Een poké bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht, geserveerd in een kommetje. Het bestaat voornamelijk uit rijst, groenten en gemarineerde rauwe vis, maar er bestaan ook veggie versies en varianten met vlees. Meestal worden er dressings en toppings aan toegevoegd.
Zit er voedingswaarde in Poke? Absoluut. Zoals we al eerder zeiden, een gezond gerecht is meer dan alleen het aantal calorieën. Een standaard portie poke bevat ongeveer 25 gram eiwit en vitamines: B-12, C en D, magnesium, kalium, folaat (B9), ijzer, mangaan, zink en niacine (B3).
De poke bowl eet je koud. Alle ingrediënten in deze bowl zijn koud. Alles vers gesneden en samengebracht in een grote kom. Maar met koken bepaal jij zelf wat je lekker vind.
Poké ( spreekt uit als pokay ) is een traditioneel gerecht uit Hawaii, waar verse vis in blokjes en groente centraal staat. In een Poké bowl zit voornamelijk jouw favoriete vissoort, gemixt met verse gezonde ingrediënten.
1. Rijst De basis is altijd gestoomde rijst, het liefst sushirijst die je lauwwarm serveert. Maak 'm aan met wat rijstazijn, zeewier of sesamzaadjes (denk: sushi!).
Natte, plakkerige rijst verpest een goede poké bowl. In principe hoef je geen sushi-rijst te gebruiken, ook bruine rijst, quinoa of farro zijn superlekker in een poké bowl. Je zou zelfs een uitstapje kunnen maken naar soba noedels of een jasmijn-kokosrijst.
Medium €11,80 Large €14,80. Keuze uit: Witte rijst, bruine rijst (+€1,00), sla of mix. Extra proteïne: +€2,75 | Extra tonijn: +€4,00 | Extra mix-ins: +€0,75 | Extra dressing: +€0,60 | * prijzen en menu items kunnen afwijken in de winkel.
Aangezien een poké bowl als samenstelling veel op sushi lijkt, is sushirijst een aanrader. De rijst is kleverig, lekker korrelig en lekker neutraal van smaak bij vis. Wil je een gezondere variant? Neem dan zilvervliesrijst.
Ten opzichte van sushi bevat een poké bowl meer groenten en minder koolhydraten waardoor de poké bowl meer vezels bevat en daardoor beter verzadigd. Een bijkomend voordeel van een poké bowl is dat het binnen 20 minuten op tafel staat en je het zowel voor de lunch als avondmaaltijd kan eten.
Kies bij voorkeur voor volkoren granen en graanproducten. Die zijn het meest voedzaam en zorgen voor meer verzadiging. Zo maak je je bowl nóg gezonder. Soms worden pokébowls met nacho's geserveerd, dat is natuurlijk minder gezond.
Schep de enigszins afgekoelde rijst (liever nog een klein beetje warm, dan koud) in kommen. Verdeel hierover de zalm, de avocado, de sojaboontjes, radijsjes en de zeewier. Top de poké bowl met sesamzaadjes en eventueel chili flakes en serveer meteen.
Een Pokebowl is eigenlijk een sushisalade. De pokebowl vindt zijn oorsprong in Hawaï. In het Hawaïaans betekent Poke “in plakken / stukken snijden”. Een pokebowl is een gerecht waar fijn gesneden (rauwe) vis en groente centraal staan net als in sushi.
Kies erg verse kweekzalm – wilde zalm kan parasieten bevatten en kan dus beter niet rauw gegeten worden. Eventueel kunt u ook voor gerookte zalm kiezen. Norivellen. De klassieke vellen zeewier om de rijst en vulling van de sushi bij elkaar te houden.
Een Poké Bowl is een Hawaïaans gerecht dat met zijn roots diepgeworteld zit in de Japanse keuken. Poké betekent 'dwars in stukjes snijden' en slaat op de plakjes of blokjes rauwe vis die in een kom samen met rijst, dressing, groenten en smaakmakers worden geserveerd.
Hoeveel rijst je per persoon moet koken? Je moet +- 50 gram ongekookte rijst per persoon koken als je de rijst als bijgerecht bij je hoofdgerecht eet en 75 gram ongekookte rijst per persoon als je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt. Nasi goreng is zo'n gerecht waarbij je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Is Poke Bowl rijst hetzelfde als sushirijst? De basis van de pokébowl is de rijst. 'Het goed bereiden van de sushirijst – dus geen basmatirijst – is het allerbelangrijkste van het gerecht', aldus (televisie)chef-kok Ramon Brugman.
Hoe groot worden de porties? Alles moest precies gemeten worden, daarom hebben we een maatlepel laten ontwikkelen in de VS; ideaal! 30 gram komkommer, 100 gram sushi rijst; zo bouwen we de gerechten op. Zo ligt de marge altijd tussen de 25-30 procent.
Poke wordt traditioneel gemaakt met ahi tonijn of octopus. Poke geserveerd met zalm is verre van traditioneel. Tegenwoordig is zalm waarschijnlijk wel de meest populaire vis om poke mee te maken, maar de klassieke poke is nog steeds rauwe ahi-tonijn (geelvintonijn) of gezouten octopus.
Een stone bowl wordt ook wel bibimbap genoemd, een populair Koreaans gerecht wat eigenlijk mixed rice betekent. De stone bowl wordt gloeiend heet geserveerd met rijst, groenten, vlees, een ei en saus. Zelf koos ik voor de stone bowl beef. Dit was een stone bowl met gemarineerde, gegrilde beef met teriyakisaus.
Salad, laat gasten gezond snacken met een zogenaamde health tea (gezonde high tea). Daarnaast heeft hij ook in de koude maanden een lekkere, gezonde bowl op het menu: hot bowls. “De warme salade voor de koude dagen”, zegt hij breed glimlachend.
Voor sushi heb je Japanse, rondkorrelige rijst nodig. Die kun je gelukkig gewoon kopen in de supermarkt, vaak onder de naam sushirijst. Zoek anders naar shari of gewoonweg Japanse rijst.