De droogstand is een rustperiode voor het uier. Gedurende de droogstand kunnen hoogcelgetal koeien, of koeien met klinische mastitis genezen. Soms lopen gezonde koeien echter een uierinfectie op in de droogstand. Hoe u bestaande infecties kunt genezen en nieuwe infecties voorkomt leest u hieronder.
Een koe is ongeveer negen maanden drachtig en wordt tot ongeveer 2 maanden voor het afkalven drooggezet. De droogstand van een droge koe is opgebouwd uit twee belangrijke fases. De eerste fase is voornamelijk bedoeld als de afsluiting van de laatste lactatie.
Waarom droogzetten? Droogzetten betekent eigenlijk niets anders dan een tijdelijke lactatie stop. In de periode waarin de koe geen melk geeft, kan het uier herstellen en zich voorbereiden op een nieuwe lactatie. Het is belangrijk om eventuele bestaande infecties van het uier te behandelen met antibiotica.
Wanneer een koe gekalfd heeft, begint ze melk te geven. Dit doet ze zo'n 350 dagen lang en daarna mag ze zo'n 45 dagen in droogstand. Om vervolgens terug te kalven en een nieuwe lactatie te beginnen. Dit vertelde ik eerder bij de berichten over koeien droogzetten en van kalf tot koe op twee jaar.
Een koe is een vrouwelijk rund en als moederdier een belangrijke producent van melk. Een melkkoe geeft in een lactatieperiode tussen de 5 en 60 liter melk per dag, gemiddeld 25 liter melk per dag. Een koe wordt gemiddeld 315 dagen per jaar gemolken.
Dag van droogzetten
Na de laatste melking de koeien behandelen met een droogzet injector als de koe een afwijkend kwartier of uier heeft (zie ook Richtlijn droogzetten), behandelen met een geregistreerde teatsealer of dieren zonder injectoren de droogstand in laten gaan.
Tochtige koeien zijn voor mensen te herkennen aan het opzij dragen van de staart, zodat de kling goed zichtbaar is. Die is rood en gezwollen en er hangen vaak lange slierten helder, draderig slijm uit. Tochtige koeien zijn onrustig en beweeglijk, hun oren schieten heen en weer en ze plassen veel.
Op de meeste bedrijven resulteerde een interval van afkalven tot inseminatie van minimaal 196 dagen bij de vaarzen in de hoogste productie per dag tussenkalftijd wanneer hoogproductieve dieren werden geselecteerd (>7.500 – 11.000 kg meetmelk/305 d, afhankelijk van het bedrijf).
Ja, koeien kunnen een tweeling baren. Dit is echter vrij zeldzaam. Hoewel koeien in staat zijn om meerdere kalveren tegelijk te baren, is dit niet zo gebruikelijk. Tweelingen verschijnen meestal in dezelfde genetische boom, dus het is meer iets dat wordt doorgegeven via generaties bloedlijnen.
Minimaal 60 herkauwslagen per 'herkauwbrok' is de streefwaarde. Wacht tot een koe oprispt en tel het aantal keren dat de koe kauwt op die 'brok' voer. Het streefaantal is meer dan 60 keer.
Om 1 kg FPCM (Fat-Protein Correct Milk), melk met 4% vet en 3.3 % eiwit) te maken, heeft een koe ongeveer 460 eenheden VEM nodig. Een koe die 30 kg melk produceert heeft ongeveer 19.000 VEM nodig. Hiervan is ongeveer 5300 eenheden nodig voor onderhoud, het overige voor de productie van melk.
Waarom loeit een koe? Vooral om de sociale band tussen twee of meerdere dieren te bevestigen. Met loeien zegt een koe eigenlijk: 'Hier ben ik'. Dat is belangrijk bij moeder en kalf, bij stieren en bij dieren die van de koppel zijn afgedwaald of weggehaald.
Denk maar aan hartstocht, dat in het Middelnederlands synoniem was van herts-treck. Een tochtige koe heeft dus eigenlijk hartstochtelijk veel zin in een stier.
De dekking duurt maar kort; met een minuutje of twee is het gepiept en heeft de stier zo'n 5 miljard zaadcellen geloosd. Tochtige koeien worden meerdere malen per dag gedekt door de stier.
Wat eten ze zoal? Een volwassen rund eet per dag 12 kilo snijmais van eigen land, 6 kilo aardappelproducten van de patatfabriek, 5 kilo perspulp van de suikerfabriek, 2 kilo bierbostel van de bierbrouwerij en 1 kilo CCM, dat is gemalen maiskolf.
Ze zijn natuurlijk wel vrij zeldzaam, iedere stier heeft er immers maar twee.
De meeste koeien hebben van nature hoorns. In de biologische dynamische melkveehouderij houden koeien hun hoorns. Ze vormen een wezenlijk onderdeel van de koe. De koeienhoorn is meer dan alleen de dode buitenste hoornlaag.
Volgens de legende doe je dat in je eentje, maar zoals een onderzoekje van de Universiteit van Nebraska aantoont is dat onmogelijk. Ten minste twee personen zijn nodig om een slapende koe omver te werpen. Het leuke is dat een koe en een Smart ongeveer even zwaar zijn, zo'n 700 kg.
Een koe slaapt ongeveer 1,5 uur en dan heb je het over de diepe slaap. Als we dommelen en dutjes nog meenemen, dan slapen ze zelfs 3 uur.”
Een oormerk is een, meestal geel, genummerd label op de oren van rundvee – inclusief waterbuffel en Amerikaanse bizon – en sinds 2005 ook van schapen, geiten en varkens. De oormerken zijn een ambtelijk kenteken en een hulpmiddel om de herkomst van dieren te kunnen vaststellen.
Dagelijks gaat het om een drogestofopname van 18 kilo per koe per dag, in de winter is dit 17 kilo droge stof. Ze krijgen jaarrond 7 tot 8 kilo droge stof uit mais, daarnaast dus 5 kilo droge stof uit weidegras aangevuld met kuilgras en krachtvoer.
Voor een droge koe die, volgens het boekje, zo'n 10.500 vem per dag nodig heeft, betekent het dus toch een opname van 12,5 kilo droge stof. Het per- centage eiwit in dat rantsoen is ongeveer 14 procent, het zetmeelgehalte ligt rond de 13 tot 15 procent.
DVE staat voor Darm Verteerbaar Eiwit. DVE is de maat voor de hoeveelheid eiwit die beschikbaar en verteerbaar is in de dunne darm. Deze hoeveelheid eiwit is afkomstig van 2 bronnen: eiwit geproduceerd in de pens van de koe (zogenaamd microbieel eiwit) en eiwit uit het voer wat pensbestendig is.
We spreken van een ruminatiestoornis als je gedurende een maand of langer regelmatig het voedsel in je maag oprispt. De aandoening komt voornamelijk voor bij (jonge) kinderen, maar ook volwassenen kunnen deze stoornis hebben. De naam ruminatiestoornis is afgeleid van het Latijnse woord ruminare, wat herkauwen betekent.
BEREKENEN VAN DE WATERBEHOEFTE
Als vuistregel kan men stellen dat een melkkoe een watervolume van 4 keer haar melkproductie per dag drinkt met een minimum van 40 liter per dag.