Droomvoeding: geef je kindje de borst terwijl hij/zij nog slaapt en jij op het punt staat te gaan slapen. De meeste kindjes happen automatisch aan als je ze tegen je blote borst en tepel legt. Jullie krijgen hierdoor beiden een lekker loom gevoel, waardoor je heerlijk naar dromenland kunt.
Droomvoeding is de voeding die je aan je baby geeft rond het moment dat jij gaat slapen. Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond. Dan gaat je kleintje slapen en maakt hij een ruk van ongeveer 4 tot 6 uur. Hierna is het weer tijd om te voeden.
Er wordt best gestopt met droomvoedingen na de leeftijd van 6 maanden aangezien we dan enkel nog voedingen op vraag willen aanmoedigen, bovendien kunnen droomvoedingen na die leeftijd een averechts effect hebben en nachtelijk wakker worden in de hand werken.
Wat is een droomvoeding
Een droomvoeding is een melkvoeding die je jouw geeft voordat je zelf naar bed gaat, meestal zo tussen 22.00 en 23.00 uur. De bedoeling is dat je kindje niet wakker wordt, maar slapend drinkt. Een droomvoeding kan zowel met flesvoeding als met borstvoeding worden gegeven.
In principe hebben de meeste baby's geen nachtvoeding meer nodig als ze ouder zijn dan 6 maanden. Maar dat geldt niet voor ieder kindje. Sommigen hebben, bijvoorbeeld om medische redenen, langer nog een nachtvoeding nodig. Mocht je hierover twijfelen, bespreek het dan met het Consultatiebureau.
Leer je baby het verschil tussen dag en nacht
Overdag mag er naar hartenlust gespeeld worden, mag je tijdens het voeden tegen je kindje praten of zingen en mag de radio of tv op de achtergrond spelen. Tijdens de nacht kan je beter erg kalm en stil blijven tijdens het voeden en hou je de kamer liefst zo donker mogelijk.
's Nachts weer wakker worden, kan verschillende oorzaken hebben: Je baby heeft een regeldag. Je baby voelt zich niet zo lekker, bijvoorbeeld omdat er een tandje doorkomt of omdat er een griepje op de loer ligt. Dan kun je niet veel meer dan je baby troosten.
Als je het gevoel hebt dat de nachtvoeding er voor je kleintje eigenlijk wel af kan, kun je proberen de laatste voeding 's avonds wat later te geven. Ook slapen baby's vaak langer als ze 's avonds lekker moe en slaperig zijn na bijvoorbeeld een badje.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Dit gebeurt vaak weer als je baby ongeveer 6 maanden oud is. De meeste baby's slapen dan acht uur per nacht achter elkaar, bijvoorbeeld van 23.00 uur tot 7.00 uur. Over het algemeen zijn nachtvoedingen dan niet meer nodig. Vanaf ongeveer 9 maanden kan je baby van 19.00 uur tot 7.00 uur doorslapen.
Nachtvoedingen bij baby's tot 6 maanden
Tijdens deze periode zijn nachtvoedingen normaal en zelfs nodig voor een optimale groei en een goede melkproductie . Je voedt je baby best op vraag. De nachtvoedingen zijn een belangrijk onderdeel van de totale melkinname over 24 uur.
De bedtijd van je baby van 4 maanden wordt nu vervroegd en ligt gemiddeld ergens tussen 17:30 en 19:30 uur. Hierbij speelt het een rol hoeveel slaap je baby overdag al heeft gehad. Een baby van 4 maanden heeft gemiddeld behoefte aan ongeveer 11 tot 12 uur slaap. Hiermee komt het totaal aantal uur op 14 tot 17 uur.
Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
Uit onderzoek blijkt dat 64% van alle baby's die tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding krijgen om één of meerdere nachtvoedingen vraagt. Dit doet je baby niet om jou te plagen. Veel baby's drinken 's nachts ongeveer 20% van de hoeveelheid melk die ze in 24 uur nodig hebben.
Mijn baby boert niet, is dit normaal? Het is normaal als je baby niet altijd boert na zijn voeding. Niet iedere baby hoeft te boeren, en niet iedere baby heeft het nodig na iedere voeding. Je kleine boert namelijk alleen als hij (veel) lucht hapt of inslikt tijdens het drinken.
Begin met een half theelepeltje ei door het warme hapje. Als dit goed gaat kun je het langzaam uitbreiden. Geef daarna, in ieder geval het eerste jaar, minimaal 1x in de week een half ei.
Wakker in bed leggen Het is erg belangrijk dat u uw baby wakker in bed legt. Een baby die daaraan gewend is, kent het bed als een vertrouwde plek waar hij mag slapen. Hij zal zich tevreden in bed laten leggen en zich snel overgeven aan de slaap, nadat hij aangaf moe te zijn.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Uw baby mag zo lang en zo vaak drinken als hij of zij zelf wil. Als u de eerste dagen zo'n acht tot twaalf voedingen per dag geeft en uw baby goed drinkt, heeft uw baby waarschijnlijk genoeg.
Bijvoorbeeld door je baby overdag niet in het donker te laten slapen en zelf ook gewoon door te gaan met de normale werkzaamheden. Je kunt hierbij zachtjes doen, maar het hoeft zeker niet overdreven stil te zijn. Daarentegen probeer je het 's nachts juist wel zo donker mogelijk te maken.
De slaapcycli van een baby is vaak 2-3 uur per keer verdeeld over de dag. Om bij je baby een dag-en-nachtritme te stimuleren kun je zelf duidelijk het verschil maken tussen dag en nacht. Laat bijvoorbeeld overdag de gordijnen open als je je baby voedt en houdt het 's nachts goed donker.
Doorgaans bedoelen ouders hiermee dat hun kind slaapt vanaf de laatste avondvoeding tot de eerste ochtendvoeding. Dit komt neer op ongeveer 5 tot 6 uur achter elkaar slapen. Dit is dus nog iets korter dan een nacht doorslapen voor volwassenen, die ongeveer 8 uur slaap nodig hebben.
Soms kan een tutje of een knuffel je kindje helpen om vanzelf weer in slaap te vallen. Leg je je kindje regelmatig al in bed als hij moe is maar nog niet slaapt, is hij het ook gewoon om even wakker te liggen in bed en zal hij leren dat het ok is om zelf in slaap te vallen.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Groeispurt bij je baby (0-3 jaar) Broeken worden te kort, shirts zitten te strak en in een mum van tijd lijken ze centimeters te zijn gegroeid. In de eerste twee levensjaren krijgt een kind zijn eerste groeispurt. Voor je het weet is hij een stuk ouder, zelfstandiger en groter.