LDL-cholesterol noemen ze ook wel slecht cholesterol. Dat komt omdat je bij een hoog LDL-cholesterol meer kans hebt op vernauwingen in je slagaders. De LDL-deeltjes hopen zich op in de bloedvaten. Dit gebeurt sneller als de wand van het bloedvat beschadigd is.
Je hebt een verhoogd cholesterolgehalte als je: totaal cholesterol hoger is dan 5 mmol/l óf. LDL-gehalte hoger is dan 3,0 mmol/l.
Een LDL-cholesterol onder de 3 mmol/L is goed.
Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Verzadigd vet zit in bijvoorbeeld in roomboter en harde margarines. Onverzadigd vet zit in oliën, margarine en halvarine in een kuipje.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat met elke één procent verlaging van het cholesterolgehalte, de kans op een hartaanval met twee procent afneemt. 11. Hoe snel na het verlagen van mijn cholesterolgehalte neemt het risico af? Over het algemeen na twee jaar.
Ook door stress kun je een hoge cholesterol hebben. Veel stress verhoogt het hormoon cortisol. Dit heeft op zijn beurt een effect op de verwerking van vet en suikers. Wat daarop volgt is een verhoging van de cholesterolwaarden.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.
LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/l = optimaal, meer dan 3,5 mmol/l = te hoog. HDL-cholesterol: minder dan 0,9 mmol/l = te laag. ratio totaal-/HDL-cholesterol: minder dan 5 = goed.
Om je cholesterol te verlagen, is het verstandig minder verzadigde vetten te eten, meer onverzadigde vetten te eten en helemaal te stoppen met transvetten. Verzadigde vetten bevatten een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren. Het zit veel in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten.
HDL helpt uw lichaam te ontdoen van overtollig cholesterol, zodat het minder snel in uw slagaders terechtkomt. LDL wordt "slechte cholesterol" genoemd omdat het cholesterol naar uw slagaders brengt, waar het zich kan verzamelen in de slagaderwanden.
Klachten. Van een verhoogd cholesterol merk je meestal niets. Enkel bij mensen met een familiaire hypercholesterolemie, zijn er soms aan de buitenkant symptomen waar te nemen zoals verdikkingen in de pezen, bij de knokkels, op de handrug. Of een witte ring rond het regenboogvlies (de iris) van het oog.
LDL-cholesterol (low density lipoprotein) wordt bepaald voor screening op het risico voor hart en vaatziekten en voor monitoring van de behandeling. LDL-C is een lipoproteine dat cholesterol vervoert in het bloed en ervoor zorgt dat het cholesterol wordt afgezet aan de wanden van bloedvaten.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën.
Tegelijkertijd activeert magnesium speciale enzymen die zorgen voor de afbraak van het slechte LDL-cholesterol en in te hoge hoeveelheden bloedvetten. Daarnaast zorgt magnesium zelfs voor het opbouwen van de goede HDL cholesterol. Magnesium heeft een uiterst positief effect op de bloedsamenstelling.
HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïne) is het gunstige cholesterol. Je kunt dit gehalte verhogen door (indien je dit doet) te stoppen met roken. Ook raad ik je aan voldoende te bewegen. Daarnaast kun je verzadigde vetten beter laten staan en kiezen voor onverzadigde vetten.
Ga oxidatie van cholesterol tegen
Verder wordt oxidatie van LDL-cholesterol tegengehouden door vetoplosbare antioxidanten, zoals vitamine E. [2] Maar dan moet je wel voldoende vitamine E via je voeding binnenkrijgen.
Om je cholesterol te verlagen, kan het daarom helpen om een ontbijt te maken waarin je wat minder producten met relatief veel verzadigde vetten (boter, volvette kaas en zuivel) eet en wat vaker producten rijk aan onverzadigde vetten (plantaardige margarines, avocado, noten en zalm) in je voeding probeert op te nemen.
Gaat cholesterol omhoog door alcohol? Het antwoord is 'neen'. Er is geen directe link tussen alcohol en een verhoogde cholesterol als we het hebben over de slechte chocolesterol of LDL. Je LDL-waarden gaan niet omhoog door het drinken van alcohol, in tegenstelling tot je goede cholesterol.
Een zelftest is te koop bij de drogist of apotheek. Je moet dan een druppel bloed op een speciaal stripje laten vallen. Je krijgt direct de uitslag. De zelftest geeft je een indruk van het cholesterolgehalte in het bloed.