Een gezonde moedervlek heeft gelijkmatige grenzen.Dit betekent dat de randen schoon zijn en cirkelvormig of ovaal.Gezonde moedervlekken hebben allemaal dezelfde kleur, meestal bruin. Een ongezonde moedervlek kan zwart zijn of veel verschillende kleuren hebben.
Gezonde of normale moedervlekken hebben een regelmatige vorm en kleur, maar ze kunnen ook vlak, hobbelig en rafelig zijn. Het belangrijkst is dat de moedervlek niet onrustig is en van vorm veranderd. Vaak zijn ze bruin of zwart van kleur, maar dit hangt af van de originele huidskleur van een persoon.
Je moedervlek wordt groter of verandert van vorm of kleur.Je moedervlek jeukt of bloedt.Er zit een wondje of korstje op de moedervlek.1 moedervlek ziet er heel anders uit dan de rest.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Gewone moedervlekken zijn zichtbaar als bruine of zwarte vlekjes. Meestal zijn ze vlak, maar ook wel eens verheven of duidelijk bol of hobbelig. Ze kunnen in grootte, vorm of kleur nogal van elkaar verschillen. Kenmerkend is dat de vorm en kleur regelmatig zijn.
Vaak zitten er verschillende tinten bruin naast elkaar in dezelfde moedervlek.Soms is er ook sprake van een roodachtige verkleuring, meestal in de rand. Deze moedervlekken zijn goedaardig. Iemand met veel van deze atypische moedervlekken heeft een wat hogere kans op het krijgen van een melanoom.
De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op uw huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking, zoals een moedervlek. Niet alle vormen van huidkanker zien er hetzelfde uit.
Meestal verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin vaak op een moedervlek, maar valt vaak op door een snelle groei, een grillige vorm of meerdere kleuren. Een melanoom kan ook ontstaan uit een moedervlek die je al hebt.
Huidkankerplekjes groeien meestal heel langzaam en geven in het begin vaak geen of nauwelijks klachten. Dat maakt huidkanker lastiger te herkennen. Als het plekje is gegroeid of ineens wat is veranderd, gaat dit vaak ongemerkt.
Verdachte plekjes kunnen veranderende moedervlekken zijn, ruwe plekjes die niet weggaan, veranderingen aan bestaande huidafwijkingen of wondjes die niet meer genezen. Bij twijfel is het goed om even langs de huisarts of dermatoloog te gaan.
In ongeveer 75% van alle gevallen van melanoom betreft het de superficieel spreidende vorm. Zoals de naam al zegt groeit deze vorm eerst in horizontale richting voordat het de diepte in gaat. Dit groeiproces kan maanden tot enkele jaren duren.
Een enkele keer ontstaan ze uit plekken die eerder geen moedervlek waren. Echter, de kans dat een moedervlek kwaadaardig wordt is minder dan 1 op een miljoen. Het merendeel zal dus altijd goedaardig blijven!
Overleving van huidkanker
Van een basaalcelcarcinoom genezen bijna alle mensen. Bij plaveiselcelcarcinoom en melanoom zijn de vooruitzichten het best als er geen uitzaaiingen zijn. Uitgezaaid melanoom heeft een slechte prognose.
Onrustige moedervlekken Een onrustige moedervlek is onregelmatiger van vorm en kleur, dat wil zeggen verschillende tinten bruin naast elkaar in dezelfde moedervlek. Vaak is er ook sprake van een roodachtige verkleuring, meestal in de rand.
Plekje met korstje, dat niet weggaat. Als je op middelbare leeftijd een plekje hebt waarop steeds weer een korstje komt dan kan dat wijzen op kwaadaardigheid. Huidkanker komt vooral voor op een huid die regelmatig in de zon is geweest.
De dermatoloog onderzoekt de verdachte vlek of moedervlek. Dit gebeurt met een dermatoscoop. Dat is een speciaal vergrootglas met licht. Door het licht kan de dermatoloog dieper in je huid kijken.
Iemand met een lichte huid (blond/rood haar en blauwe ogen) heeft meer kans op (voorstadia van) huidkanker dan iemand met een donkere huid en donker haar. Hoe ouder u bent, hoe meer kans u heeft op het krijgen van (voorstadia van) huidkanker.
Tien jaar na de diagnose is ongeveer 90% van de patiënten met PCC nog in leven. Voor melanoom is er over de jaren een duidelijke verbetering in de overleving. De relatieve 5-jaarsoverleving is tussen 1991 en 2017 gestegen van 83% naar 92%.
In het bultje kan een niet genezend wondje ontstaan. Soms lijkt het op een eczeemplek, maar jeukt gewoonlijk niet.
Huidkanker ziet eruit als een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal. Veel van dat soort plekjes kunnen onschuldig zijn. Het kan gaan om een bobbeltje dat een lichtere kleur heeft. Of een plekje dat verschillende kleuren heeft, of een onregelmatige rand.
Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Een melanoom ontstaat meestal in de pigmentcellen van de opperhuid, vaak vanuit een moedervlek. Melanomen kunnen overal op de huid voorkomen, maar ze ontstaan het meest op delen van de huid die aan zonlicht worden blootgesteld.
Is melanoom kwaadaardig? Ja, een melanoom is kwaadaardig. Het is kanker: een vorm van huidkanker.
De kans dat u huidkanker krijgt wordt geschat op 5 tot 10%. Er kunnen steeds nieuwe actinische keratosen ontstaan. Als uw huid in het verleden beschadigd is door de zon, blijft deze schade altijd bestaan.
In Nederland wordt per jaar naar schatting bij zo'n 3.500 mensen een melanoom vastgesteld. Voor de puberteit komt het melanoom uiterst zelden voor. Daarna kan het op elke leeftijd ontstaan, maar meestal bij mensen die tussen de 30 en 60 jaar oud zijn.
Het melanoom is de meest gevaarlijke vorm van huidkanker. Deze kan uitzaaien naar de lymfeklieren en naar de inwendige organen, zoals de longen en de hersenen. Mensen met een huidkanker hebben meer dan 90% kans om hiervan te genezen mits de huidkanker tijdig wordt ontdekt en behandeld.