Focaccia is een Italiaans platbrood. Het brood is afkomstig uit de streek Ligurië, maar wordt door heel Italië gemaakt én ondertussen ook daarbuiten. De naam focaccia komt hoogstwaarschijnlijk van het Latijns woord 'focus', wat haard betekent.
Waar eet je focaccia bij? Focaccia is lekker bij een borrel, maar vanwege z'n absorberende vermogen ook juist bij de maaltijd. Want zo verspil je geen druppel saus van bijvoorbeeld je pasta of stoofgerecht. Ideaal!
Saltimbocca is een typisch en traditioneel Napolitaans broodproduct, geproduceerd op basis van pizzadeeg en uitgevoerd als een panini. Het brood wordt met de hand gestretcht en wordt in een gepatenteerde tunneloven voorgebakken. Het Napolitaans afbakbrood is reeds voorgesneden.
Bak de foccacia in ongeveer 20-25 minuten af in de voorverwarmde oven. Vers gebakken is hij het lekkerste. Je kunt hem eventueel 3 dagen bewaren, maar piep hem dan nog even op in een voorverwarmde oven. Invriezen kan natuurlijk ook.
Een Italiaanse lekkernij
Het wordt beschouwd als een van de oudste broodsoorten van Italië en heeft een rijke culinaire geschiedenis. Het deeg van focaccia wordt gemaakt van basis ingrediënten zoals tarwebloem, water, gist, olijfolie en zout.
Je kunt focaccia maken met verschillende soorten bloem, afhankelijk van welk resultaat je precies verwacht. Gebruik je gewone bloem of bloem 'tipo 00'?Dan krijg je een zachte focaccia.Wie liever een robuuster broodje heeft, kiest beter voor broodbloem.
Ciabatta brood – recept. Een ciabatta is een typisch Italiaans brood. Het Italiaanse woord ciabatta betekent letterlijk 'slof' of 'pantoffel'. Het is een luchtig brood met een knapperige korst.
Het Italiaanse ontbijt bestaat uit een cappuccino (of espresso) met een zoete croissant of een ander zoet gebakje. De brioche is vaak gevuld met een chocolade, pistache of andere creme vulling. Het tijdstip waarop Italianen ontbijten is vrij vroeg. Meestal wordt het ontbijt genomen tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends.
In 2022 stond volkorenbrood voor het derde jaar op rij op de eerste plek als populairste broodsoort. In Nederland eten we per persoon 45,1 kilogram brood. Bijna de helft hiervan is volkorenbrood. Daarmee is volkoren de populairste broodsoort.
De geschiedenis van de focaccia gaat terug tot ver voor onze jaartelling. De Grieken, Feniciërs en Carthagers bakten toen al broden van gerst of rogge. Het brood werd op smaak gebracht met vet en vervolgens op een vuur gebakken.
Focaccia
We zijn dol op dit Italiaanse platbrood met die typische kuiltjes en lekkere Italiaanse kruiden. Toch hoor je nog vaak de onjuiste uitspraak fo-kaa-sie-ja. De juiste uitspraak van focaccia is fokkatsja. Maak eens met ons recept je eigen focaccia.
Er zitten 426 kilocalorieën in 1 heel (160 gram) focaccia.
Bakker Juan Manuel Moreno nam dertien jaar geleden de familie bakkerij Pan Piña in Malaga over. Hij richt zich tot een exclusief clientèle, met als uitschieter een brood dat maar liefst 1.480 euro kost.
Er zijn maar liefst drie soorten afbakbroodjes die meer dan 6 gram vezels bevatten en dus vezelrijk zijn. Dit zijn de AH Liefde & Passie Volkoren broodjes (8,5 gram), AH Biologisch Robuust volkoren broodjes (8,0 gram) en de AH Kampioentjes (6,5 gram). Dit maakt deze drie soorten een gezonde keuze.
Consumentenbond vindt C1000-brood het beste supermarktbrood
Het meergranenbrood van Jumbo en de Boeren Waldkorn van Jumbo wisten de laatste positie in de lijst te halen. Het winnende brood scoorde het best op het gebied van smaak en een goed zout- en vezelgehalte.
Eten en drinken in Noorwegen
Een ontbijt bestaat meestal uit brood met hartig en zoet beleg. U kunt er vaak ook voor kiezen om vis te eten bij het ontbijt.
De lunch is meestal de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je agenda het toelaat kun je voor een tweegangenlunch kiezen: pasta als eerste gang en vis of vlees als tweede. Wil je alleen even een snelle hap, bestel dan een salade of broodje.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
Ciabatta is een typisch Italiaans brood met een krokante korst en een luchtige binnenkant. De ingrediënten zijn standaard: water, bloem, desem, zout en olijfolie.
Italiaanse bol wordt ook wel lunchbol genoemd. Het broodje is twee keer zo groot als een gemiddeld Nederlands broodje en heeft een krokante korst.
Wie voor het meest gezonde brood wil gaan, kan het beste kiezen voor volkorenbrood. Dat levert naar verhouding weinig calorieën en veel voedingsstoffen! Een wit puntje en een ciabatta bevatten meer calorieën, iets meer koolhydraten en vaak wat meer zout.
Type 00-bloem, of '00-bloem', is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen. Het is daardoor de meest verfijnde soort van alle bloem- en meelsoorten. Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen.
Kort samengevat is het belangrijkste verschil tussen patentbloem en tarwebloem het eiwitgehalte en de glutenvormende eigenschappen. Patentbloem heeft een hoger eiwitgehalte en een beter glutenvormend vermogen, terwijl tarwebloem een lager eiwitgehalte heeft en een iets minder elastische structuur oplevert.
Patentbloem. Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur.
Juan Manuel Moreno van bakkerij Pan Piña is een van Spanje's 80 beste bakkers en is een geliefde plaats waar de rijke Arabische sjeiks, Russisch magnaten en rijke Chinezen hun dagelijkse brood kopen. Een van zijn laatste creaties heeft een verkoopprijs van maar liefst 1.480 euro.