Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
Gelukkig kunt u gekristalliseerde honing wel nog steeds gebruiken nadat u het opnieuw vloeibaar heeft gemaakt. De beste manier om dit te doen is door de honing met verpakking en al (wel zonder deksel) in een pan warm (niet kokend) water te zetten. Zo kan de honing geleidelijk aan opwarmen, zonder dat het te heet wordt.
De hoge concentratie aan suikers in honing is de oorzaak van de kristallisatie, voornamelijk de oververzadiging van de suiker glucose. Glucose is minder oplosbaar in water dan fructose en kristalliseert van beide suikers het eerst. Uitzonderlijk zorgen andere suikers dan glucose voor de kristallisatie van honing.
Dit wordt ook wel kristaliseren of versuikeren genoemd. Misschien denk je dat de honing dan aan het bederven is, maar dat is niet zo. Het is juist een teken dat de honing van goede kwaliteit is en niet is gepasteuriseerd of verwarmd. Het is een volkomen natuurlijk proces.
Wanneer je honing op de juiste temperatuur bewaart, zorg je ervoor dat de honing minder snel donker wordt en gaat gisten. Je kunt honing het beste op een temperatuur van 12° Celcius bewaren. In de koelkast is het te koud en op kamertemperatuur eigenlijk te warm. Verder kan je honing het beste donker bewaren.
Je pot is zeker niet om zeep: je kan de honing makkelijk weer vloeibaar maken door hem op te warmen in een pannetje – heel zachtjes, au bain-marie. Je mag er dan wel van uitgaan dat de smaak niet meer zal zijn wat ze geweest is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Honing bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je maakt je gekristalliseerde honing heel makkelijk weer vloeibaar. Wat je doet: zet de honing pot zonder dop in een pan met handwarm water. Het water hoeft niet te koken. Door deze setting warmt de siroop zich langzaamaan op en krijgt het de vloeibare vorm weer terug zonder gezonde voedingsstoffen te verliezen.
Lage temperaturen remmen het proces van rijping en dus kristallisatie. Diepgevroren honing zal niet gaan kristalliseren. Dit is dan ook de manier om honing vloeibaar te houden. Honing die bewaard staat in een temperatuur vanaf ongeveer 14 graden zal binnen enkele weken tot maanden gekristalliseerd zijn.
Pure honing mag niet oplossen in water
Doe dan een lepeltje met wat honing in een glas warm water. Lost het direct op dan heb je te maken met honing die is vermengd met suikerstroop. Blijft het aan de lepel hangen en moet je er je best voor doen om het op te lossen, dan is het hoogstwaarschijnlijk honing.
Gistende honing is niet meer geschikt voor consumptie. Ook niet om er mede van te bereiden. Hij kan hooguit nog aangewend worden als voedsel voor de bijen. Maar dan moeten we de gistende honing 2 tot 3 minuten opwarmen tot 70°C om alle gistcellen te doden.
Gekristalliseerde honing kun je met behulp van verwarming weer vloeibaar maken, maar als honing wordt verhit tot een temperatuur boven de 45 graden treedt er kwaliteitsverlies op. Juist de voor honing zo kenmerkende enzymen gaan dan verloren. Ook in de magnetron wordt de honing al gauw op sommige plaatsen te heet.
Wil je cremehoning maken, dan moet je na 3 dagen het schuim van de honing afnemen en daarna dagelijks 2 keer roeren tot er na 1 of 2 weken een marmerachtige verkleuring optreedt. De honing wordt dan dikker en de potten kunnen afgevuld worden.
Hoe koeler de plek waar je je honing bewaart, hoe sneller hij gaat kristalliseren. De koelkast is dus sowieso not done. Honing kan ook gaan kristalliseren door temperatuurschommelingen, en dus valt de vensterbank ook af. De allerbeste plek is uiteindelijk je voorraadkastje.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Het vochtgehalte van honing
Dit proces duurt ongeveer 20 minuten. Tijdens dit proces absorberen de binnenbijen een deel van het water. Enzymen in de honingmaag zorgen ervoor dat de complexe suikermoleculen (sucrose) afbreken naar simpele suikermoleculen (glucose en fructose).
Honing invriezen
Honing die gebruikt is een taart, cake, of in een ander gerecht, kun je mee invriezen. Ook honing zelf kun je gewoon invriezen, maar er is voor het invriezen eigenlijk geen goede reden, omdat honing al heel lang houdbaar is.
De honing bij ± 15°C 2 à 3 x p/dag, 10 minuten per keer, roeren. Ook de potten alvast aan deze temperatuur laten wennen. Als de honing de juiste consistentie heeft bereikt, kan de honing in de potten gedaan worden. Dit kan al vrij snel zijn ( na 2 à 3 dagen).
Wat is het verschil tussen vaste en vloeibare honing? Alle honing die uit de raten wordt geslingerd is vloeibaar en zal na zekere tijd kristalliseren. Zo zijn er soorten honing die kristalliseren na een paar weken, andere na een paar maanden, een jaar of soms nog langer.
Verschil vloeibare honing en crème honing
Het verschil zit het niet alleen in de uitstraling, waarbij de vloeibare honing doorzichtig is en de crème honing niet doorzichtig. De crème honing heeft een veel zachtere smaak in vergelijking met de vloeibare variant.
Door de honing te roeren breek je de kristallisatiekernen in stukjes en dit vertraagt het uithardingsproces. Ik roer een keer per dag een minuutje met de boormachine en dit zolang tot er witte strepen verschijnen bovenaan de honing. Dit is voor mij het teken om de honing op potten te doen.
Bovendien is honing vrij zuur met een pH-waarde tussen de 3 en 4,5 (7 is neutraal). In zo'n zure omgeving kunnen bacteriën en schimmels gewoon niet lang overleven. Voor de houdbaarheid moet honing in een goed afgesloten pot bewaard worden.
5. Verhit honing niet boven de 40 graden! Als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, gaan alle gezondheidsvoordelen verloren. Hoge temperatuur maakt de kostbare enzymen kapot.
Neem een stukje op je cracker of op je beschuit. Om het extra lekker te maken leg je onder de honing een plakje kaas van wat pittige smaak! Wij zien altijd weer uit naar de heerlijke zomer waarin de bijenkasten bruisen van de bijen en de honingraten gebouwd worden in perfecte geometrie, in ongekende stevigheid.