Een geïntegreerde versterker is een voorversterker en eindversterker in één behuizing. De voorversterker regelt de grootte van het signaal van de bron en geeft de gebruiker de mogelijkheid om te schakelen tussen ingangen en uitgangen. Sommige apparaten hebben een pre-out en some ook een main-in.
Een stereo versterker ofwel geïntegreerde versterker is opgebouwd uit twee delen: een voorversterker en eindversterker. De voorversterker regelt het volume en kan tussen verschillende bronnen wisselen en de eindversterker die versterkt het signaal zodat het door passieve speakers kan worden afgespeeld.
Het verschil tussen een receiver en een versterker is eigenlijk heel simpel. Met een versterker kan je alleen audio-signaal versturen. Een receiver geeft je de optie om ook video-bronnen aan te sluiten en je speakers aan te sluiten op je televisie.
Klasse G en H zijn in essentie een klasse AB-versterker, maar met een voeding die zich aanpast naargelang de vraag. Het levert pas een hogere voltage als dat nodig is. Hierdoor kan een klasse G efficiënter zijn dan een klasse AB, maar toch indien nodig hoge vermogens leveren.
Hoe dan ook, een klasse D-versterker kan door dat supersnel schakelen extreem efficiënt zijn. 90 procent is haalbaar, in theorie zelfs 100 procent. Efficiëntie betekent ook dat deze versterkers niet snel warm worden en dat ze compact blijven.
Maar wat ook nog eens een prijsverschil teweegbrengt is de mate van kwaliteitscontrole en R&D. Bij 'goedkopere' merken heb je minder kwaliteitscontrole en minder of geen R&D. Dit zijn allemaal kosten die je moet doorberekenen in je product, waardoor het vanzelfsprekend duurder wordt.
Het uitgangsvermogen van de versterker geeft aan hoeveel geluid er uit de versterker komt. Hoe meer vermogen de versterker heeft, hoe beter deze “de baas is” over de speakers. Een beter gecontroleerd geluid is het gevolg.
Ben je op zoek naar de beste instap versterker, dan heb je die met de Yamaha A-S501 gevonden! Hij biedt voor het geld een uitstekende geluidskwaliteit in zijn klasse en is rijk uitgerust met aansluitingen. Je kunt er je analoge en digitale audiobronnen op aansluiten als ook een platenspeler.
High Fidelity, apparatuur die zich onderscheidt van de rest door een hoge mate van betrouwbaarheid, bedieningsgemak, klank, waardevastheid, jarenlang luisterplezier garandeert en een hoger prijskaartje heeft. Een HiFi set koop je voor elk bedrag tussen de pakweg Fl. 2000,- en vul zelf maar in.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Bij versterkers die niet zo warm worden EN een hoge werktemperatuur van de elco's hebben, kan het daarentegen wel 30 jaar duren voordat ze aan vervanging toe zijn. In de regel moet je rekenen dat de meeste eindversterkers probleemloos 20+ jaar draaien met hun elco's.
Kanalen. Het aantal kanalen wat een versterker heeft geeft aan hoeveel speakers er op kunnen worden aangesloten. Bij autoversterkers is het meest gangbare aantal kanalen 1, 2 of 4 kanalen. Bij 2 en 4 kanalen kunnen 2 of 4 luidsprekers worden aangesloten.
De meeste platenspelers moet je eerst met een versterker of actieve speakers verbinden voordat je geluid zal hebben. Er zijn echter ook platenspelers waar al een versterker is ingebouwd.
Heeft u een voorversterker nodig? Als u meerdere verschillende bronnen heeft om aan te sluiten, zoals een platenspeler, cd-speler of netwerkaudiospeler, dan luidt het antwoord 'ja'. Hoe meer bronnen u van plan bent om aan te sluiten, hoe meer profijt u zult hebben van een voorversterker.
Platenspelers hebben speciale phono-voorversterking nodig om vinyl-platen op de juiste manier te laten klinken. Op veel draaitafels is dit al ingebouwd, op sommige niet. Daarnaast hebben sommige versterkers ook al zo'n ingebouwde phono-preamp. In dat geval hoeft je platenspeler het niet te hebben.
Marantz is een merk dat opereert aan de high-end kant van de receiver markt, maar het merk zet zowel receivers in de markt voor een zachte budget prijs en goede kwaliteit als receivers voor een hoge prijs en uitmuntende kwaliteit. Van Marantz kun je in ieder geval altijd kwaliteit en degelijkheid verwachten.
Zoals we net aanhaalden, is de kostprijs die je redelijkerwijs moet incalculeren voor een high-end audioset afhankelijk van heel wat factoren, maar grosso modo kan je stellen dat een bedrag van om en bij de 5.000 euro voldoende moet zijn om een complete high-end stereo-installatie samen te stellen.
Beste prijs-kwaliteit: Marantz PM6007
Marantz heeft een lange traditie van de beste versterkers te produceren. Deze vernieuwde versie van de PM6006 is ook dit jaar de versterker met de beste prijs-kwaliteitverhouding. In plaats van wifi, bluetooth of internetradio toe te voegen, koos Marantz voor betere audio.
Hoe werkt een subwoofer
Door deze speciale vorm is het mogelijk om lage tot zeer lage tonen te produceren. De kracht van de subwoofer moet passen bij het volume van de behuizing waarin deze zich bevindt. De subwoofer wordt versterkt, of door een aparte versterker, of door een ingebouwde versterker.
In de audio wereld heeft een receiver veel weg van een geïntegreerde versterker. Een receiver heeft echter een ontvangst mogelijkheid, vandaar “receiver” ofwel; ontvanger. Als een versterker is voorzien van een tuner (voor radio ontvangst) mag het de naam receiver dragen.
Onze favoriete vintage Accuphase receiver is de E-202. Met 100 watt per kanaal in 8ohm ruim voldoende vermogen voor de meeste speakers en luisterruimtes. Klankmatig is dit wellicht de beste vintage versterker die je kunt kopen voor rond de duizend euro als je van een warme en neutrale klank houdt.
Je kan er best speakers van 1000 watt aanhangen. Als de versterker maar 100 watt levert, weet je zeker dat de speakers nooit defect zullen gaan. Andersom, als je speakers van 50 W aan een 100 W versterker knoopt, zouden ze defect kunnen gaan bij volle belasting. Het enige dat belangrijk is is de weerstand.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.
Klasse A versterkers verbruiken in uit-stand ongeveer 50 Watt. De klasse D versterker zonder zware transformatoren opgebouwd kan worden wanneer de voeding van de versterker gebruik maakt van een switching power supply (schakelende voeding).