Uit 1 kilo appels komt ongeveer 0,75 liter sap. Het percentage sap is afhankelijk van de soort fruit of groente, en is het hoogst als u het zo kort mogelijk na de oogst laat persen.
Mac van Dinther schrijft in zijn artikel 'Appelepap': “Voor appelsap dat niet uit concentraat komt is voor 1 liter sap ongeveer 1,5 tot 2 kilo's appel nodig. En uit acht kilo appels wordt 1 liter concentraat gehaald. Dat geeft weer 6 liter appelsap. In een liter zit dus sap van 1,2 kilo appels.”
Was de 1 tot 2 kilo appels en snij ze in stukjes die in je sapcentrifuge kunnen. Schil, steeltjes en pitjes kun je laten zitten. Duw de appelstukjes door de sapcentrifuge en pers troebel sap; vang dit op in een schone kan of schaal. Zeef het troebele sap door een schone kaasdoek of theedoek.
drink het sap lekker vers op; in de koelkast is het nog 2 tot 3 dagen houdbaar. maak het sap langer houdbaar door het <em">te wecken</em"> (pasteuriseren).
Suiker in appelsap
Als je sap drinkt krijg je ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Het is beter om fruit en groente te eten in plaats van te drinken. Je krijgt dan ook de vezels binnen en bent sneller verzadigd. In een glas (200 ml) appelsap zit ongeveer 21 gram suiker.
In een klein glas appelsap van 150 milliliter zit bijvoorbeeld zo rond de 4 suikerklontjes. Als je sap drinkt krijg je dus ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Dat leidt makkelijk tot overgewicht. Verder hebben mensen die suikerhoudende dranken drinken een grotere kans op diabetes type 2.
Appels en appelsap zijn een goede bron van kalium. Dit mineraal is betrokken bij verschillende belangrijke functies in je lichaam. Een van deze functies is de regulatie van je bloeddruk. Door via je voeding voldoende kalium binnen te krijgen help je een normale bloeddruk in stand te houden.
Appelsap of smoothie
Voor zelfgemaakte appelsap gebruik je best appelsoorten zoals Delbarestivale, Elstar, Rubens en Golden Delicious, of Granny Smith. Waarom? Als je sap wil verkijgen, wil je natuurlijk liefst een appel met zoveel mogelijk vocht.
Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
Sap gemaakt met een slowjuicer kun je tot 48 uur afgesloten in de koelkast bewaren. Als je het sap langer wil bewaren, dan kun je het sap ook invriezen. Sap uit de slowjuicer kan tot 12 weken in de vriezer bewaard worden. Als je het eenmaal ontdooid hebt, kan het niet terug de vriezer in.
Hoeveel sap haal ik uit mijn fruit? Uit 1 kilo appels komt ongeveer 0,75 liter sap. Het percentage sap is afhankelijk van de soort fruit of groente, en is het hoogst als u het zo kort mogelijk na de oogst laat persen.
Vers geperst appelsap blijft slechts een tot twee dagen goed in de koelkast voordat het begint te gisten. Om dit tegen te gaan kun je het sap ook invriezen. Doe het sap in bijvoorbeeld diepvrieszakjes of in plastic doosjes. Hou er wel rekening mee dat het sap gaat uitzetten als het bevriest.
De beste appel voor appelsap is de iets onbekende Delbarestivale, een friszure appel. Maar ook de Elstar, Rubens en Golden Delicious zijn fijne appels voor appelsap. En wil je een zure smaak toevoegen aan je smoothie? Ga dan voor de Granny Smith!
In één kilo zitten gemiddeld 5 appels. Dat zijn dus 725.000.000 appels die wij elk jaar met z'n allen eten in Nederland! Per huishouden eten we gemiddeld 19 kilo aan appels (dus 95 appels) per huishouden per jaar.
Elk najaar kun je van je eigen fruit heerlijk sap laten persen: vanaf 75 kilo heb je eigen sap. Op sommige locaties organiseren we “Happy Hour”. Dan persen we van hoeveelheden tussen 10 en 74 kilo een gezamenlijk sap. Je kunt je via ons systeem aanmelden via www.persdagen.appelvanopa.nl.
Het beste kun je gave peren gebruiken die rijp zijn, maar nog niet overrijp. Koop geen peren met plekjes op de huid, of met rottende delen. De soort die je wilt gebruiken hangt voornamelijk van je eigen smaak af, maar vaak worden perensoorten gebruikt die ook voor stoofpeertjes gebruikt worden.
Versgeperst sap bevat tot ongeveer 50% meer vitamine C dan sap uit concentraat (een pak sap uit de winkel is meestal sap uit concentraat). Maar sinaasappelsap uit concentraat bevat alsnog veel vitamine C. Gemiddeld levert 1 glas sap uit concentraat twee derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Je kunt de sap prima bewaren want het zuur uit de sinaasappel zorgt ervoor dat de vitamine C in de vrucht minder snel wordt afgebroken. Daardoor kun je versgeperste sinaasappelsap, mét behoud van een deel van de vitamine C, tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
Bleekselderij sap biedt tal van gezondheidsvoordelen. Selderijsap is hydraterend en bevat een hoge hoeveelheid van de vitamines A, C en K en de mineralen kalium, calcium en zink. Volgens gezondheidsexpert Anthony William zijn het onder andere deze mineralen waar bleekselderijsap zo bijzonder maken.
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
Daarbij hoort natuurlijk ook een verleidelijke appeltaart. De Pink Lady® appels zijn ideaal voor dit appel-amandelrecept. Ze geven de perfecte zuurgraad en frisheid in combinatie met de zachte en zoete smaak van de amandelcrème voor een verrukkelijk geheel!
Tuurlijk, wat de 'lekkerste' appel is, hangt af van je eigen voorkeuren en het appelras dat je kiest. Al is er wel een duidelijke publiekslieveling: de Elstar. “Als je 100 mensen verschillende appels laat eten dan vinden 35 de Elstar het lekkerste,” vertelt Wil Sturkenboom van de Fruittuin van West in Amsterdam.
Sinaasappel-, pompelmoes- en ananassap bevatten volgens het Nederlandse Voedingscentrum het meest vitamine C. Vruchtensappen zoals appelsap en druivensap bevatten nauwelijks vitamine C en vezels.
Voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek of appelsap werken niet bewezen laxerend als je last hebt van obstipatie (verstopping). Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.
Cola in vermomming
Dan het slechte nieuws. "In 1 longdrinkglas appelsap zitten ongeveer 7 suikerklontjes, net zoveel als in cola." Dat teveel suiker slecht voor je is, hoeven we je niet te vertellen. Laat staan hoe je tanden eronder lijden.