Net als de mosselen uit de Oosterschelde en de Waddenzee worden de mosselen uit de Duitse Waddenzee, de Ierse en Engelse baaien in het Zeeuwse mosselhart Yerseke met zuiver Oosterscheldewater zandvrij gespoeld (verwaterd), verwerkt en verpakt. Daarom hebben zij de naam Zeeuwse mossel.
90 miljoen kilo mosselen per jaar – waarvan ruim 50 miljoen uit Nederlandse wateren – is het Zeeuwse Yerseke het centrum van de mossel in Noordwest-Europa. De meeste mosselen die uit Yerseke komen, worden als verse mosselen verkocht. België en Frankrijk zijn de grootste afzetmarkten.
Ze worden op de bodem van de Oosterschelde gekweekt, op zogenaamde mosselpercelen. Het zaad van de mosselen wordt uitgezet op percelen op zee. Zodra de mosselen volgroeid zijn, schept een mosselkor ze van de bodem. Daarna worden ze verwaterd, gesorteerd en verpakt.
Mosselen vind je in Nederland vooral in de Oosterschelde
In Nederland vind je de mossel met name terug in de Oosterschelde waar deze wordt gekweekt op de bodem en middels het kweken aan touwen. De laatste variant noemen we ook wel de hangcultuurmosselen.
Nederlandse mosselen worden gekweekt in de westelijke Waddenzee en in de Oosterschelde. Deze gebieden staan in open verbinding met de Noordzee. De grondstof voor mosselkweek is mosselzaad.
De mosselen van Prins & Dingemanse, die consumenten zelf kunnen scheppen in de Agrimarkt-supermarkten, komen als beste uit de bus. Een ziltige, volle smaak en een blanke kleur. Zo omschrijven de mosselkenners de ultieme mossel.
Niet veel mensen weten dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met half april in het jaar erop loopt. Men zou dus beter kunnen zeggen 'mosselen eten als de r in het seizoen is'; zomer, herfst en winter.
'In totaal kocht Test-Aankoop 25 verschillende pakken mosselen, onderzocht die en proefde ze uiteindelijk ook. Microbiologisch waren ze alvast totaal in orde. De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize. Maar ook een aantal mosselpakken van bij Carrefour of Colruyt doen het heel goed.
De extra plus bevatten meer dan 70 mosselen per kilo. Dan heb je de doorsnee warenhuismossel, de super, met 60 tot 70 mosselen per kilo, dan de imperial (49 tot 59 mosselen per kilo), de jumbo (43 tot 48 mosselen per kilo) en als grootste de goudmerk (35 tot 42 mosselen per kilo).
NU IN DE BOERDERIJWINKELS: Verse mosselen uit de Oosterschelde. Landwinkel De Baeckermat in Westdorpe, De Groene Polderwinkel in Schoondijke, Landwinkel De Oude Stoof in Vogelwaarde en Boerderijwinkel Buijsrogge in Goes: allemaal zijn het verkooppunten van De Mosselkwekerij uit Yerseke!
Mosselen na bereiding her-invriezen kun je beter niet doen. Als je zeevruchten tweemaal invriest en ontdooit zal de smaak- en textuur tegenvallen.
September, oktober, november en december (de maanden met een 'r') zijn de beste mosselmaanden. Toch zijn ze bijna heel het jaar vers te koop: vanaf de tweede helft van juli tot de tweede helft van april van het jaar daarop. Slechts van half april tot half juli moet u tevreden zijn met diepvries.
Met de huidige koeltechnieken en het beheersen van het verwerkingsproces kunnen we het hele jaar door mosselen eten. Maar de allerlekkerste mosselen eet je vers en in de maand juli, augustus en september. Dat heeft dus niks te maken met een 'R' in de maand.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
Mosselen die dicht blijven na het koken kun je niet opeten.
Dichte mosselen in de mosselpot zijn gewoon geschikt voor consumptie. Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspier dan andere, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Maak deze mosselen voorzichtig met een mesje open.
Voorzie 1 tot 1,5 kg mosselen per persoon. Maak de mosselen eerst grondig schoon. Spoel het zand weg onder koud water en verwijder de baarden. Een geopende mossel is niet per se slecht.
Om de beste prijs te scoren moet je volgens Devisch bij Lidl zijn. “Voor 5 kilogram Zeeuwse mosselen (Super) betaal je 9,99 euro, wat neerkomt op 2 euro per kilogram. In sommige vestigingen zijn ze zelfs nog 20 tot 30 procent afgeprijsd, wat de prijs nog scherper maakt.” Colruyt heeft zijn mosselen ook scherp geprijsd.
Zeeuwse « Goudmerk »-mosselen: De grootste bodemcultuurmosselen die je bij ALDI vindt, minder dan 45 stuks per kilo.
Hoe bewaar je een restje mosselen? Mosselen die over zijn, haal je best uit hun schelp. Bewaar ze in een goed afgesloten doosje in de koelkast, of vries ze (liefst los van elkaar) in. In de koelkast blijven ze 2 dagen goed, in de diepvriezer 3 maanden.
Veelal kiest men een wijn van het droge type, met wat fruitigheid en wellicht wat mineraliteit. Elzasser (Franse) wijnen zoals die van Domaine René Muré zijn een prima keuze te denken valt daarbij aan een mooie Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc.
Lidl biedt naast de Gekookte mosselen een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Lidl folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden. Naast Gekookte mosselen, kunt u ook de volgende aanbiedingen vinden: Greenshell mosselen, Imperial mosselen msc & Zeeland's roem mosselen.
Met mosselen kan volop gevarieerd worden. 1 kilo mosselschelpen bevat ongeveer 200 gram mosselvlees. Eet men mosselen traditioneel dan wordt uitgegaan van 1 kilo mosselschelpen per persoon. Bij gebruik van mosselen in andere gerechten volstaat 100 gram mosselvlees per persoon.
Mosselen worden niet ingedeeld volgens de hoeveelheid mosselvlees die in de schelp zit, maar op basis van het aantal schelpen per kilogram. Een grotere schelp bevat niet noodzakelijk meer mosselvlees, maar is wel duurder.