Het privaatrecht betreft het deel van het recht dat de relaties tussen burgers en ondernemingen reguleert. Het betreft onder meer het aansprakelijkheidsrecht, contractenrecht, goederenrecht, ondernemingsrecht, personen- en familierecht, insolventierecht en burgerlijk procesrecht.
Het civiel recht wordt ook burgerlijk recht of privaatrecht genoemd. Onder het civiel recht vallen onder meer familie- en jeugdrecht, erfrecht, arbeidsrecht, sociaal-zekerheidsrecht, huurrecht, vermogensrecht, handelsrecht en aansprakelijkheidsrecht.
De master Privaatrecht is opgebouwd uit vier hoofdvakken, waarin je de kennis uit de bachelor verder verdiept en uitbouwt. Dat zijn Bijzondere Overeenkomsten, Goederenrecht c.s, Internationaal Privaatrecht en Civiele Rechtspleging.
Dit in tegenstelling tot het privaatrecht, dat betrekking heeft op de verhouding tussen burgers onderling of burgers en bedrijven. Kom je als burger in juridische strijd met de overheid, dan valt dit onder het publiekrecht. Hetzelfde geldt voor bedrijven die een juridische strijd krijgen met de overheid.
Personen- en familierecht is het onderdeel van het civiel recht dat zich bezighoudt met geboorte, afstamming, huwelijk, echtscheiding en andere zaken in verband met de hoedanigheid, familiebetrekkingen en bevoegdheden van personen.
Het privaatrecht is het geheel van regels over de verhouding tussen burgers onderling, tussen bedrijven onderling en tussen burgers en bedrijven. Het staat daarmee tegenover het publiekrecht, dat de verhouding regelt van burgers tot de overheid.
Publiekrecht en privaatrecht
Deze twee rechtsgebieden zijn de globale categorieën waar alle andere rechtsgebieden in vallen. Publiekrecht betreft de relatie tussen burgers/bedrijven en de overheid (als zodanig), privaatrecht betreft de relatie tussen burgers/bedrijven en andere burgers/bedrijven.
Het familierecht is een specialisatie binnen het civiele recht. De familierechter behandelt zaken over de persoonlijke en financiële kanten van families en relaties.
Het privaatrecht bestaat uit het personenrecht en het vermogensrecht. Het personenrecht bestaat uit het personen- en familierecht, personenvennootschappen en rechtspersonenrecht.
Het publiekrecht gaat over de relatie tussen overheid en burger, en tussen overheidsinstanties onderling.Het privaatrecht gaat over de relatie tussen burgers onderling. Het begrip 'burger' moet hierbij breed worden opgevat. Daarbij gaat het ook om bedrijven en organisaties (o.a. rechtspersonen).
Ieder rechtsgebied heeft andere regels. Het strafrecht en het bestuursrecht vallen onder het publieksrecht. Het civiel recht valt onder het privaatrecht.
Publiekrecht is het recht dat de verhouding tussen burgers en de overheid regelt. Onder het publiekrecht vallen. » Meer over bestuursrecht bestuursrecht, staatsrecht, strafrecht en belastingrecht.
Het privaatrecht kan je ook onderverdelen. Het belangrijkste gebied is het vermogensrecht, bestaande uit goederenrecht en verbintenissenrecht.
Er zijn binnen de rechtspraak verschillende rechtsgebieden, zoals strafrecht, civiel recht, bestuursrecht, en familie- en jeugdrecht.
Het privaatrechtelijk handelen is een belangrijke vorm van bestuurlijk handelen. In deze wet, die de normen voor het bestuurlijk handelen beoogt te codificeren en te harmoniseren, kan daarom reeds uit systematisch oogpunt niet aan het privaatrechtelijk handelen door het bestuur worden voorbijgegaan.
Publiekrecht is gericht op de behartiging van het algemene of publieke belang. Privaatrecht zou neutraal zijn. Gaat uit van autonomie van de handelende partijen. Kan gericht zijn op de behartiging van bepaalde algemene of publieke belangen.
Zoals een privaatrechtelijke rechtspersoon slechts rechtshandelingen kan verrichten door tussenkomst van zijn bestuurders (of andere vertegenwoordigingsbevoegde personen), kan een publiekrechtelijke rechtspersoon slechts rechtshandelingen verrichten bij wege van zijn bestuursorganen.
Daaronder vallen: verenigingen, coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen, naamloze vennootschappen, besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid en stichtingen.
Publiekrechtelijke rechtspersonen zijn: de Staat, de provincies, de gemeenten, de waterschappen en de lichamen waaraan krachtens de Grondwet verordenende bevoegdheid is verleend.
In Nederland is het personen en familierecht een deel van het burgerlijk recht dat gericht is op geboorte, afstamming, echtscheiding, huwelijk en andere zaken betreffende familiebetrekkingen, bevoegdheden en hoedanigheid van personen.
Familierecht is een veelomvattende term die vooral te maken heeft met het juridisch regelen van zaken rond echtscheiding, kinderzaken, vermogensverdelingen, alimentatie, afstamming, huwelijk en andere onderwerpen die verband houden met familierelaties.
Rechtbank Rotterdam behandelt zaken in de volgende rechtsgebieden: Civiel recht (waaronder familie- en jeugdrecht, handelsrecht (o.a. maritieme kamer) en insolventierecht) Bestuursrecht. Strafrecht.
De rechtspraak is opgedeeld in 3 rechtsgebieden: civiel recht, strafrecht en bestuursrecht.
Bij het strafrecht gaat het altijd om strafbare feiten om overtredingen en misdrijven die volgens de wet niet mogen en waar straf op staat. Een andere naam voor civiel recht. Het recht dat speelt tussen twee burgerlijke partijen.