Na het zetten van je tattoo krijg je van ons een Second Skin, dit is een soort zelfklevende folie. Deze moet blijven zitten tot dit er vanzelf afslijt, maar mag er maximaal 10 dagen op blijven zitten. Als de second skin zodanig loslaat dat er water of lucht bij de tattoo kan komen, haal je het er direct vanaf.
Bij Hook's Ink werken wij graag met de zogenoemde 'second skin'. Dit is een doorzichtige sticker die over de huid gaat en vier a vijf dagen mag blijven zitten. Door deze speciale folie heelt de huid vrijwel zonder korstjes en velletjes. En dat is veel beter voor het behoud van de kwaliteit van je tattoo.
De second skin pleister kan ongeveer 5 dagen op de huid blijven zitten. Hoe lang de pleister blijft zitten, verschilt per persoon en is afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht dat uit je tattoo komt. Als er wondvocht onder je pleister komt te zitten, dan kan je het beste de pleister verwijderen.
Second Skin 'tweede huid' wordt gebruikt ter behandeling van blaren, schaaf- en brandwonden, snijwonden en beten.
Je kan pas gaan douchen, als je de huishoudfolie eraf mag halen. Meestal mag de folie er na 2 tot 4 uur af. Maar let op! Dat kan soms ook wel eens langer zijn dan vier uur.
Deze moet blijven zitten tot dit er vanzelf afslijt, maar mag er maximaal 10 dagen op blijven zitten. Als de second skin zodanig loslaat dat er water of lucht bij de tattoo kan komen, haal je het er direct vanaf. Om de Second Skin te verwijderen maak je hem nat onder de douche en wrijf je hem voorzichtig los.
Voor het slapen gaan mag je de tatoeage licht insmeren met de zalf die je hebt mee gekregen. Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
De tattoo folie en de sunfolie zijn allebei waterproof. Je kan er prima mee douchen. Uitgebreid badderen of zwemmen is een ander verhaal. Een frisse duik in zee of het zwembad om af te koelen kan prima, maar een uur lang baantjes trekken of chillen in de branding van de zee raden we af.
Niet zwemmen, in bad en niet te lang douchen. Zweet en vuil in je wond vermijden. Geen sterke zon of onder de zonnebank. Blijf van je tattoo af, ook als het vreselijk jeukt.
De tattoo nazorg folies zijn speciaal ontwikkeld om jouw tattoo te laten helen. Door je tattoo af te plakken met deze folie, creëer je een vochtig wondklimaat. In een vochtig wondklimaat verloopt het genezingsproces sneller. Het wordt ook wel wondfolie genoemd en is afkomstig uit de moderne wondverzorging.
Na ongeveer een maand is je tattoo geheeld en dan voelt het alsof de tattookleuren al deel uitmaken van je huid. De huid voelt zacht en de opperhuid is helemaal geheeld. De onderliggende huidlagen (lederhuid) doen er dan echter nog even over om helemaal te helen en de kleur helemaal op te nemen.
Vaseline kan ervoor zorgen dat de huid verstopt raakt. Dat komt doordat Vaseline echt een laagje over de tattoo legt, waardoor jouw huid niet meer kan ademen. Je loopt hiermee het risico dat je bacteriën “insluit” onder het laagje Vaseline, waardoor jouw tattoo kan gaan ontsteken.
| Tattoo zalf vs tattoo crème. De LCHV richtlijnen*** geven aan dat een aftercare-product een hoog percentage vet moet bevatten en Bepanthen Tattoo Zalf bevat dit (70% vet). Bepanthen Tattoo Zalf is namelijk een 'vettige' zalf die een beschermend laagje op de huid legt.
2nd Skin producten zijn uitermate geschikt om te gebruiken bij blaren, brand- en snijwonden. Het zorgt voor een zachte, niet plakkende laag tussen de wond en bijvoorbeeld de sok en/of schoen. Hierdoor wordt de pijn direct verminderd en kunt u zonder pijn wandelen en sporten.
Over het algemeen mag je de folie na twee tot vier uur verwijderen. Je mag je net gezette tattoo dus wassen, wanneer je de folie van je tattoo af mag halen. Maar let op! Niet iedere tattoo artiest werkt op dezelfde manier.
Op het moment dat je tatoeage net is gezet, kun je de folie 2 uur laten zitten. Mocht je langer onderweg zijn is dit geen enkel probleem; je kunt de folie iets langer of korter laten zitten. Was echter wel altijd je handen met de meegeleverde desinfecterende Unicura zeep voor je aan je nieuwe tatoeage komt.
De huid mag niet overwerkt worden om littekenvorming te voorkomen. Daarom is het beter om de tatoeage na circa drie weken te laten bijwerken. Het komt maar zelden voor dat een tatoeage bijgewerkt moet worden.
Je kan na het zetten van je tattoo best een biertje of half glaasje wijn drinken bij het eten, maar meer dan dat kan je beter niet doen. Zelfs direct na de afspraak moet je ervoor zorgen dat je lichaam optimaal in staat is de wond van je tattoo te helen.
Voor de nazorg en verzorging van tattoos is dit belangrijk omdat de huid zo wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf. Crèmes bevatten meer water en leggen geen laagje. Daarom adviseren wij voor de nazorg een tattoo zalf in plaats van een tattoo crème. Bepanthen bevat dexpanthenol.
Als er sprake is van langdurige roodheid van de behandelde huid (> 4 dagen) en de roodheid verspreid zich als vlekken tot buiten de behandelde huid, dan kan er in zeldzame gevallen sprake zijn van een beginnende infectie. De symptomen hiervan zijn: Warm aanvoelende huid. Zwelling (oedeem)
Jeuk in een tatoeage hoeft niet altijd het gevolg te zijn van een allergie. Er zijn verschillende soorten huidaandoeningen – infecties, littekens, lichen planus of psoriasis – die jeuk of pijn kunnen veroorzaken in een tatoeage.
Ook tijdens het genezingsproces van je tattoo kunnen er dingen gebeuren. Bijvoorbeeld dat je inkt uitloopt, of dat je een ontsteking kunt krijgen. Mits je jezelf goed aan alle protocollen houdt zou dat niet moeten gebeuren, maar de kans is er natuurlijk.
vooral niet krabben! Als het te veel jeuk mag je een druppeltje Bepanthen zalf op smeren, anders is na 1 week: 1 keer per dag insmeren ruim voldoende. Na twee weken is je tatoeage genezen.
Zorg ook dat er de eerste weken geen (fijn) stof of chemische middelen in je wond kunnen komen. Dus werk je bijvoorbeeld in de bouw of als hovenier, zorg dan dat je tattoo goed bedekt is. Ook voor de dames die met make-up, haarverf ed. werken, goed je tattoo bedekken.
Het is belangrijk om de tatoeage zoveel mogelijk aan de lucht te laten drogen. Dek de wond dan ook niet af met verband, pleisters of folie. Smeer daarnaast geen Sudocrem, Purol, Uierzalf of andere vergelijkbare zalfjes op de wond.