Het is daarom raadzaam om extra magnesium en de medicatie niet gelijktijdig te nemen. Hoewel dit met name geldt voor orale suppletie van magnesium, is het ook bij transdermale opname van magnesium (via de huid) verstandig enige tijd - minimaal 1 tot 2 uur is een goed en veilig advies.
Vijftigplussers die een verhoogd risico lopen op vroegtijdige osteoporose of botontkalking. Mensen die bepaalde geneesmiddelen innemen (zoals bijvoorbeeld protonpomp inhibitoren, diuretica of laxeermiddelen) die de opname van magnesium verstoren.
De Gezondheidsraad geeft geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) af voor magnesium, maar een zogeheten 'Adequate Inname' (AI). Voor volwassen vrouwen geldt een AI van 300 mg per dag, voor volwassen mannen een AI van 350 mg per dag.
Om gezond te blijven, zou de gemiddelde volwassen man 350 milligram (mg) magnesium per dag moeten binnenkrijgen. Voor de gemiddelde volwassen vrouw is dat 300 mg. Deze aanbeveling zou onder normale omstandigheden voor 97-98% van de volwassen mensen voldoende moeten zijn.
Protonpompremmers, zoals omeprazol en pantoprazol, zijn medicijnen tegen maagzuur. Een bijwerking van deze medicijnen is dat je lichaam minder vitamine B12 en/of magnesium kan opnemen.
Het is daarom raadzaam om extra magnesium en de medicatie niet gelijktijdig te nemen. Hoewel dit met name geldt voor orale suppletie van magnesium, is het ook bij transdermale opname van magnesium (via de huid) verstandig enige tijd - minimaal 1 tot 2 uur is een goed en veilig advies.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): na een hoge dosis: diarree, zachte ontlasting, irritatie van het maag-darmkanaal. Zelden (0,01-0,1%): hypermagnesiëmie. Zeer zelden (< 0,01%): bij hoge doses en langdurig gebruik: vermoeidheid kan een aanduiding zijn dat een verhoogde magnesiumspiegel is bereikt.
'Te veel magnesium slikken kan leiden tot diarree en andere darmklachten, waardoor je juist allerlei voedingsstoffen minder goed opneemt. Maar die klachten treden pas op bij hoge inname. Extra magnesium slikken kan dus niet snel kwaad, maar wees wel voorzichtig met de hoeveelheid.
We krijgen niet snel te veel magnesium binnen. Het kan enkel gebeuren wanneer je langdurig te veel magnesium slikt (als supplement) en lange tijd meer inneemt dan 250 mg per dag. Teveel magnesium is niet schadelijk, al kun je er wel vervelende klachten door krijgen, zoals diarree en misselijkheid.
Je herkent een teveel aan magnesium aan symptomen als diarree, misselijkheid, vermoeidheid, spierzwakten, hartkloppingen en lage bloeddruk. [2]. Belangrijk om te vermelden is dat sommige van deze symptomen niet alleen duiden op een teveel, maar juist ook op een tekort aan magnesium.
Uit het bestuderen en samenvoegen van 34 onderzoeken naar het effect van magnesium op de bloeddruk wordt geconcludeerd dat de inname van extra magnesium mogelijk een licht bloeddrukverlagend effect kan hebben. Dit is een vermoeden dat al vaak is onderzocht.
Magnesium bevordert het spierherstel na inspanning. Bovendien helpt magnesium bij de energieverdeling in het lichaam. Daarom moeten sporters ook altijd extra magnesium binnenkrijgen. Ouderen doen meestal niet intensief aan sport, maar magnesium kan nog steeds wel bijzonder nuttig zijn in het versterken van de spieren.
Ruime keus aan magnesium
In de winkel kun je veel soorten magnesium kopen. Het is belangrijk dat je altijd aandachtig het etiket van het supplement dat je koopt leest, zodat je weet of je een goed opneembare vorm of een veelal goedkopere en mogelijk minder goed opneembare vorm (magnesiumoxide) koopt.
Magnesium bevordert de energiestofwisseling. Dus, als dat uiteindelijk op peil is zul je overdag genoeg energie hebben om 's nachts tot rust te kunnen komen. Volgens wetenschappers speelt magnesium een rol in de productie van melatonine.
Omdat magnesium citraat gekenmerkt en geprezen wordt om zijn uitwerking op de spieren, wordt deze vorm vaak in de ochtend genomen. Een goed moment hiervoor is tijdens het ontbijt, zodat het mineraal samen de andere voedingsstoffen opgenomen kan worden.
De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.
Magnesiumcarbonaat is een goed onderzochte vorm van magnesium. Magnesium sulfaat, chloride, hydroxide en oxide worden slecht opgenomen door het lichaam. Hogere doseringen kunnen bovendien laxerend werken en daardoor een negatieve invloed hebben op de mineralenhuishouding in het lichaam.
Magnesium om vitaal te blijven
Vitamines, zoals vitamine D, en mineralen, zoals magnesium, kunnen deze veranderingen ondersteunen. Magnesium draagt bij aan het behouden van gezonde en sterke spieren. Davitamon Magnesium voor Spieren en Botten is ontworpen voor mensen die actief en vitaal willen blijven.
Het werkt ook als een laxeermiddel. Het houdt water in uw darm vast, waardoor uw poep zachter wordt. Hierdoor kunt u makkelijker poepen. Bij maagklachten, verstopping en spierkrampen in de kuit tijdens de zwangerschap.
Is magnesium van Kruidvat ook goed? Het magnesium supplement van de Kruidvat bevat magnesiumoxide.Dit is een vorm van magnesium die niet zo effectief wordt opgenomen als andere vormen van magnesium. Magnesiumoxide is namelijk niet oplosbaar en wordt daardoor niet goed opgenomen in de lichaamscellen.
Onderzoekers van het UMCG en TI Food and Nutrition stellen vast dat een lage inname van magnesium via de voeding een grotere kans geeft op het ontstaan van hartziekte. Zij deden hun bevindingen op basis van 24-uurs urine van de deelnemers uit de langlopende PREVEND-studie.
Energie voor het hart en magnesiumtekort
Een ander aspect waarom het hart niet goed functioneert zonder voldoende magnesium, heeft te maken met energie. Het hart is een grootverbruiker van energie. Het kost nogal wat om al dat bloed naar boven en naar beneden te pompen én om het weer terug te halen.
Bij voldoende magnesium regelt het lichaam de cholesterolspiegel zelf op geheel natuurlijke wijze.