Voedsel dat op een duurzamere manier is gemaakt, is vaak herkenbaar aan een onafhankelijk logo of keurmerk. Bij dit voedsel is er bijvoorbeeld: meer rekening gehouden met de uitstoot van broeikasgassen en gevolgen voor natuur en milieu; gelet op de gezondheid en het welzijn van dieren.
Volgens de Brundtland-definitie is duurzame voeding geproduceerd en geconsumeerd in een voedselsysteem dat voorziet in het voeden van huidige generaties zonder de economische, sociale en ecologische fundamenten voor de voeding van toekomstige generaties in gevaar te brengen.
Simpel gezegd: duurzame materialen zijn producten en grondstoffen die op zo'n manier worden verkregen en verwerkt dat ze geen of minimale schade aan het milieu veroorzaken. Denk hierbij aan biologisch katoen voor kleding, gerecycled plastic voor tassen of meubels gemaakt van hergebruikt hout.
Simpel gezegd is het de praktijk van het kiezen van voedsel dat de gezondheid van mens en milieu ondersteunt zonder negatieve gevolgen voor toekomstige generaties . Wat u eet, is van belang voor uw gezondheid en het welzijn van anderen. Wanneer u ervoor kiest om bepaald voedsel te kopen en te eten, steunt u specifieke landbouwpraktijken.
Het vermijden van dierlijke producten maakt je ontbijt direct een stuk duurzamer. Wanneer je duurzaam wilt ontbijten is het belangrijk om zuivel of eieren te laten staan. Let daarnaast goed op de herkomst van de producten die je gebruikt in je ontbijt.
Keurmerken. Een goede hint of je te maken hebt met een duurzaam geproduceerd product is een keurmerk zoals EKO, Beter Leven 2 of 3 sterren of Rainforest Alliance. Met duurzame keurmerken kun je makkelijker kiezen op het gebied van dierenwelzijn, eerlijke handel en natuur en milieu.
Ecologische producten die gemaakt zijn met natuurlijke materialen en ingrediënten zijn beter dan producten die gemaakt zijn met plastic en synthetische materialen, en/of chemicaliën en gevaarlijke stoffen. Voorbeelden: speelgoed dat volledig van hout is gemaakt, kleding van linnen, hennep, wol, etc.
Algemene tips voor gezond en duurzaam eten zijn: voorkom overconsumptie, verspil geen voedsel, gebruik slechts enkele porties zuivel per dag, eet minder vlees en vervang vlees door plantaardige eiwitbronnen als peulvruchten, noten, soja en granen.
Plantaardige voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en granen, zijn over het algemeen duurzamer dan dierlijke voedingsmiddelen . Dit komt omdat plantaardige voedingsmiddelen minder grondstoffen nodig hebben om te produceren en een lagere CO2-voetafdruk hebben. Het verkennen van plantaardige diëten en het verminderen van uw vlees- en zuivelconsumptie kan een enorme impact hebben.
Appels en peren zijn het hele jaar duurzaam en dus het beste voor het milieu.
° Lokaal geproduceerde voedingsmiddelen en ingrediënten die lokaal en/of duurzaam worden geteeld, gekweekt, geoogst en geproduceerd, waar mogelijk, en op manieren worden bereid die de kwaliteit, versheid en puurheid respecteren en behouden.
Duurzaamheid van voedsel houdt in dat voedsel wordt geproduceerd met respect voor het milieu, dat hulpbronnen efficiënt worden gebruikt en dat de ecologische balans in stand wordt gehouden . Het is essentieel voor het minimaliseren van afval, het besparen van water en het verminderen van schadelijke chemicaliën in de voedselproductie.
Milieuvriendelijke recepten zijn gerechten waarbij duurzaamheid en milieubescherming centraal staan bij de bereiding. Ze gebruiken methodes die de ecologische voetafdruk verkleinen, grondstoffen ontzien en het gebruik van energie-intensieve ingrediënten minimaliseren.
Het huidige voedselsysteem is niet duurzaam. Vooral vlees maar ook zuivel en kaas vormen de grootste milieubelasting, zo blijkt uit een studie van het RIVM. Bovendien wordt 20 % van de producten verspild.
Duurzame producten zijn producten die gedurende hun gehele levenscyclus, van de winning van de grondstoffen tot de uiteindelijke afvalverwerking, gunstig zijn voor de maatschappij, het milieu en de economie. Tegelijkertijd beschermen ze de gezondheid van de mens en het milieu.
Voorbeelden van milieuvriendelijke producten zijn: biologisch afbreekbaar bestek, bamboe picknickgerei, herbruikbare papieren handdoeken, siliconen of roestvrijstalen rietjes, herbruikbare boterhamzakjes, composteerbare papieren borden en waterloos wasmiddel.
Volgens de Brundtland-definitie is duurzame voeding geproduceerd en geconsumeerd in een voedselsysteem dat voorziet in het voeden van huidige generaties zonder de economische, sociale en ecologische fundamenten voor de voeding van toekomstige generaties in gevaar te brengen.
Zoek naar certificeringen
Zoek naar duurzaamheidslabels zoals GOTS, Fair Trade Certified of B Corp. Deze laten zien dat het bedrijf groene praktijken hanteert. Zulke labels betekenen dat artikelen natuurlijke materialen gebruiken, geen schadelijke chemicaliën bevatten en plasticvrije, milieuvriendelijke verpakkingen hebben.
Producten die worden geproduceerd met behulp van niet-hernieuwbare energiebronnen, veel afval genereren, schadelijke chemicaliën bevatten of bijdragen aan ontbossing of overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen kunnen als niet-duurzaam worden beschouwd.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Wereldwijd is voedsel verantwoordelijk voor 20 tot 30 procent van de broeikasgasemissies. Een duurzamer voedingspatroon zou niet alleen beter zijn voor het milieu, het is vaak ook gezonder. Bijvoorbeeld als we minder vlees eten, of frisdrank vervangen door kraanwater.