Millésime champagne moet minimaal 3 jaar rijpen, terwijl 'reguliere' champagne minimaal 15 maanden moet rijpen. Langer rijpen komt de kwaliteit en de smaak ten goede.
Maar weet je ook welke de allerbeste champagne van 2022 is? De Champagne & Sparkling Wine World Championships bekronen al 7 jaar de beste champagnes en schuimwijnen ter wereld, en dit jaar heeft de Dom Ruinart Rosé 2004 in magnumformaat van Maison Ruinart de titel in de wacht gesleept.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
DE BESTE CHAMPAGNE
Namen als Bollinger, Krug en Dom Perignon komen per fles al snel boven de €100 uit. Kwaliteitsmerken met een minder hoog prijskaartje zijn onder andere Moët Chandon en Veuve Clicquot.
Een champagne millésimé, ook wel een vintage champagne genoemd, is een champagne uit een specifiek oogstjaar. Dit jaartal staat duidelijk op de fles vermeld. Alle gebruikte druiven voor de champagne komen dan ook uit datzelfde jaar.
De meeste champagnes hebben geen jaartal op de fles, in tegenstelling tot vrijwel alle stille wijn en dit komt omdat champagne ondanks verschillende weersomstandigheden en wisselende kwaliteit per jaar altijd hetzelfde moet smaken.
Wanneer de wijn twee jaar in het vat en drie jaar in de fles heeft mogen rijpen mag de aanduiding "gran reserva" worden gebruikt. De wijnmaker wordt geacht alleen de betere oogsten voor de reserva en gran reserva te gebruiken, maar daarvoor zijn geen dwingende regels opgelegd.
Ruim 300 miljoen Amerikanen drinken jaarlijks ongeveer 19 miljoen flessen champagne.
Pommery Brut Royal is wonderlijk fris en elegant. Een vrolijke en verfijnde champagne. De Royal is goed uitgebalanceerd en heeft een heerlijke afdronk. Een aanrader als je op zoek bent naar een frisse, lekkere champagne.
Brut champagne is de meest gedronken champagnesoort en dat verklaart dan ook gelijk waarom 95% van de champagnes 'brut' zijn. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn ook de meeste rosé champagnes van het type brut.
Hij rijpt snel, maar is ook snel over de top. Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden. Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Net als alle andere wijnen, is champagne het best te bewaren op een koele en donkere plek. Een constante temperatuur tussen de 8 en 12 °C is het beste. Zorg er wel voor dat de fles horizontaal ligt op een plek die trillingvrij is.
Er wordt dus altijd een jaartal, het jaar van de oogst, vermeld. Millésime champagne moet minimaal 3 jaar rijpen, terwijl 'reguliere' champagne minimaal 15 maanden moet rijpen. Langer rijpen komt de kwaliteit en de smaak ten goede. De smaak is complexer en daarmee interessanter.
Niet echt een verrassing, want Vranken behoort ieder jaar terecht tot onze topfavorieten. Een prachtvoorbeeld van een raszuivere champagne met veel vulling, smaak en frisheid die een groot publiek zal bekoren. Goudgele kleur, fijne belletjes, briljant. Veel fruit, mineralen en licht gebrande toetsen in de neus.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Prijs € 28,95.
Hou je van frisse elegante champagnes? Kies dan eens een blanc de blancs. Deze champagnes zijn wat duurder dan een klassieke blend champagne doordat de Chardonnay druif prijziger is: Blanc de Blancs champagnes bestaan uit 100% Chardonnay druiven »
Hoe kun je champagne het beste bewaren? De beste bewaarcondities voor champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, in het donker, bij een constante temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celcius en bij een luchtvochtigheid rond de 80%.
Champagne is om verschillende redenen bijzonder: Het mag alleen worden gemaakt van de wijn van druiven uit het Champagne gebied in Frankrijk. Strikte voorwaarden voor het oogsten van de druiven (handmatig en 's ochtends) Een maximale opbrengst van de druiven bij het oogsten.
Champagne die je binnen enkele dagen of weken gaat drinken, kun je staand in de koelkast bewaren, hoewel liggend natuurlijk beter is. Heb je een goede fles dan kun je deze buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld in kelder of wijnrek.
Meestal wordt uitgegaan van de volgende vier gradaties: Jóven (jonge wijnen), Crianza (op fust gerijpt), Reserva (minimaal twee jaar gerijpt) en Gran Reserva (minimaal vijf jaar gerijpt).
Spanje: Een Rioja reserva uit Spanje moet ten minste 3 jaar hebben gerijpt. Wil je de wijn het label gran reserva geven? Dan moet de reserva 2 jaar op vat en 3 jaar in de fles gerijpt zijn.
Grand staat voor groot, Premier voor eerste. En Cru betekent oogst. Letterlijk vertaald dus grote of eerste oogst.