Het goede antwoord zullen we maar gelijk verklappen: dat is drie. En wel: roze, groen en oranje. En hoe zit het dan met het blauw, dat we toch écht denken te spotten? Die kleur is in feite precies hetzelfde als de groene banen.
Beide kleuren lijken namelijk totaal niet gelijk te zijn, maar blijken bij grondige kleur-analyses toch identiek. Door de directe omgeving (of context) van de kleuren ervaren we ze echter op een heel verschillende manier en lijkt de ene kleur groen te zijn en de andere kleur blauw.
De jurk is dus echt blauw met zwart. Dit is getest door de foto te printen, uit te knippen en op een neutrale achtergrond te plakken. Ook het meisje dat de foto plaatste, geeft aan dat de jurk eigenlijk blauw is.
Gezichtsbedrog of een optische illusie is iets wat je ogen zien, maar waar door je hersenen totaal andere betekenis aan gegeven wordt. Je denkt dus dat je iets anders ziet dan wat er werkelijk is. Optische illusies zijn leuk om naar te kijken.
Veel optische illusies werken zo: ze houden je brein voor de gek door informatie te geven die bij de hersenen een 'verkeerde' reactie teweeg brengen. Andere optische illusies tonen juist grappige eigenaardigheden van onze ogen en hersenen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe en waarom deze illusies werken.
Het raadsel van de sneaker is echter al onthuld. De sneaker is – trommelgeroffel – roze met wit. Zo laat Nathalie zelf weten aan Metro. Haar vriendin had de schoenen gekocht en de bewuste foto naar haar moeder gestuurd.
Blauw goud is dan weer een verbinding van goud en indium. Afhankelijk van het aandeel indium kan de kleur sterk variëren. Noch electrum, noch paars of blauw goud hebben echter de klassieke, luxueuze uitstraling van geelgoud, witgoud of roodgoud.
De befaamde jurk die de wereld in 2015 in twee kampen verdeelde, blijft wetenschappers boeien. Een nieuwe studie in Journal of Vision onthult waarom sommigen een wit-gouden jurk zien, terwijl het kledingstuk in werkelijkheid blauw-zwart is.
"Zo zou leeftijd een rol kunnen spelen of de kleur van het licht waarin naar de foto wordt gekeken." Uiteindelijk gaf de fabrikant van de jurk op Twitter het juiste antwoord: de jurk is blauw met zwart. Kunnen we ons weer lekker gaan bezighouden met belangrijkere zaken.
Als wij kleuren zien, zien we eigenlijk licht van verschillende golflengten. We zien kleuren, omdat een voorwerp alleen maar één bepaalde kleur licht weerkaatst. Denk maar eens aan een rode bal. Deze bal is rood, omdat de bal alleen maar rood licht weerkaatst en het andere licht opneemt.
Ongeveer 16.100 dollar of ruim 13.200 euro: zoveel moet je vandaag op tafel leggen om 1 ounce (zowat 30 gram) rodium te kopen, meer dan het dubbele van de prijs begin 2020. Daarmee is het momenteel het duurste edelmetaal ter wereld, veel duurder dan goud, palladium en platina.
Platina staat bekend als het duurzaamste, zuiverste en zeldzaamste edelmetaal ter wereld. Maar hoe onderscheidt platina zich van goud? Tijd om dieper in te gaan op het edelste der edele metalen dat zowel geliefd is voor juwelen voor haar als voor juwelen voor hem.
Opsomming verschillende edelmetalen
De meest bekende edelmetalen zijn Goud, Platina en Zilver, vooral bekend om hun toepassing in sieraden. Minder bekende edelmetalen zijn Osmium, Rhodium, Iridium, Palladium en Ruthenium.
-optische illusies via onze ogen, onze hersenen voor de gek houden. -we altijd zoveel mogelijk zintuigen gebruiken, om goed te kunnen waarnemen. -licht dat van een spiegelend oppervlak afkaatst, een reflectie genoemd wordt. -een luchtspiegeling een reflectie is, waardoor je iets waarneemt wat daar niet echt is.
Zoals je kon zien is een volwassene acht hoofden lang. Maar als je ongeveer tien jaar oud bent, dan ben je zeven hoofden lang. En als je zes jaar oud bent, dan ben je zes keer zo lang als je eigen hoofd. Als ik mensen ga tekenen, dan kloppen de verhoudingen meestal niet.
Taaffeite – tot $20.000 per gram
Van de edelsteen Taaffeite wordt gedacht dat deze meer dan een miljoen keer schaarster is dan diamant. Vandaar de hoge prijs.
Goud is zo duur omdat het schaars is: het ligt niet voor het oprapen. Toch wordt er halverwege de negentiende eeuw in Californië heel wat goud gevonden, en dat zorgt voor een enorme toeloop van goud- en gelukzoekers: de gold rush. Met zeefjes gaan ze de rivieren af, op zoek naar de kostbare klompjes.
Waarom is platina duurder dan goud? Meer dan 1.000 ton goud wordt elk jaar gedolven. Van platina word per jaar slecht 150 ton gedolven. Deze schaarsheid maakt platina meestal duurder dan goud.
Zilver(draad) heeft van alle metalen de beste elektrische geleidbaarheid. De zilver(draad) van Thessco B.V. geleidt zelfs beter dan goud of koper. Goud wordt echter vaker gebruikt omdat het niet corrodeert.
Diamanten zijn in tegenstelling tot goud extreem hard. Dit maakt het dan ook tot een gegeerde grondstof. Volgens de laatste cijfers kan een diamant – sinds de jaren 50 – elk jaar tot ruim 15% meer waard zijn.
Kobe vlees – tot $1000 per kilo
Het duurste vlees is Kobe vlees uit Japan. Echt kobevlees is afkomstig van de Tajima-ushi, een bepaald type Wagyū koe. Ze worden volgens eeuwen oude Japanse tradities opgegroeid.
Paars zit namelijk niet in het zichtbare spectrum van licht. Nu hebben we allemaal op de basisschool geleerd dat je basiskleuren hebt en dat alle andere kleuren daaruit bestaan. Geel en rood wordt oranje, rood en groen wordt geel. Rood en blauw wordt?
Achromatopsie: Bij mensen met achromatopsie werken geen van de kegeltjes. Daardoor kunnen ze geen kleuren zien, maar alleen zwart-wit- en grijstinten. In feite zijn deze mensen echt kleurenblind.