Zo is de droogtijd van olieverf veel langer door de olie, terwijl acrylverf juist snel droogt waardoor je snel kan werken. En omdat acrylverf watervast opdroogt kan je goed laag over laag werken. Aquarel lost weer op met een nieuwe laag waterverf.
Olieverf is een zeer veelzijdige verfsoort, waarmee zowel dekkend als transparant gewerkt kan worden. De verf kan in dunne gladde lagen worden aangebracht, maar er kunnen ook sterke effecten bereikt worden als de verf met volume wordt verwerkt, zodat de verfstreken zichtbaar blijven.
Het belangrijkste verschil tussen olieverf en acrylverf is het bindmiddel. Verf bestaat altijd uit pigment met een bindmiddel. Bij olieverf is dit bindmiddel olie (meestal lijnolie) en bij acrylverf is dat acrylaatharsdispersie (oneerbiedig gezegd: plastic).
Zowel olie- als acrylverf drogen watervast op. Dat wil zeggen: na droging kun je de verf niet meer met water tot leven wekken (iets wat bijvoorbeeld bij Gouache wél kan).
Olieverf heeft vele voordelen. ze droogt langzaam zodat er steeds veranderingen in de voorstelling kunnen worden aangebracht. Olieverf kan op het doek worden gebracht met penseel of met het paletmes. vooralhet zeer kleine verschil tussen natte en droge verf maakt olieverf heel geschikt.
Persoonlijk raden wij acrylverf aan voor beginners. Acrylverf is zeer gemakkelijk in het gebruik en kunnen op vele manieren worden toegepast. Je kunt de verf in lagen aanbrengen zoals je met olieverf zou doen, of je kunt het glaceren zoals je met een aquarel zou doen.
*WAT KAN IK SCHILDEREN? Begin met leuke dingen en leg de lat niet meteen te hoog. Makkelijke vormen zoals een appel (rond), doos (vierkant), glas (cilinder) zijn een grote uitdaging in het begin. Je kunt hier ook mooie composities van maken en je leert meteen veel over kleurgebruik en lichtinval.
Acrylverf zijn sneldrogende kleuren die je direct uit de tube of pot kunt gebruiken, net als olieverf. Ze kunnen met water verdund worden zoals aquarelverf. Ze zijn uiterst veelzijdig en levendig en bieden de kunstenaar een brede keuze van texturen en kleuren.
“Het volstaat inderdaad om alles eerst eens goed af te wassen en te ontvetten met ammoniakwater,” reageert Henri Blindeman. “Na het drogen kan je de olieverf mat schuren en dan natuurlijk ontstoffen en vervolgens een geschikte grondlaag aanbrengen (zoals Isoprim van Levis).
1e plaats: Talens Art Creation, 24 kleuren
Je kunt er in alle olieverftechnieken mee schilderen, zoals nat-in-nat, gelaagd schilderen en glaceren. De verf wordt gemaakt van plantaardige oliën en pigmenten en is van een betrouwbare kwaliteit. Alle kleuren bezitten een goede tot zeer goede lichtechtheid.
Je kunt met olieverf op veel typen ondergronden schilderen zoals op hout, metaal en doek. De drager dient geschikt gemaakt te worden zodat er voldoende hechting van de olieverf ontstaat. Dit gebeurt met een hechtprimer, krijtgrond of/en gesso. Tevens is het van belang dat de ondergrond voldoende stabiel is.
2 tot 14 dagen. De verf kun je verdunnen met medium of (reukloze) terpentine. Op waterbasis: bijvoorbeeld Cobra van Talens.
Nat in nat schilderen is een schildertechniek waarbij je met natte verf op nat papier schildert. De verf vloeit in en uit over het papier, mengt zich met de papiervezels en de andere kleuren, waardoor er dromerige en kleurrijke beelden ontstaan.
Vaak wordt acrylverf voor de onderschildering bij olieverf gebruikt. Olieverf hecht op acryl. Andersom kan echter niet, de olie stoot het water in de acryl af.
Je kan diepte bereiken op de volgende manieren: Door bepaalde kleurcontrasten te gebruiken, met name het warm-koud contrast en het licht - donker contrast. Warme kleuren komen, net als lichte kleuren, naar voren ten opzichte van koele respectievelijk donkere kleuren.
Olieverf medium sneldrogend of normaal drogend is om de olieverf te verdunnen en smeerbaar te maken en de hechting op de onderlagen te verbeteren. Deze mediums (verdunningsmiddelen) kunt u naar behoefte mixen voor het gebruik bij technieken die veel lagen verf vereisen, zoals de glacis-techniek.
In olieverf zijn in principe twee technieken mogelijk: 'alla prima' en 'gelaagd schilderen'. Alla prima wil zeggen dat het schilderij 'nat-in-nat' wordt geschilderd. Bij deze techniek worden de kleuren behalve op het palet ook op het schilderij zelf gemengd en nat tegen en over elkaar gezet.
Het duurt zeker een half jaar voordat de verf helemaal droog is. Zolang moet je dus wachten om het schilderij in de vernis te zetten. Mensen die met olieverf werken vinden dat langzame drogen erg prettig. Dit maakt het mogelijk om nat-in-nat te werken en op eenzelfde dag nog de kleuren te veranderen.
Schilderen op papier kan met aquarel, met gouache of met acrylverf. Met olieverf wordt meestal niet op papier gewerkt, maar het kan wel, op goed voorbehandeld papier, net als bij acryl.
Plakkaatverf is een verf op waterbasis die zeer veelzijdig is en waarmee je heldere, fel gekleurde schilderijen kan produceren. Plakkaatverf is in wezen een zware aquarelverf die veel dekkender droogt dan normale aquarelverf.
Een gemiddeld huis opnieuw laten schilderen kost tussen de € 1.800 en € 3.200. afhankelijk van een tussenwoning, vrijstaand huis, hoekwoning of flat. Bij de bovengenoemde kosten zit het schoonmaken, het schuren het vullen van gaten in de muren en de plafonds en het repareren van houtrot bij in begrepen.