De Europese zorgpas EHIC vergoedt geen medische kosten als u: naar het buitenland reist om zorg te krijgen. een particuliere zorgverlener of kliniek bezoekt. permanent in het buitenland verblijft.
Neem altijd uw Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land.
De zorgpas gebruikt u in Nederland om te laten zien dat u verzekerd bent bij CZ. U vindt uw zorgpas, en die van eventuele medeverzekerden, makkelijk in de CZ app. Met uw digitale zorgpas heeft u uw relatienummer altijd bij de hand, en kan uw zorgverlener snel opzoeken welk pakket u heeft en welke vergoeding u krijgt.
Vraag voor uzelf een EHIC aan bij uw Nederlandse zorgverzekeraar. Voor uw meeverzekerde gezinsleden kunt u een EHIC aanvragen bij het CAK.
Wat is de Europese zorgverzekeringspas (EHIC) en hoe vraag ik deze aan? De European Health Insurance Card (EHIC) is een Europese zorgverzekeringspas.Met deze pas krijgt u noodzakelijke medische zorg als u ziek wordt tijdens een vakantie in Europa.
De Europese zorgpas EHIC is 5 jaar geldig.
Als u om een Europese ziekteverzekeringskaart vraagt, is uw zorgverzekeraar verplicht u een kaart te verstrekken, of een tijdelijk vervangingscertificaat als de kaart niet onmiddellijk leverbaar is. Als de zorgverzekeraar dit niet doet, kunt u in beroep gaan.
De CZ Europese zorgpas (EHIC) bestaat sinds 2006. Je kunt hem online aanvragen bij EHIC. Bij sommige zorgverzekeraars is je nationale zorgpas ook je Europese zorgpas.
Met je zorgpas laat je zien dat je bij ons verzekerd bent.
Soms vraagt een zorgverlener naar jouw zorgpas. Als een zorgverlener jouw polisnummer of relatienummer nodig heeft of wil weten hoe je verzekerd bent. Maar ook als je spoedeisende hulp nodig hebt of tijdelijk in het buitenland verblijft en zorg nodig hebt.
In Nederland is het niet verplicht om uw zorgpas altijd bij u te hebben. Het is wel handig uw digitale zorgpas (uw telefoon met Menzis app) mee te nemen als u naar een arts, apotheker of andere zorgaanbieder gaat. Een zorgaanbieder vraagt ook naar een legitimatiebewijs, zoals een paspoort of id-kaart.
Wat moet je doen? Je kunt het beste telefonisch contact opnemen met je zorgverzekeraar en zij zullen ervoor zorgen dat je binnen twee weken een nieuwe zorgpas hebt. De meeste zorgverzekeraars brengen hier geen kosten voor in rekening.
Iedereen krijgt een zorgpas bij een zorgverzekering. Wanneer je het hele gezin verzekerd, krijgt elk gezinslid een eigen pas. Voorheen was de zorgpas altijd van plastic, maar tegenwoordig zijn er verzekeraars die de pas digitaal aanbieden via een telefonische app. Dan heb je altijd je zorgpas bij de hand.
De digitale zorgpas vindt u in de CZ app.
De Europese zorgkaart is niet verplicht. U heeft recht op medisch noodzakelijke zorg volgens de wet van het land waar u bent. Met de gegevens op uw EHIC declareert de buitenlandse zorgaanbieder de medische kosten bij Menzis. In sommige landen betaalt u een deel van de kosten zelf (eigen bijdrage).
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Welke zorg krijg ik met mijn EHIC? U krijgt alleen noodzakelijke medische zorg in het land waar u met vakantie bent of tijdelijk verblijft. Dit geldt alleen voor landen waar de EHIC geldig is: EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland (EER), Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.
Heb je nog een geldige 'plastic' zorgpas? Dan kun je deze gewoon blijven gebruiken tot de datum die op je zorgpas staat en zolang je bij ons verzekerd bent. De geldigheidsdatum staat op de achterkant van je zorgpas.
Iedereen die in Nederland woont en een basisverzekering heeft afgesloten, kan een European Health Insurance Card (EHIC) aanvragen. Met deze kaart heb je recht op noodzakelijke medische zorg als je, bijvoorbeeld voor vakantie, tijdelijk in het buitenland bent.
In de basisverzekering zitten de belangrijkste vergoedingen voor zorg, zoals: huisartsenzorg, spoedeisende zorg, specialistische zorg, medicijnen en psychologische zorg. De overheid bepaalt ieder jaar de precieze inhoud van het basispakket.
Heb je toch een fysieke kaart nodig? Vraag die dan tijdig aan. Je ontvangt ze via de post ongeveer een week na de aanvraag.
In het buitenland dekt uw basisverzekering de kosten voor de dokter of het ziekenhuis meestal. Wel zijn deze kosten vaak hoger dan in Nederland. Om deze kosten op te vangen kunt u een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking van medische kosten in het buitenland.
Neem voor jezelf en je reisgenoten een Europese ziekteverzekeringskaart mee. Download de Mijn CM-app en je hebt je digitale EZVK altijd bij de hand.Je kunt de kaart ook aanvragen via onze bestelmodule. Een fysiek kaartje raden we enkel aan voor een verblijf langer dan drie maanden en voor reizen naar Australië.