Op de hoofdregel dat een werknemer niet ontslagen mag worden wegens een overgang van onderneming bestaat een uitzondering. Deze uitzondering houdt in dat ontslag eventueel wel mogelijk is als er sprake is van economische, technische of organisatorische redenen. Dit worden ook wel de ETO-redenen genoemd.
Er is sprake van overgang van onderneming als een bedrijf over gaat naar een ander bedrijf door verkoop, fusie of splitsing waarbij de identiteit van het bedrijf behouden blijft (art. 7:662 lid 2 sub a BW).
Harmoniseren is het aanpassen en ombouwen van twee (of meer) arbeidsvoorwaardenpakketten tot één geheel nieuw pakket. Integreren is het opnemen – al dan niet met overgangsmaatregelen – van het ene bestaande arbeidsvoorwaardenpakket in het andere bestaande arbeidsvoorwaardenpakket.
Als u een bedrijf overneemt, moet u ook alle werknemers overnemen. U mag niets veranderen aan hun rechten en plichten. Zo behouden zij hun salaris, verlofdagen en alles wat er verder is afgesproken in hun oude arbeidscontract. Dat geldt ook voor zieke werknemers.
Als sprake is van een overgang van onderneming, ga je als werknemer automatisch mee naar de nieuwe werkgever. Hetzelfde geldt volgens de wet voor je rechten en plichten. De afspraken uit je arbeidsovereenkomst blijven dus gelden en je hoeft geen nieuw contract te tekenen.
Dit betekent dat de partij die de onderneming over heeft genomen, jouw nieuwe werkgever is. Als deze werkgever jou ontslaat, moet hij een transitievergoeding betalen. Hierbij gelden ook de jaren die je voor het bedrijf hebt gewerkt toen een andere partij leiding had over de onderneming.
De veranderingen bij overname
Je switcht van werkgever en treedt automatisch in dienst bij je nieuwe werkgever; Je behoudt dezelfde arbeidsovereenkomst die je had bij je oude werkgever. Alle afspraken in je contract blijven intact.
Het gevolg van overgang van onderneming is dat de werknemers die werkzaam zijn bij (het onderdeel van) de onderneming die wordt overgedragen, van rechtswege overgaan naar de 'nieuwe' werkgever. De werknemers hoeven hiermee niet in te stemmen maar kunnen de overgang ook niet risicoloos weigeren.
Behoud van de rechten van de werknemers
Bij de overgang van een onderneming waarborgt een collectieve arbeidsovereenkomst (cao n° 32bis) de rechten van de werknemers. Deze cao vraagt aan de nieuwe werkgever om de arbeidsvoorwaarden die voor de overgang van kracht waren na te leven: loon. beroepskwalificatie.
Van opvolgend werkgeverschap kan sprake zijn bij een bedrijfsovername. Of als een werknemer eerst via een uitzendbureau en later rechtstreeks bij een werkgever in dienst komt. De werknemer krijgt dan een andere werkgever maar blijft dezelfde of gelijksoortige werkzaamheden verrichten.
Het zogenaamde identiteitscriterium bepaalt het verschil tussen verplaatsen of staken. Dat criterium houdt in dat er geen sprake is van staking als de identiteit van de onderneming ondanks de verplaatsing ervan gelijk is gebleven.
Uit ervaring kunnen wij stellen dat de gemiddelde duur van zo'n proces tussen de 6 en 12 maanden bedraagt. Echter wanneer er sprake is van een noodovername dan kunnen overnametrajecten snel verlopen, puur vanuit de noodzaak. Denk hierbij aan overname door overlijden, ongeval, arbeidsongeschiktheid of scheiding.
Hoogte transitievergoeding
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2022 maximaal € 86.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 86.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Bedingen die schriftelijk moeten worden aangegaan, hoeven niet opnieuw schriftelijk overeengekomen te worden, tenzij die bedingen veranderen. Voor de duidelijkheid is het verstandig om de wijzigingen in een aanhangsel op te nemen, dus schriftelijk vast te leggen.
Gevolgen ziek uit dienst gaan van een medewerker: Door premiedifferentiatie hogere premie Whk. Betalen ziekengeld aan UWV bij niet voldoen aan re-integratie verplichting. Financiële consequenties; afhankelijk van de wijze van beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
Zowel de hoogte van als de voorwaarden voor de transitievergoeding zijn in de wet neergelegd. Hierin is ook uitdrukkelijk bepaald dat géén recht op een transitievergoeding bestaat als – kort gezegd – een werknemer wordt ontslagen in verband met of na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.
Als je werkgever het heeft over je transitievergoeding, dan heeft hij het altijd over een brutobedrag waarover hij nog belasting moet inhouden bij de uitkering. Na aftrek van de belasting houd je nog een nettobedrag over. Het nettobedrag is dus het bedrag dat je op je bankrekening gestort krijgt.
Transitievergoeding na 2 jaar ziekte
Bent u 2 jaar ziek geweest en krijgt u ontslag? Ook dan heeft u recht op transitievergoeding. Het maakt niet uit of u nog ziek bent op het moment dat u wordt ontslagen.
Een ontslagvergoeding wordt bruto berekend. Je werkgever schat je jaarinkomen in en past de geldende regels toe om je een netto vergoeding uit te keren. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen, houd je zonder maatregelen te treffen 50 tot 63% van je ontslagvergoeding netto over.
U pleegt bijvoorbeeld diefstal of fraude. U bent bij het ontslag nog geen 18 jaar en heeft gemiddeld niet meer dan 12 uur gewerkt. U heeft de leeftijd bereikt waarop u recht heeft op AOW of pensioen. Uw werkgever gaat failliet, krijgt tijdelijk uitstel (surseance) van betaling of zit in de schuldsanering.
Houdt er rekening mee dat je toch wel minimaal 30% tot 40% van een Overnamesom zelf zult moeten inbrengen. Daarnaast zul je kosten moeten maken om tot de overname te komen, denk daarbij aan kosten van de adviseurs, accountant voor het boekenonderzoek, jurist voor de overeenkomsten en ook de notariskosten.
Kort gezegd: de prijs is het bedrag dat je betaalt of krijgt bij de (ver)koop van een bedrijf. Dit bedrag is afhankelijk van de onderhandelingen tussen beide partijen en daarbij spelen veel meer zaken een rol dan de 'waarde'.
Numerieke identiteit: Identiteit die gaat over hoeveel er van een ding of persoon is, bijvoorbeeld het aantal van de dezelfde mobieltjes twee is.
Dit betekent dat de nieuwe werkgever de werknemer bij ontslag ook een transitievergoeding is verschuldigd over de periode dat hij werkzaam was bij de oude werkgever.