Het heeft de smaak en bite van zalm, maar het wordt gemaakt van sojabonen. Het is 100% plantaardig en een bron van eiwitten, vitamine, B12 en ijzer. Supergezond dus, en net zo vriendelijk in gebruik als de 'gewone' zalmfilet, maar dan zonder graatjes en dierenleed.
Zalm: forel, blauwbaars, makreel, gestreepte zeebaars of bandeng.
Lijkt niet zo op zalm
Een derde van de deelnemers vindt het uiterlijk lijken op echte zalmfilets. Maar geen enkele proever vindt de smaak op zalm lijken. Ook op de structuur valt wat af te dingen. Slechts 3 proevers vinden dat de structuur lijkt op die van een echte zalmfilet.
Officieel eet een vegetariër geen producten van gedode dieren. Dat wil zeggen geen vlees, geen vis, maar ook geen producten zoals gelatine (dit komt van de huid of beenderen van varkens) en kaas (want daar zit kalfsstremsel in).
Met deze plantaardige zalmfilet hebben we echt het 'zalmgevoel' nagebootst.” In tegenstelling tot veel vlees- en visvervangers, bestaat de basis van de plantaardige zalmfilet niet uit soja maar uit tarwe-eiwitten. Daarnaast zijn er omega 3-vetzuren aan toegevoegd zodat de goede nutriënten van vis behouden blijven.
Zalm is een rondvis, dit betekent dat deze rond van vorm is, en niet zoals een tongfilet bijvoorbeeld plat. Dit heeft als voordeel dat verse zalm mooie dikke zalmfilets heeft. Met die filets kun je de lekkerste gerechten maken. Je kunt de zalm bakken, grillen, roken, en heel luxe; sous-vide bereiden.
Vivera wordt overgenomen door de Braziliaanse vleesverwerker JBS voor 341 miljoen euro. Het bedrijf uit het Overijsselse Holten maakt al sinds 1990 vleesvervangers en was tot 2019 onderdeel van vleesverwerker Enkco.
Rennende katten
Want het ruikt als tonijn (zo sterk dat de katten meteen aan komen galopperen), het ziet eruit als tonijn en ja, het smaakt zelfs zoals tonijn uit blik. De 'vis' is gemaakt van erwten, kikkererwten, linzen, soja, tuinbonen en andere peulvruchten.
De plantaardige varianten van tonijn in blik en tonijnmoot bestaan al langer. De Tuno, een vis-loze versie van tonijn, werd in 2018 door het Amerikaanse bedrijf Atlantic Natural Foods op de markt gebracht. De Vegetarische Slager nam de visvrije 'tonyn', een alternatief op basis van soja, op in het assortiment.
Producent Vivera werd opgericht in 1990 en levert supermarkten en horecagelegenheden vleesvangers die grotendeels zijn gemaakt van sojabonen.
Gekweekte zalm blijkt minder gezond dan de variant die in het wild gevangen wordt. Voorbeelden van gezonde wilde zalm, zijn de sockeye-zalm, de chinookzalm (koningszalm) en de Pacifische cohozalm.
Goede zalm is verder te herkennen aan een glanzend vel (als het velletje er nog aan zit), stevig vlees en niet te duidelijke witte (vet)lijnen. Het vlees van een slechte zalm is losjes en trekt uit elkaar.
Op nummer 1: Zalm.
Deze vette vis, bekend om zijn mooie roze kleur, is niet alleen rijk aan gezonde eiwitten, maar aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor je hart en voor je hersenen. Ook is zalm rijk aan vitamine D, voor sterke botten. Elke dag zalm op het menu zou voor de meeste mensen te ver gaan.
Veel mensen die zich vegetariër noemen (maar eigenlijk pescotariër zijn), eten geen vlees maar wel vissen. Ik leg je graag uit waarom vis eten voor veganisten geen optie is: vanwege dierenleed, milieu en biodiversiteit, en gezondheid. Het is een hardnekkige en wijdverspreide fabel dat vissen geen gevoel zouden hebben.
'Gewoon' brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium.
Rijst als basis voor je vegan maaltijd
Vragen die je jezelf geregeld kunt stellen. Wat ons betreft is rijst een steady basis voor je veganistische levensstijl omdat de graansoort een vol gevoel geeft en veel voedingsstoffen bevat. Veel mensen denken dat rijst ongezond is omdat er veel koolhydraten in zitten.
Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
Eten van vis kan gevaarlijk zijn. Vissen kunnen namelijk een hoog gehalte aan dioxines in hun vet hebben opslagen. Dat heeft Tinka Murk, toxicoloog aan de Wageningen Universiteit, zaterdag in het televisieprogramma Kassa gezegd. Het Voedingscentrum adviseert om twee keer per week vis te eten.
De voornaamste oorzaak: de wereld zit zo'n beetje aan de top van de productie, schijft Quartz. De voorraad wilde zalm is erg beperkt, waardoor twee derde van de geconsumeerde zalm tegenwoordig gekweekt is. En de vraag neemt gestaag toe, vooral uit China.
Lust je helemaal geen vis en schaal- en schelpdieren, dan is de beste vervanger een stukje vlees, kip of bijvoorbeeld een eitje. Ook in deze dierlijke producten zit namelijk vitamine B12. Die vitamine is nodig voor het aanmaken van bloedcellen die zuurstof door je lichaam vervoeren.
Subway Nederland laat in een reactie weten dat de broodjes tonijn in Nederland gemaakt worden met 100 procent vrije school gestreepte tonijn.
Het smaakt naar echte tonijn (2) en kan zowel koud in salades, als warm in bijvoorbeeld pastagerechten gebruikt worden. VUNA heeft slechts 7 ingrediënten (water, erwten-eiwitten, koolzaadolie, tarwe-gluten, aroma's, citroenvezels en zout), is rijk aan eiwitten en heeft Nutri-Score B.
Tonijn is een vis die erg geliefd is als lekker tussendoortje, in een salade of op een broodje. Je kunt tonijn zowel vers als in blik kopen, maar vers is hij natuurlijk het allerlekkerste. Deze zomerse-, vlezige vis kun je op allerlei manieren bereiden zoals bakken, grillen op de barbecue of in de oven.