Wanneer je vorige sollicitatie al weer een tijdje geleden was en je voldoet aan de functie-eisen, kun je meestal prima opnieuw solliciteren. 'In principe kun je dit doen, als je ervan overtuigd bent dat je in de tussentijd meer relevante ervaring hebt opgebouwd', zegt directeur Ben Holewijn van NEWPEOPLE.
Zeg bijvoorbeeld iets als: „Ik heb meerdere sollicitaties tegelijk lopen, maar dit is de functie waar ik het meest in geïnteresseerd ben” of „Met alles wat ik nu gehoord heb tijdens het gesprek, ben ik erg enthousiast over dit bedrijf en deze kans”.
' 'Op het moment dat er naar gevraagd wordt, kun je aangeven dat je nog andere sollicitaties hebt lopen', zegt senior HR-adviseur Esther Baas van Lloyd's Register EMEA. 'Dit is in principe niet afhankelijk van het stadium van de sollicitatieprocedure waarin je je bevindt.
Meestal worden er per vacature drie tot zes kandidaten uitgenodigd. Soms vertelt de recruiter uit zichzelf hoeveel het er precies zijn en of jij daar de eerste of laatste van bent. Zo niet, dan kun je dit het beste vragen aan het einde van het gesprek. Misschien ben je de enige kandidaat die nog over is.
Wees beleefd en respectvol, zodat je op goede voet blijft met de organisatie; dat kan in de toekomst nog belangrijk zijn. Eventueel kun je heel kort iets zeggen over de reden waarom je het aanbod afwijst, bijvoorbeeld dat een andere baan beter bij je past, of dat je liever in een andere geografische regio werkt.
Bij het vraagstuk nieuwe baan of blijven, zijn dit goede vragen om vast te stellen of je niet vastgeroest zit. Wees eerlijk naar jezelf. Routinewerk, stilstand en weinig uitdaging gaat op ten duur tegenstaan. Liever maak je natuurlijk stappen in je carrière en blijf je jezelf ontwikkelen.
De reden waarom een werkgever je sollicitatie afwijst, is bijvoorbeeld: een interne kandidaat voor de vacature. je opleiding, kennis en/of ervaring sluit onvoldoende aan op de functie-eisen. je voldoet aan de eisen, maar een andere kandidaat matcht nóg beter.
Heeft u geen afspraken gemaakt over het aantal sollicitaties? Zorg dan dat u minimaal 4 keer per 4 weken solliciteert. U bent ook verplicht te solliciteren op de vacatures die uw adviseur werk u toestuurt. De adviseur vraagt u regelmatig bewijzen te laten zien van uw sollicitatieactiviteiten.
Bij een tweede sollicitatiegesprek draait het erom dat de organisatie en jij er achter komen of jullie de juiste match zijn. Het tweede gesprek kan met een andere interviewer zijn, dus ook nu is het belangrijk een goede eerste indruk achter te laten zodat je ook deze gesprekspartner voor je kan winen.
HOE dan? Nou, als je op een sollicitatiegesprek wordt gevraagd naar een slechte eigenschap, benoem je die als verbeterpunt. Dus: waar ben je niet zo goed in en wat wil je graag leren, verbeteren of ontwikkelen? En geef ook een voorbeeld van hoe je dat zou willen doen.
Het benadrukken van de voordelen van de baan of de goede match met het bedrijf, zijn indicatoren dat het gesprek goed verloopt. Ook het benoemen van de arbeidsvoorwaarden in het eerste gesprek kun je zien als een positief signaal.
Op basis van dit onderzoek blijkt dat er gemiddeld 40 mensen op 1 vacature via LinkedIn reageren. Ook dit is weer een ondergrens, omdat mensen ook direct op de website van de werkgever kunnen reageren. Het minimaal aantal reacties per vacature soort is 10.
Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek onderhandel je over je salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een reiskostenvergoeding, auto van de zaak, een bijdrage in de pensioenpremie en het aantal uren per week dat je gaat werken.
Ook als oudere werkloze heeft u een sollicitatieplicht. Behalve als u binnen 1 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan hoeft u niet meer te solliciteren. Als u dat wilt, mag u wel blijven zoeken naar werk.
Minstens 1 jaar. Veel werkexperts zien een jaar als de minimale verblijfsduur op een eerste baan, tenzij je onder je niveau aangeworven wordt. Dan moet je de kans om je te verbeteren zeker niet laten liggen. Op een eerste job leer je vooral wat het betekent om ergens werknemer te zijn, in al zijn facetten.
Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
"Wat spreekt je minder aan in deze job?" Opnieuw: wees eerlijk, maar niet té eerlijk. Zorg er voor dat je geen hoofdtaak aanhaalt. Solliciteer je bijvoorbeeld naar een job als consulent, dan zal je niet aangeworven worden als je zegt dat je niet graag met mensen werkt.
Toon oprechte interesse, maak gebruik van complimentjes, let op je non-verbale communicatie, kom goed voor de dag en pas jezelf aan! Stelling: De gunfactor is de meest bepalende factor om aangenomen te worden na een sollicitatiegesprek!
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
# 1 De baan sloot niet goed aan op je carrière pad
Je hebt niet duidelijk kunnen maken waarom deze baan past in jouw carrière pad! Heb jij tijdens het gesprek met de werkgever laten zien waarom jij een goede fit bent van deze rol voor jezelf en de organisatie?