Het klassieke Franse boerenbrood, ook wel pain paysan genoemd. Dit zijn grote stevige broden met een dikke korst, die daardoor langer vers blijven. Ze zijn gemaakt van tarwemeel met een beetje rogge of volkorenmeel en vaak ook wat zuurdesem.
De Franse verzamelnaam voor zoete broodjes in allerlei soorten en vormen. Het woord stamt af van Vienne ofwel Wenen. Een beroemde Parijse bakker van de Belle Epoque kwam namelijk uit Oostenrijk, op zijn gevel stond boulangerie viennoise.
Zoals wij van Engelse saus spreken, hebben we het over Frans brood wanneer we baguette bedoelen. Ik kocht baguette in Mauritanië en zag er in Tahiti. Men bevestigde mij dat baguette wordt gebakken in Vietnam en in Haïti. Brood is van overal, maar baguette is door en door Frans.
Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette. Wat zeg ik, Franse broodsoort? Stokbrood dateert uit de 19e eeuw en de bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Sommige Franse bakkers noemen het daarom 'Weens brood'.
Baguette. Het bekendste brood van Frankrijk is toch echt de baguette. Je vindt ze bij elke Franse bakker en ze worden de hele dag door vers gebakken. Het lekkerste moment vind ik dat eerste puntje dat je van het brood afbreekt, vaak al direct zodra ik de boulangerie uit loop.
Door het lange rijsproces is onder andere de suikervorming anders.Dit resulteert in een betere smaak en sterker aroma. Daarom ruikt het Franse brood zo lekker. Het is in Frankrijk wettelijk niet toegestaan om vet toe te voegen aan het 'gewone' brood.
In 1993 was het decreet daar en lag vast aan welke eisen een 'baguette de tradition française' moet voldoen. De enige toegestane ingrediënten zijn: tarwebloem, water, verse of droge gist, en eventueel een geringe hoeveelheid tuinboon- of sojameel. In Frankrijk doe je niet zomaar wat, wanneer je een stokbrood bakt!
Het ligt echt niet aan jou, dat stokbrood lekkerder smaakt in Frankrijk heeft namelijk een reden. Het verschil zit 'm vooral in de techniek die de Fransen gebruiken.Zij halen namelijk zoveel mogelijk uit de bloem en voegen zo min mogelijk andere grondstoffen toe.
De stokbroden in Nederland hebben een productietijd van zo'n twee uur, terwijl een authentieke baguette in zestig uur gemaakt wordt. Die tijd is nodig volgens de Fransen, om het deeg op smaak te brengen door de bacteriën die vrijkomen.
De baguette is een brood dat je elke dag vers haalt bij de bakker. Je hoort het dezelfde dag nog op te eten, binnen acht tot tien uur, anders is hij niet lekker meer. De Fransen eten het brood daarom ook de hele dag door. De baguette is neutraal van smaak en past overal bij: ontbijt, lunch en avondeten.
We kunnen er kort over zijn: in Frankrijk is breken de way to go. Met een mes in je stokbrood porren niet. De Fransen hebben er zelfs een speciaal werkwoord voor: het met een stokbrood schoonmaken van je bord, en dat vervolgens opeten. Saucer, noemen ze het.
Mensen denken vaak dat de croissant uit Frankrijk afkomstig is, maar niets is minder waar. De croissant komt oorspronkelijk uit Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, en dus niet uit Frankrijk.
Met zoete broodjes (rolls) kun je alle kanten op. De meest bekende roll is de cinnamon roll. Met dit basisrecept voor zoete broodjes maak jij de lekkerste rolls!
Fransen eten croissants van buiten naar binnen. Fransen eten de croissants volgens Roturier van buiten naar binnen: "Ze eten eerst aan beide kanten de voetjes, dan de bovenkant, de pet, en daarna de romp." Die drie onderdelen zijn volgens de bakker een heel belangrijke indicatie voor een goede croissant.
Verschil stokbrood en baguette
Nou eigenlijk is er helemaal geen verschil! Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse baguette. Wel is het zo dat ze in Frankrijk verschillende soorten baguettes hebben. Zo heb je bijvoorbeeld de ficelle (hele smalle baguette), de flûte (de lichtste) en de campagne (boerenbrood).
De bereidingswijze van stokbrood komt uit Oostenrijk ergens in de 19e eeuw. Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette wat letterlijk vertaald "Stokje" betekend.
...die van Plus en Albert Heijn het beste bruine stokbrood uit de supermarkt. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. Plus met desem bereid stokbrood volkoren (€1,39 per stuk) en Albert Heijn Liefde & Passie volkoren stokbrood €2,19) krijgen beide het testoordeel 7,0 van de testers.
Witbrood is het minst gezond, maar prima voor de afwisseling
Witbrood is van alle broodsoorten de minst gezonde keuze. "De vezels zijn bij dit brood uit het meel gezeefd en er blijft alleen bloem over", legt Esther van Ruijven, kinderdiëtist en medepraktijkeigenaar van voedingsadviesbureau Voeding In Evenwicht, uit.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
De volkorenboterham is op dit moment de meest favoriete broodsoort van Nederland. Dit blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum. De volkorenboterham vervangt hiermee de bruine boterham (tarwe boterham) die jarenlang het meest gegeten broodproduct was.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait).Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Wat is het bekendste gerecht uit Frankrijk? Het zal er om hangen aan wie je het vraagt, maar het meest bekende gerecht is de Boeuf Bourguignon.
Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.