Glutenallergie, oftewel coeliakie of glutenintolerantie, is een auto-immuunziekte waarbij de darmwand en het darmslijmvlies van de dunne darm worden beschadigd. De term glutenallergie is in de volksmond een verzamelnaam voor aandoeningen die veroorzaakt worden door het eten van gluten.
Ze hebben vaak een stinkende, vettige en schuimende ontlasting. Bij volwassenen zijn de klachten meestal wat minder duidelijk. Zij kunnen last hebben van diarree, verstopping, een opgezette buik, buikpijn, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies.
Hoe de overgevoeligheid voor gluten bij coeliakie ontstaat, is niet duidelijk. Erfelijkheid speelt in ieder geval een rol. Als een van de ouders coeliakie heeft is de kans dat een kind het ook heeft of krijgt ongeveer 10%. De gluten veroorzaken bij mensen met coeliakie een overgevoeligheidsreactie in de darm.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Meestal worden glutenvrije pasta's gemaakt van mais, rijst of boekweit. In deze grondstoffen zijn van nature geen gluten aanwezig en hierdoor is de pasta glutenvrij. Glutenvrije pasta's zijn er in verschillende soorten zoals spaghetti, penne of fusilli.
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij! Hoera! Genoeg lekker fruit om te nuttigen zoals banaan, appel, mango, perziken en mandarijntjes.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
Patat is glutenvrij.
Sommige cafetaria's of restaurants bakken in hetzelfde frituurvet niet glutenvrije kroketten of bitterballen. Hierdoor kan er kruisbesmetting ontstaan door het paneermeel van de kroketten (bitterballen) of gepaneerde aardappelkroketjes.
Rundergehakt wordt het meest gebruikt voor gehaktballen, maar ander gehakt zoals kipgehakt of varkensgehakt is ook prima om een mooie glutenvrije gehaktbal van te maken. Ook erg belangrijk voor een goed balletje gehakt zijn paneermeel en ei om de gehaktbal bij elkaar te houden.
Coeliakie wordt vastgesteld met een bloedonderzoek. Een bloedtest kan vaststellen of er antistoffen tegen gluten in het bloed aanwezig zijn. Bij volwassenen wordt ook het dunne darmslijmvlies onderzocht. Als de diagnose coeliakie is vastgesteld bestaat de behandeling uit het volgen van een levenslang glutenvrij dieet.
Mensen met glutensensitiviteit krijgen klachten zoals buikpijn en vermoeidheid na het eten van graanproducten. Hoewel deze mensen geen aantoonbare coeliakie hebben, leidt het vermijden van glutenbevattende producten wel tot vermindering van de klachten.
Reactie op per ongeluk gluten gegeten te hebben
Lichamelijke klachten zijn zoal buikklachten zoals obstipatie of diarree, misselijkheid en braken, vermoeidheid, hoofdpijn en grieperig voelen. Geestelijk kun je je teleurgesteld voelen, je ongehoord voelen, boos op jezelf of iemand anders zijn of verdrietig.
Gewone koffie is glutenvrij . Granenkoffie is niet glutenvrij. Ook in sommige oploskoffie kan gluten zitten. Verder is het goed om op te passen met koffie uit een automaat, bijvoorbeeld op het werk.
Bevat merci gluten? De meeste van onze producten voldoen aan de wettelijke normen en de normen van de Duitse Coeliakievereniging voor glutenvrije voeding (maximaal 20 mg gluten per kg voeding). De krokante amandelvariant van merci Finest Selection assorti is niet glutenvrij; deze bevat tarwe-eiwit en tarwemout.
Alle mayonaises van Remia Professioneel zijn glutenvrij!
Er is vanuit de markt een stijgende vraag naar glutenvrij eten. Ongeveer 1 procent van de Nederlanders heeft glutenintolerantie (coeliakie), dit zijn zo'n 170.000 mensen. Het is voor deze groep belangrijk dat ze glutenvrij eten.
In melk zit geen gluten, maar wel (koe)melkeiwit en lactose. Als je daar niet tegen kan is dat best wel lastig! Gelukkig vormen de zuivelvervangers zoals sojamelk, rijstmelk en amandelmelk een goede uitkomst.
Dit maal in het glutenvrije Lidl assortiment: Kant-en-klaar glutenvrij pizzadeeg, brownie- en citroencake bakmix, kipnuggets, biologische proteïne pasta, quinoa en hummus chips, glutenvrije fusilli van kikkererwten of linzen en 3 soorten biologische glutenvrije broodjes.
De Jumbo heeft hun 'lekker vrij van gluten' assortiment uitgebreid met vers glutenvrij brood! Zorgeloos genieten van smaakvolle producten, met de zekerheid van het veilig glutenvrij keurmerk. Het brood wordt namelijk gebakken in een glutenvrije bakkerij! Hieronder vind je de ingrediënten per broodsoort.