Conclusie. Een goede looptechniek is er eentje waarbij je ontspannen, licht naar voren leunend loopt. Op een manier die voor jou natuurlijk en comfortabel voelt waarbij je je voet tijdens de landing zoveel mogelijk onder je lichaam plaatst en de armen in tegenstelde richting van de benen ontspannend mee bewegen.
Hoe lang moet je trainen om 5 km te kunnen hardlopen? Om verantwoord vijf kilometer te kunnen gaan hardlopen aan één stuk zonder basis conditie, moet je ongeveer tien weken trainen. Er zijn verschillende hardloopschema's beschikbaar waarbij je 1, 2 of 3 keer per week traint.
Je bent ongetwijfeld tips over de juiste techniek tegengekomen, als: loop rechtop met een licht voorovergebogen romp; beweeg de armen van achter naar voren; land veerkrachtig op je voorvoet; strek je heup bij de afzet. Al deze aanwijzingen kunnen je het gevoel geven een sterkere loper te zijn.
Naast enkele duurloopjes begin je met een wekelijkse intervaltraining met snelle stukken van een minuut. Doe dit gedurende drie weken. Ga dan verder met intervallen van twee minuten gedurende drie weken. Doe vervolgens een keer in de week de 1-2-3 workout in de weken voorafgaand aan je (virtuele) 5-kilometerwedstrijd.
De ogen: kijk recht voor je en houd je hoofd omhoog. Als je naar de grond kijkt, leun je automatisch naar voren, wat de druk op je onderrug en het risico op blessures vergroot. Als je vooruit kijkt, verbeter je je houding én adem je makkelijker. De kaak: zorg ervoor dat je je kaken relaxt en je mond openhoudt.
Een correcte houding is een positie waarbij u beide voeten recht onder uw heupen plaatst (bij zithouding moeten beide voeten stevig op de grond staan). Bil- en buikspieren zijn lichtjes opgespannen. Een holle rug is absoluut te vermijden, maar naar de andere kant doorbuigen is ook nergens voor nodig natuurlijk.
De belangrijkste methode om de houding te verbeteren, is het oefenen van een goede houding! Je moet in het dagelijks leven bewust zijn en blijven van je houding en er zodoende iedere dag actief mee bezig zijn. Dus ook thuis, in de lift op het werk, etc.
Hoe lang duurt het voordat je resultaat kunt verwachten? 'In principe gaat het vrij snel. Binnen 2 à 3 weken moet je merken dat je je rondje met meer gemak doet. De conditie van het hart-, spier- en longgebied kan heel snel vooruit gaan, ook bij mensen die niet fit zijn.
Recent onderzoek toont aan dat het waard is om je hardloopschoenen weer uit de kast te halen. Uit het onderzoek van onderzoekscentrum Mayo Clinic blijkt dat als je iedere week in totaal 10 km hardloopt, dit een positief effect heeft op je gezondheid.
Nieuw onderzoek wijst uit dat een gemiddeld 5k per week hardlopen voldoende is om af te vallen. Niks halve marathons, jij doet vanaf nu lekker rustig aan en gaat voor kwaliteit.
Hardlopen heeft voor mensen met overgewicht of obesitas diverse voordelen. Het zorgt voor verlies van vetweefsel en het verbetert de metabole efficiëntie van de spieren. Hardlopen reduceert de hoeveelheid inflammatoire moleculen in het bloed en vermindert cardiovasculaire en metabole ziekterisico's.
Je loopt rechtop als je recht naar voren kunt kijken. Verplaats jouw hoofd naar achteren totdat je in een rechte lijn naar de horizon kunt kijken. Daarnaast is het belangrijk de schouders te ontspannen. Als je dit niet doet ontstaat er een spanning in je nek.
Cadans is het aantal keren dat je voet de grond raakt. Meestal is die periode een minuut. Je lengte, gewicht, been en paslengte en actief vermogen bepalen samen je optimale cadans. Recreatieve lopers hebben een cadans van ongeveer 160-170 stappen per minuut, terwijl atleten rond de 180 stappen of meer per minuut lopen.
Tijden en snelheid voor de 10 km
Normaal is 10 kilometer per uur, dus 1 uur over 10 kilometer. Snel is 12 kilometer per uur, dus 50 minuten over 10 kilometer. Supersnel is 15 kilometer per uur, dus 40 minuten over 10 kilometer.
Iedereen kan 5 kilometer hardlopen
Hier is uiteraard heel veel training voor nodig om eenmaal zo ver te komen. Toch kan iedereen wel 5 kilometer hardlopen. Met een beetje wilskracht, discipline en een aantal trainingen kan ook jij na een tijd 5 kilometer achter elkaar hardlopen.
Er zijn hardlopers die elke dag 5 km kunnen en willen hardlopen. Sterker nog, ze hebben het nodig en het werkt goed voor hun lichaam. Er zijn ook hardlopers die dit doen om de uitdaging, zij lopen een running streak. Een running streak is niet per se 5 km, maar je moet elke dag minimaal één mijl lopen.
Ook de kwaliteit van de slaap verbetert. Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen. Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.
Wandelaars verbranden in dezelfde tijd duidelijk minder calorieën dan hardlopers. Een uurtje wandelen à 5 km per uur verbrandt ongeveer 300 kilocalorieën. Met mijn hardlooptempo, joggen is een beter woord, van 8 kilometer per uur is dat rond de 600 kilocalorieën.
Hardlopen is over het algemeen goed voor je gezondheid, maar je moet het niet overdrijven. Zodra je teveel gaat hardlopen, neemt de kans op blessures sterk toe. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je levensverwachting daalt als je teveel bezig bent met hardlopen.
Is je conditie slecht, dan raak je snel buiten adem en gaat je hart als een gek tekeer om je lichaam toch van zuurstof te voorzien. Dit deel van de conditie reageert goed en snel op cardiotraining. Dat is training waarbij je hartslag flink wordt opgejaagd.
Uit recente studies blijkt dat het vergelijken van hartslag in rust met de maximale hartslag bij inspanning een goede indicator is voor conditie. Je kunt gemakkelijk zelf de ontwikkeling van je conditie in kaart brengen door je hartslag te meten en daaruit je zuurstofopname te bepalen.
Dit doe je door geregeld je conditie te meten. Dus lukt het bijvoorbeeld om steeds langer te joggen in plaats van te wandelen. Of merk je bijvoorbeeld dat je een bepaalde afstand bij dezelfde hartslag op een hoger tempo kunt hardlopen. Dit zijn allemaal signalen dat je conditie is verbeterd.
Zo kan er bijvoorbeeld onvoldoende kracht, controle, lenigheid en/of uithoudingsvermogen in buik-, rug-, bil- of bovenbeenspieren zitten of beperkingen in rug, SI-, heup- en/of kniegewricht(en) waardoor rechtop lopen niet (lang) mogelijk is.
Vaak staat het hoofd te ver voor het lichaam. De schouders staan naarbvoren, het hoofd achterover gekanteld en de bovenrug is gekromd.
Ga met je rug tegen een muur staan, de voeten mogen iets van de muur af staan, en staan minstens een voetbreedte uit elkaar, de knieën zijn los (niet over strekt), de billen, rug en je hoofd leunen tegen de muur aan. Breng dan nu je armen omhoog tot naast je oren en tik met je handen de muur aan. Houd 10 seconden vast.