Mulchen is het toevoegen van een laag (organisch) materiaal op de kale grond, waardoor de bodem geheel bedekt wordt. Voor een goede werking is een mulchlaag van minstens 5cm noodzakelijk.
Hoe dik een mulchlaag mag zijn hangt af van het mulchmateriaal. Voor grasmaaisel kun je het best 3 centimeter aanhouden. Hanteer voor overig fijn materiaal een dikte van 5 centimeter. Gebruik je grof, luchtig materiaal, ga dan tot maximaal 12 centimeter dik.
Mulchen met compost
Tuincompost is een fantastische allround mulch. Het houdt vocht vast, onderdrukt onkruid en verbetert de grond. Doe groenafval uit de keuken en (in stukjes gesneden) uit de tuin in een compostbak en keer je compost om de paar maanden.
Een mulch wordt bovenop de grond gelegd, terwijl compost wordt gemengd of op zichzelf wordt gebruikt in plaats van aarde. Compost bestaat uiteraard uit afgebroken organische materialen. Een mulch kan ook bestaan uit organische materialen, maar deze zijn vaak in hun hele vorm in plaats van te worden afgebroken.
Om gras goed te kunnen mulchen, mag het niet te lang zijn, maximaal circa 8 a 9 centimeter.
Voordelen van gras mulchen
Het maaigoed vormt een natuurlijke bemesting, die je gazon van de noodzakelijke stikstof voorziet, beschermt tegen verdroging en de luchtdoorlatendheid van de bodem verbetert. Op een gemulcht gazon groeit het gras dichter en blijft het groener. Onkruid en mos krijgen minder kans.
Hoe dik ga je die compost leggen? Normale bodemverbetering is een 3m³ compost per 100m², dat geeft een laagdikte van cc 3 cm. Deze dikte is niet voldoende om onkruidzaden tegen te houden. Het zaad zal enkel wat trager kiemen.
Het karton (en de mulch erop) zorgen ervoor dat het onkruid niet meer groeit, maar bereiden de bodem ineens ook wat voor. Het aanwezige onkruid wordt verteerd, net als het karton en de mulchlaag. Dit is allemaal voedsel voor het bodemleven dat je aan het opbouwen bent.
Vaak wordt stro gebruikt. Maar voor mensen die geen stro hebben of deze moeilijk tot in de moestuin kunnen brengen is er goed nieuws. Je kunt ook mulchen met andere materialen zoals grasmaaisel, kokosdoppen, hooi, kruiden (brandnetels of smeerwortel), groenafval, jong snoei-afval, ...
Het is verstandig eikenblad niet te laten liggen op je gazon of in de border, maar het weg te halen. Eikenbladeren bevatten relatief veel looizuur, waardoor ze de kiemkracht van planten negatief kunnen beïnvloeden. Het blad verteert erg langzaam en het looizuur maakt de bodem zuur.
Je maakt humusrijke grond door frequent organische stoffen door de grond te mengen. Dit kan bijvoorbeeld compost zijn maar ook bijvoorbeeld fijne houtsnippers, mulch, kokosgrond en oude bladresten van de herfst. Dit materiaal vergaat snel en dat maakt je bodem doorlaatbaar en ook voedselrijk.
De Makita DLM460PT2 is wat ons betreft de beste mulching grasmaaier voor grote gazons. Met deze mulchmaaier maai je moeiteloos een gazon van bijvoorbeeld 1000 vierkante meter, waarbij je met veel plezier gebruik maakt van de mulchfunctie.
Voordelen van spitten
Spitten is een eeuwenoude methode voor het klaarmaken van de grond. Door te spitten zorg je ervoor dat zware grond makkelijker te bewerken is. Je raakt ook het onkruid kwijt en je kunt meteen bodemverbeteraar of gedroogde mest door de bodem werken.
Met een mulchmaaier bedekt u de grond met versnipperd gras. Het versnipperde gras wordt in het gazon gedrukt door de luchtstroom die door het mes wordt gegenereerd. De mulchlaag voorkomt het verdampen van water en in een bemest gazon groeit er minder snel mos.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
Je kunt compost erg goed gebruiken om oude potgrond nieuw leven te geven. Over de tijd nemen je planten alle voedingsstoffen op. Door een goede dosis compost door je oude potgrond te nemen, zorg je ervoor dat er nieuwe voedingsstoffen in komen en dat de grond weer voldoende vocht vast kan houden.
Onkruid en zieke planten
Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat. En gooi zieke planten liever in de gft-bak. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de ziektekiemen.
Wanneer en hoe vaak? · Het beste is om minimaal één keer per week te mulchen, in het groeiseizoen alle 5 dagen. · Het gras mag niet langer zijn dan 8cm en mag maximaal 3cm korter worden gemaaid. · Mulchmaaien gaat het best als het gras droog is, omdat anders het snijdsel gaat plakken en niet goed verdeeld kan worden.
Bij mulching is het maaidek volledig afgesloten, zodat afgemaaid gras er in circuleert en meerdere keren door het mes worden fijn vermalen. Dankzij de speciale vorm van het maaimes wordt het gemaaid gras steeds terug naar boven in het maaidek geleid, tot het fijn genoeg verhakseld is.
De mulchplug sluit de opvangtunnel af waardoor de snippers in het maaidek blijven rondcirkelen. Een speciaal maaimes zorgt ervoor dat het afgesneden gras fijngesnipperd wordt. De fijne snippers worden teruggeblazen in het gazon waar ze door hun fijne omvang tussen de grassprietjes vallen.