Een goede KH-waarde ligt tussen 6° en 10°dH. Met een eenvoudige test is ook deze waarde te bepalen. Wanneer de ontwikkeling van het vijvermilieu stagneert, zal de KH-waarde dalen wat gepaard gaat met een oplopende pH waarde. Bij toename van het vrije koolzuur zal daarentegen de KH-waarde toenemen en de pH afnemen.
Voor de meeste tropische vissen is een kH waarde tussen de 4 en 10 ideaal. Dit wordt dan ook zo'n beetje als de standaard voor een goede carbonaathardheid beschouwd. Voor bepaalde soorten cichliden (Malawi, Tanganiki) ligt de ideale kH waarde echter een stuk hoger, tussen de 12 en 18.
Waarde te hoog – verlagen ⇓
sera pH/KH-minus toevoegen. Verversen van een gedeelte van het water door zacht of ontzout water (omkeerosmose resp. ionenwisselaarwater). Filteren met sera super peat.
De KH-waarde is belangrijk om in de gaten te houden, evenals de GH-waarde. Deze geeft aan hoeveel calcium en magnesium in water zijn opgelost. In Japan ligt de waarde tussen 2 tot 3 GH. Hoe lager de waarde, des te beter de groei en roder de kleur van de koi karpers.
We zagen dat de GH het aantal aardalkali ionen weergeeft. De KH geeft het aantal (waterstof)carbonaat ionen weer. Nou willen die carbonaat ionen zich graag verbinden met de aardalkali ionen. Maar niet alleen carbonaten binden aan die aardalkali ionen.
De enige methode om op volgens deze wijze algen te bestrijden is om ook al je vissen uit te vijver te halen. Maar even eerlijk, een positief op je vijver gaat dit zeker niet hebben. Azijn gaat erg veel schade aanrichten, alle bacteriën en micro-organismen in je vijver gaan verloren.
Normaal kraanwater heeft een pH-waarde van 7. Een oplossing met een pH-waarde kleiner dan 7 heet een zuur. De pH-waarde, ook wel zuurgraad genoemd is een maat waarmee de hoeveelheid opgelost zuur of base in water wordt aangegeven. Voor het lichaam en bloed is een pH van 7,35 – 7,45 normaal, dit is licht basisch.
GH-Extra kan gelijktijdig met Mineral Clay en KH-Extra gebruikt worden. Om de GH-waarde van de vijver met 2 punten te laten stijgen heeft u 50 gram GH-Extra per 1.000 liter vijverwater nodig. Een voor plantengroei geschikte GH-waarde bedraagt ten minste 7. De standaarddosering is 500 gram per 5.000 liter vijverwater.
Verhogen van de waterhardheid
Snel werkende middelen zijn bijvoorbeeld de KH Extra of GH Extra. De KH en GH waarde van de vijver wordt hiermee direct verhoogd. Een ander middel dat u zou kunnen gebruiken is Mineral Clay.
Een te hoge GH waarde kan met Osmose water worden verlaagd. Met GH-Plus kunt u deze waarde naar boven krijgen.
Om ervoor te zorgen dat alle bewoners van een aquarium zich goed voelen en gezond blijven, is het regelmatige verversen van het water essentieel. Daarbij zijn de aquarianen aangewezen op het gebruik van leidingwater, dat wordt beschouwd als een van de best gecontroleerde voedingsmiddelen.
Hoe kan ik de gH-waarde verlagen? Om de gH-waarde te verlagen, kun je een middel gebruiken of water met een lagere gH toevoegen. Verlaag de gH door een deel van het water te verversen met osmosewater of regenwater.
De carbonaathardheid is nodig om zuren in het water te binden. Voldoende carbonaathardheid zorgt voor een bron van koolzuur voor micro-organismen en waterplanten. Hoe hoger de KH, hoe sneller zuren worden verbonden. De zuurgraad zal daardoor stijgen.
Het korte simpele antwoord waarom Osmosewater gebruiken in plaats van Kraanwater is “controle” en betere plantengroei bij een zeer hoge KH (vanaf 10). Zoals aangegeven is osmosewater puur water zonder andere toegevoegde stoffen. Dit geeft een pH (zuurtegraad) van 7.
Nitriet ontstaat als tussenproduct bij de afbraak van uitwerpselen van vissen. Vissen produceren ammoniak, de bacteriën in je filter maken daar nitriet van, daarna maken ze er nitraat van die door je planten worden opgenomen. Het is vooral van belang om nitrietwaarden in nieuwe aquaria goed te blijven controleren.
Verhoogt de carbonaathardheid (KH-waarde) van het vijverwater. Deze KH-waarde wordt, evenals als de GH-waarde, uitgedrukt in Duitse Hardheidsgraden (DH).
De juiste waarden
De zuurgraad (pH-waarde) moet liggen tussen de 7-8, de carbonaathardheid (KH-waarde) moet liggen tussen de 5-12 en de gezamenlijke hardheid (GH-waarde) ligt tussen de 10-15.
Helder vijverwater is hard water
De gezamenlijke hardheid – de GH-waarde van het water – wordt bepaald door calcium en magnesium. In zacht water groeien vooral zweefalgen, geen zuurstofplanten. De waterhardheid van elke vijver loopt terug, omdat invallend regenwater extreem zacht is.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
De juiste hoeveelheid Maerl lost u op in een gieter met vijverwater en verspreidt dit over de vijver. Meestal blijft het vijverwater 2 dagen wit. U dient jaarlijks een dosering Maerl toe te voegen. Hierna hebt u een hardheid van 12 º DH, wat de basis is voor een goed biologisch evenwicht.
De beste manier om vijverwater harder te maken is door direct GH plus toe te voegen in het water. Je hebt direct resultaat, een uur later kun je alweer testen en meten hoeveel de GH waarde gestegen is.
In Chaudfontaine is weldadige loomheid de meest voorkomende gemoedstoestand. Wie kuren alleen niet genoeg vindt, maar ook graag een terrasje pikt, door de bossen wil wandelen en de kinderen wil meenemen, kiest beter voor Spa. In Spa is gewoon meer te doen dan alleen ontspannen bubbelen.
Juist daarom is het belangrijk om voor de juiste ontzurende kruidenthee te kiezen. Een goede kruidenthee bevat kamille, pepermuntblad, kurkuma, gember, rozemarijn, venkel en vele andere kruiden. De kruiden ondersteunen de nieren bij de afvoer van verzurende stoffen.
Van sommige etenswaren zijn de afvalstoffen heel erg zuur. Maar bij de afvalstoffen van de meeste groente en fruit is dat wat er overblijft juist 'basisch'. Groente innemen helpt je bloed dus weer de juiste balans te krijgen en als het ware te ontzuren. Met name groene bladgroentes en bleekselderij werken ontzurend.