Deze Kenwood Chef KVC3170S keukenrobot is het beste om brood mee te kneden. In de keukenmachine Consumentenbond test scoort deze keukenmachine met een 7.9 het hoogst als het gaat om het kneden van brooddeeg.
Je gebruikt de keukenmixer vooral voor het maken van taarten, cakes, brooddeeg en andere baksels. Dit doe je met de standaard meegeleverde deeghaak, ballongarde en menghaak. Kies dus voor een keukenmixer wanneer je vooral bakt en daar een keukenhulp voor zoekt.
Voor het af en toe kneden van zwaar deeg heeft een indirect aangedreven keukenmachine minimaal 800 watt nodig. Met een directe aandrijving is dit 300 watt. Wil je vaak zwaar deeg kneden dan is het minimale vermogen 1200 watt voor indirect aangedreven keukenmachines en 325 watt voor direct aangedreven keukenmachines.
De beste deegmachines
De KitchenAid Artisan deegmachine is een machine van hoge kwaliteit met een mooi design en ook nog eens veelzijdig. Het vermogen van de machine is 300 watt en beschikt over 10 verschillende snelheidsinstellingen. Door de handige deeghaak is hij ook uitermate geschikt voor het zwaar deeg.
Wanneer je voor traditionele kwaliteit wilt gaan, raden we de deegmachines van het merk KitchenAid aan. Bijvoorbeeld de KitchenAid Artisan of de KitchenAid Classic. Ook is de Bosch MUM5 een goede optie, evenals de AEG Ultramix KM5520.
Het antwoord is 'ja'. Wanneer je brooddeeg te lang kneed, wordt de structuur van het deeg in plaats van elastisch juist heel plakkerig en onhandelbaar. Het gluten bouwwerk dat je aan het maken was om een luchtig brood te maken, is dan kapot getrokken.
Met de KitchenAid Bowl Lift ga je voor een zeer krachtige keukenmixers. Dankzij de extra krachtige motor van 500 watt gebruik je 'm aan één stuk door voor het kneden van zware deegsoorten, zoals brood- en pizzadeeg. Wanneer je meerdere verse broden achter elkaar bakt, is deze KitchenAid dan ook een goede keuze.
Ga je voor gemak, gebruik dan een keukenmachine met een deeghaak. Kneed maximaal 4 minuten op de laagste stand. Pas op dat je deeg met een keukenmachine niet overkneed, want dan rijst het niet goed en wordt het brood minder luchtig.
Al jaren gebruiken de deelnemers van Heel Holland Bakt de befaamde Artisan keukenmachines van KitchenAid. Deze keukenmachines staan bekend om hun fantastische looks, krachtige vermogen en oneindige uitbreidingsmogelijkheden. Dat krachtige vermogen hebben deze keukenmachines te danken aan hun aandrijving.
Wil je een geleidelijke overgang van laag naar hoog, dan is een mixer met meerdere snelheden het meest geschikt. Vind je het juist fijn om snel van laag naar hoog te gaan, dan volstaat een mixer met 2 of 3 snelheden. Een mixer met meer standen heeft meestal de voorkeur.
Welk vermogen
Vaak geldt dat hoe hoger het vermogen is hoe sterker de motor in de handmixer is. Een zwaarder vermogen is prettig omdat je handmixer dan meer kracht heeft om ingrediënten te verwerken tot een deeg of beslag. Kies bij voorkeur een vermogen van 250 watt of meer, liever zelf minimaal 500 watt.
Wil je brood-, pizza- of taartdeeg kneden? Voor zwaar, dik (gist)deeg gebruik je de deeghaak. De spiraalvorm voorkomt dat het deeg tijdens het kneden in de kneedhaak omhoog 'kruipt'.
Hoe wordt ons brood luchtig gemaakt? Met rijsmiddelen creëer je luchtbelletjes in een deeg of beslag zodat het gebak of brood luchtiger wordt. Traditioneel wordt hiervoor desem of gist gebruikt. Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg.
Hoe lang moet ik kneden met een KitchenAid-mixer? Het gaat veel sneller dan kneden met de hand. 2 minuten kneden met je mixer is vergelijkbaar met 10 tot 12 minuten met de hand kneden. Je hoeft het brooddeeg dus slechts enkele minuten te kneden tot de gewenste consistentie is bereikt.
Wat bespaart het zelf bakken van brood? Als we jaarlijks meer dan 100 broden nodig hebben ( 2 per week ) dan sparen we 85 cent uit per brood. Op jaarbasis spreken we hier dus over een besparing van 88,4 Euro. Zonder de afschrijving van de broodbakmachine bespaar je bijna 110 Euro.
Normaal gesproken kan gerezen deeg niet blijven liggen, want van te lang gerezen deeg kan je geen mooi brood meer bakken. Dus moet de bakker die zijn klanten 's ochtends om acht uur van vers brood wil voorzien, bij nacht en ontij zijn bed uit om aan het kneden te gaan.
Waarom moet een brooddeeg meerdere keren rijzen? Tijdens het rijzen maakt gist ook geur en smaakstoffen aan, hoe langer je het laat rijzen, hoe meer smaak. Maar je moet wel op het gashoudend vermogen letten, dus niet te lang wachten met de narijs anders kan het deeg scheuren.
Het zal per huis verschillen waar je deeg het best rijst. Zoek een plekje waar het ietsjes warmer is en het niet op de tocht staat. Over het algemeen laat je een deeg in ongeveer een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is voordat je ermee verder gaat.
In de KitchenAid heavy duty kan je max 1.2 kilo bloem of meel gebruiken. Dat is dus ruim genoeg voor 2 broden. In de kleinere KitchenAids zoals de Artisan of Classic kan je minder bloem/meel gebruiken. Bovendien is die machine minder krachtig en is de kneedhaak minder sterk.
Kenwood maakt stevige en solide keukenmixers en gebruikt, net als KitchenAid, hoogwaardige materialen. In vergelijking tot de modellen van KitchenAid zijn Kenwoord keukenmixers wat traditioneler qua design. Kenwood onderscheidt zich van KitchenAid met een uniek model met kookfunctie; de Cooking Chef.
Verschil KitchenAid Artisan en Classic
De kleinste KitchenAid Artisan biedt meer ruimte voor inhoud (4,8L) dan de Classic (4,3L). Daarnaast is zowel het wattage als het formaat van de Artisan wat groter. De Classic heeft daarentegen wat meer motorisch vermogen.
Hoe meer vocht op een brooddeeg, hoe malser het brood. Een lekker brood bevat zeker tussen de 55% en 60% vocht van het gewicht in bloem. Voor foccacia durf ik zelfs naar de 70% te gaan.
Laat het brooddeeg de hele nacht in de koelkast staan. Het aantal uur luistert niet heel nauw. Bij mij ligt het meestal tussen de 12 en 14 uur. Het deeg rijst gewoon door in de koelkast.