De Griekse koffie heeft geen betrekking op de herkomst van de bonen maar op de manier van bereiden. Tijdens het koken van het water, gemalen bonen en suiker ontstaat een schuimlaag, de kaimáki, die essentieel is voor een perfecte koffie.
Idealiter gebruik je een demitasse, een kopje van 60-90 ml inhoud. Schenk twee keer de inhoud van het kopje aan water in de briki. Voeg hier twee flinke theelepels Griekse koffie aan toe. Voeg vervolgens naar smaak suiker toe, twee theelepels suiker is genoeg voor een 'metrio' (gemiddeld zoete) koffie.
Freddo espresso
Wat hebben we veel frappés gedronken in Griekenland. Totdat we de freddo espresso ontdekten. Echte Italiaanse koffie, maar dan koud. De espresso wordt in een mixer met ijs gemengd zodat er een romige textuur ontstaat.
Kun je ook een Frappuccino bestellen; een espresso met geschuimde melk of een Freddoccino; een bevroren mix die eruitziet als waterijs met een koffiesmaak, meestal geconsumeerd tijdens de warme dagen van de zomer.
Doe in een "shaker" 2 eetlepels water met 2 theelepels instant koffie (Nescafé frappé Classic) en suiker naar smaak. Het lekkerst wordt de frappé gemaakt met "Nescafé classic' die je in Griekenland kunt kopen.
Griekse ijskoffie (frappé) maken
Warme temperaturen vragen om een heerlijk verkoelende ijskoffie. Ideaal om je dag mee te beginnen. In Griekenland is de frappé tegenwoordig niet meer weg te denken. Je vindt ze dan ook overal.
Griekse frappé is een ijskoffie. Maar anders dan de ijskoffie die we in Nederland kennen. Je maakt hem namelijk met oploskoffie. Het liefst een beetje sterk.
Nee, een freddo wordt gemaakt met espresso terwijl een frappé is gemaakt met oploskoffie.
Snelle ijskoffie met melk
Zet een sterke koffie of dubbele espresso. Roer de koffie door, zodat de suiker meteen oplost. Vul het glas nu voor driekwart met ijsklontjes. Voeg een scheutje (amandel) of volle melk toe en serveer de ijskoffie meteen.
Bestel je een frappuccino, dan krijg je cappuccino gemixt met ijsklontjes, wat sterk lijkt op een milkshake. De klassieke ijskoffie is gewoon een koude koffie, waar je ijsblokjes aan toevoegt.
Het Frappuccino drankje is gebaseerde op een ijs cappuccino en wordt soms aangevuld met slagroom. Een Frappuccino zal espresso, koffie, slagroom, zoetstoffen en melk bevatten.
Een koude kop koffie is overigens ook ongezonder dan een verse, hete kop. Volgens onderzoekers aan de Thomas Jefferson University en Philadelphia University in de Verenigde Staten zitten er in koude koffie veel minder antioxidanten, en laat die antioxidanten net datgene zijn wat koffiedrinken gezond maakt.
Turkse koffie is, in verhouding met gewone koffie, kort gebrand en zeer fijn gemalen. De koffie wordt samen met eenzelfde hoeveelheid suiker in een cezve gedaan. Hier wordt water aan toegevoegd en het geheel wordt langzaam tot vlak onder het kookpunt gebracht. De koffie moet niet koken.
Metaxa, Μεταξà, wordt gemaakt van de Griekse druivensoorten Savatiano, Sultanina en Blauwe Corinth, tweemaal gedistilleerd en aan oudere muskaatwijnen uit Samos en Limnos toegevoegd.
De oorsprong van de frappé ligt in de Internationale Beurs van Thessaloniki in 1957. Het bedrijf Nestlé demonstreerde een nieuw kinderdrankje, een chocolademelkpoeder dat kon worden bereid door melk toe te voegen en een en ander in een shaker te schudden.
(1) Brouwen. (2) Brouwsel.
Roer een beetje koud water door de oploskoffie (optioneel)
Voeg net genoeg koud water toe om alle koffie nat te maken en er een smeersel van te maken. Deze voorbereiding geeft je koffie een soepelere smaak, alhoewel het niet altijd enorm veel invloed heeft.
Als je een frappe mixer/handmatige melkopschuimer hebt, kun je de koffie, suiker, en 2 el water makkelijk in een glas opschuimen. Schenk de opgeschuimde koffie in een glas, vul met ijsblokjes en vul aan met melk, water, of een mix! Hoe meer melk, hoe romiger. Serveer het drankje met een (herbruikbaar) rietje.
De geschiedenis van koude koffie gaat echter veel verder terug. In Kyoto, Japan, werd rond 1600 al koude koffie gezet. De gezoete vorm van ijskoffie die we tegenwoordig kennen is afkomstig uit het Arabische Algerije.
Nescafé Frappé is een verfrissende melkkoffie die je koel houdt. Je kunt 'm mengen met een lepel, of schudden met een shaker. Voeg wat ijs toe, roer je koffie en geniet van je heerlijk koele traktatie. Nescafé Frappé is een verfrissende melkkoffie die je koel houdt.