder en bij ongeveer 18 maand oud kunnen de eerste ouderdomskwalen zichtbaar worden.
In plaats van wassen met water, houdt je hamster van een zandbad. Geen zandbak, maar een zandbad. Ze gebruiken het zand om hun vacht mooi en schoon te houden, en doen dit ook helemaal zelf. Mocht jouw hamster nou stinken naar urine of iets anders, vul dan een bakje met zand en zet het in de kooi.
Een hamster is een nachtdier. Daardoor is hij juist 's nachts actief en maakt dan soms flink wat herrie. Zet hem dus niet op je slaapkamer!
Geef als basisvoeding een compleet pelletvoer voor hamsters, daarin zitten alle voedingsstoffen die de hamster nodig heeft. Geef ook steeds hooi van een goede kwaliteit. Je kan dit aanvullen met muesli met noten en zaden, droge kattenbrokken, levende krekels en gewassen en versneden groenten en fruit.
De volgende hamster plantjes kun je in ieder geval gebruiken: Tijm, Melisse, Vitamine Plant, Graslelie, Kamille, Paardenbloem, Weegbree, Kattengras. Mijn favoriet is de Graslelie! Ik heb deze zelfs in de woonkamer staan, omdat het een hele makkelijke plant is die je ook nog eens eenvoudig kunt stekken.
De verzorging van een dwerghamster is zeer eenvoudig. De dagelijkse verzorging beperkt zich tot het voeren, de verversing van het drinkwater, de controle op de voer resten en het spelen of los laten rondlopen. Hamsters vinden het geweldig als ze er 's avonds even uit mogen.
Maak regelmatig de overige inrichting zoals het looprad, zandbad, drinkfles en voerbak schoon. Hamsters kunnen erg goed hamsteren en bewaren graag voedsel in hun nest. Ze bewaren het voedsel in hun twee grote wangzakken en nemen het zo mee naar hun nestje.
Mijn hamster bijt alleen maar, ze doet het echt al zolang we haar hebben en het houdt maar niet op. Soms bijt ze ook echt door, dan krijg ik er echt zo'n klein wondje van. Ze heeft best scherpe tanden dus het doet best wel pijn als ze bijt.
Kaas is een perfect veilig tussendoortje om uw hamster te geven, want het zit vol met eiwitten, vitaminen en mineralen. Hamsters kunnen kaas eten met een laag vetgehalte en een milde smaak, op voorwaarde dat het met mate wordt gegeven, omdat deze kazen veel calorieën bevatten.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Wanneer een nest hamsters geboren wordt zijn ze nog kaal. Om warm te blijven gaat de moeder op het nest liggen. Na twee weken is het hamsterjong volledig behaard en opent deze de ogen en oren, met drie weken is een hamsterjong zelfstandig. Op een leeftijd van vier weken kan de Syrische hamster al vruchtbaar zijn.
Hamsters hebben graag beweging. Als de hamsters niet kunnen ontsnappen en de omgeving veilig is, is het verstandig om ze van tijd tot tijd buiten de kooi de pootjes te laten strekken. Dat kan bijvoorbeeld in een speciale speelren, waarbij u er op moet letten dat het dier er niet uit kan klimmen.
Natuurlijke vijanden van de hamster zijn roofvogels (in Nederland uilen en buizerd, maar in Oost-Europa met name de rode wouw), vos en kleine marterachtigen (hermelijn, bunzing, steenmarter). Vooral jonge hamsters zijn het slachtoffer.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Dwerghamsters kunnen zeer goed tegen kou, maar ook voor hun is het niet prettig als het te koud wordt. Syrische hamsters moeten altijd een temperatuur hebben die minimaal boven de 10 graden ligt. Anders loop je het risico dat ze in winterslaap gaan.