Nee, er bestaat geen verplichting om bloemen te sturen voor een begrafenis of crematie, hoewel er altijd mensen zijn die het wel doen. Intimi van de overledene sturen vaak bloemen en soms wordt er een boeket of een krans gestuurd namens de (oud-)collega's van het werk of namens een vereniging of club.
We krijgen regelmatig vragen over waarom er geen bloemen gelegd mogen worden. Waar op andere begraafplaatsen veel ruimte is om bloemen, knuffels en lichtjes bij een graf te plaatsen, is die ruimte er in de natuur niet.
Over het algemeen worden er veel witte bloemen meegenomen naar een uitvaart. Dit is een neutrale en rustige kleur. Felle kleuren doen het vaak niet zo goed, tenzij deze wens nadrukkelijk is uitgesproken door de overleden persoon en/of de nabestaanden.
Richt de bloemen aan de nabestaanden
Een rouwboeket bestelt u voor het nemen van afscheid van de overledene. Een troostboeket, ook wel sympathieboeket genoemd, geeft u als steun aan de nabestaanden. Een troostboeket stuurt u dan ook naar het woonadres van de directe familieleden.
Bij een uitvaart denken we vaak aan zwarte of andere donkere kleding. Dit is een teken van rouw, vandaar dat deze kleuren gebruikelijk zijn om te dragen. Vermijd dus vooral felle kleuren en vrolijke prints en blijf in het kleurenpalet zwart, grijs, wit of een andere basiskleur.
Het kan ongemakkelijk zijn als je uit de toon valt bij de andere gasten. Zorg er dus voor dat je niet te veel opvalt. Het dragen van bijvoorbeeld felle kleuren, opvallende prints en sieraden of sportkleding is af te raden.
Nette kleding toont het meeste respect. Dit hoeft lang niet altijd meer een jurk te zijn of een driedelig pak. Ook een nette, donkere spijkerbroek met een overhemd volstaat bijvoorbeeld.
Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene verbrand.Hierbij komt veel warmte vrij, wat niet bepaald rustgevend is. Daarnaast kan het idee van verbranding bij sommige mensen ook als beangstigend worden ervaren. Daarom wordt er bij een crematie vaak niet meer gesproken van 'rust zacht'.
Bij een uitvaart worden de bloemstukken voor op de grafkist of bij het graf meestal geregeld door de uitvaartverzorger. Maar mensen nemen zelf ook vaak bloemen mee als gebaar van medeleven.
De Chrysant of Chrysanthemum heeft als bijnaam de gouden bloem afgeleid van de Oudgriekse woorden chrysos voor goud en anthemon voor bloem. De gebogen chrysanten staat in veel landen symbool voor de dood en worden alleen gebruikt tijdens begrafenissen of tijdens Allerzielen voor op het graf.
Wanneer er op de rouwkaart een bepaalde bloem wordt aangegeven, is het gebruikelijk die bloem mee te nemen. Bij een begrafenis worden de bloemen vaak op het graf gelegd, maar bij een crematie is dit niet mogelijk. Bij een crematie gaan de bloemen uit het bloemstuk van de naaste familie mee op de kist.
Solidago. Deze bloem geeft steun in een moeilijke tijd en is daarom ook een attent gebaar naar de nabestaanden. Je kunt jezelf natuurlijk ook trakteren op een troostend boeket met de Solidago erin.
Wist je dat je na de uitvaart de rouwbloemen mee kumt nemen? Thuis blijven ze nog een tijdje mooi in een vaas. En je kunt de bloemen ook (laten) verwerken zodat ze een blijvende herinnering worden. Bij een crematie blijven de bloemen achter, want ze mogen niet mee de oven in.
Een roos wordt misschien wel het vaakste gelegd op een graf of op de kist van een overledene.
Deze planten en bloemen doen het ook goed op het kerkhof: dwergmispel, gevlekte dovenetel, koperknoopje, steenbreek, Japanse zegge, slangenbaard, sierui, dahlia, vrouwenmantel, klokjesbloem, witte scheefbloem, meisjesogen.
Welke kleur past het beste in een rouwboeket? Bijna iedere kleur is geschikt voor een rouwboeket. Het meest voorkomende is de paarse kleur, deze staat voor rouw en ingetogenheid.Maar ook rood voor de liefde en oranje voor kracht worden veel gekozen.
“Voor altijd in ons hart” of “We houden van je” zijn hier voorbeelden van. Stond u iets verder in uw relatie? Houdt het dan vooral neutraal. “Een laatste groet”, of de zachtere variant “Een laatste lieve groet” zijn dan zeer toepasselijk.
Wat je mee moet nemen naar een begrafenis of crematie, is wederom een persoonlijke kwestie. Uiteraard hoef je niet iets mee te nemen. Mensen waarderen vaak je komst al heel erg. In veel gevallen nemen mensen een bloemetje mee, wat eigenlijk altijd goed is.
Voelt het lichaam pijn tijdens cremeren? Nadat een persoon is overleden kan niks nog pijn doen. Met de huidige technologie is er geen onzekerheid meer of iemand wel of niet echt overleden is. Daarom doet crematie geen pijn voor de overledene.
Er blijven alleen botresten (calciumfosfaat) en een stroperige, zeepachtige restvloeistof over. De botten kunnen vermalen worden tot wit poeder en in een urn worden bewaard, net als bij een crematie.
Bij een crematie wordt de overledene verbrand in een crematieoven.Het lichaam vergaat door de extreme hitte – 1100 graden – tot as.Dierbaren mogen de as houden of (laten) uitstrooien.
Ook voor vrouwen geldt dat zwart, grijs of wit veilige kleuren zijn als je een begrafenis bezoekt en niet helemaal zeker bent over de dresscode. Je kan zowel een rok als een jurk dragen of een nette broek. Vermijd overdadige sieraden en draag ook geen blouse of shirt met een diep decolleté.
Kleding uitvaart vrouw
Welke keuze u ook maakt, het is vooral belangrijk dat u dichte kleding draagt. Daarnaast is het, net zoals bij kleding voor mannen, gebruikelijk dat u donkere kleding draagt. Kies daarom voor een grijze, zwarte of donkerblauwe outfit, mits er een andere kleur gewenst is.
Kies altijd voor nette schoenen die goed staan onder de gekozen outfit. Sandalen, slippers en oude gympen kunnen thuis gelaten worden. Een man kan nette instappers of veterschoenen dragen, die bijvoorbeeld ook onder een pak gedragen worden.