Een dozenboor wordt gebruikt voor het maken van gaten in beton en steenachtige ondergronden. Dozenboren worden ook wel diamantboren genoemd en kunnen nat en droog boren. De diamantboor wordt gebruikt om bijvoorbeeld wandcontactdozen in muren te boren.
De kop van de dozenboor is bezet met inkepingen en tanden.
De tanden boren zich vast in het oppervlak, terwijl de inkepingen ervoor zorgen dat het gruis en het stof afgevoerd worden.
Gebruik een 82mm gatenboor en de doos kan klemmend in het gat geplaatst worden zonder dat aansmeren nodig is.
Met de "droog gebruik" dozenboren kan u boren in alle zachte materialen zoals kalkzandsteen, gevelsteen, ytong, gasbeton maar ook betonsteen. Met de "nat gebruik" dozenboren kan u boren in gewapend beton, kalkzandsteen etc.
Gebruik een machine met een voldoende hoog vermogen en toerentallen, die afgestemd zijn op de diameter van de boor. Minimaal 1000 Watt tot Ø 82 mm en minimaal 1300 Watt van Ø 82 mm tot 152 mm. Toerentallen 1000 tot 3000 onw./min. Een elektronisch regelbaar toerental vergemakkelijkt het centreren.
Diamantboren geschikt voor het boren zonder waterkoeling op de boormachines. Droogboren zijn geschikt voor het boren in zachte zanderige materialen zoals baksteen, gasbeton, kalkzandsteen en bimsbeton. Niet geschikt voor beton of harde materialen.
Nat boren. De eerste manier van boren is nat boren. Deze manier van boren gebeurt door middel van een speciale diamantboormachine waarop een waterslang wordt aangesloten. De waterslang maakt het mogelijk om de toevoer van het water tot in detail te regelen.
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
Met een klopboormachine kun je prima door steen heen boren, echter als je een gat wilt maken in een betonnen wand is een boorhamer een must. Als je eenmaal de juiste boormachine hebt gekozen is het belangrijk de juiste boor op de machine te zetten. Als je niet de juiste boor kiest is de kans groot dat deze kapot gaat.
Voor het boren van contactdozen in steen en beton.
Ruime gaten boren, daarna een klodder gips in de gaten en de dozen erin drukken. Als het gips hard is de buizen erop zetten.
Voor het boren van stopcontactgaten of gaten voor een lichtschakelaar wordt over het algemeen een tegelboor met een diameter van 68 mm gebruikt.
Dozenboor 80mm SDS Plus. Voor het gaten boren van bijvoorbeeld een inbouwdoos.
De inbouwdozen zijn geschikt voor 16mm of 19mm installatiebuis of flexibele buis. Er is een hollewand inbouwdoos voor 2 invoeren maar er zijn ook dozen met 4 invoeren. De inbouwdozen kunnen ook gekoppeld worden en hebben dan een gatmaat van 76mm en een hartafstand van 71mm voor gekoppelde hollewand inbouwdozen.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Het boren in een betonnen muur of plafond komt het meeste voor als er leidingwerk doorgevoerd moet worden. Maar ook voor het ophangen van een lamp zult u een speciale boormachine moeten gebruiken.
Als best Getest én Beste Koop!
Het merk Parkside biedt namelijk het beste van beide werelden. En van een heel goede kwaliteit: de Consumentenbond beoordeelde de boormachine van het Parkside als allerbest! Makita en Bosch, eat your heart out!
De grote leidingen zitten in de bovenste 10 cm, dus je kunt makkelijk een gat tot 10 cm diep boren vanuit onderen. In de 13 cm opstort zitten vrijwel alle leidingen, dus je kunt zeker een gat tot 7 cm boren.
Het grote verschil tussen een klopboor en een boorhamer is de overbrenging van de slagkracht. Bij een boorhamer gebeurt dit door een pneumatische zuiger die luchtdruk opbouwt. Anders dan bij een klopboormachine wordt de slag direct overgebracht op de boor.
Een gewone boor voor het boren in steen of hout zal niet voldoende zijn om door het harde oppervlak van de tegel te dringen zonder deze te doen barsten. Gebruik daarom een tegelboor om in tegels te gaan boren. Boren met diamantpunt is zeker aan te raden maar zal je wel wat extra kosten.
Als je in steen, zoals baksteen, gaat boren gebruik je een steenboor. Wil je boren in beton? Gebruik dan een speciale betonboor. Boor grote gaten in steen of beton altijd eerst voor met een 4 mm steenboortje.
Als je geen lasdoppen gebruikt achter je schakelmateriaal is 40mm eigenlijk altijd geschikt (ook voor een dimmer en antenne/ cat5 aansluiting). 50 mm is wel wat makkelijker als er nog draden achterlangs lopen naar aangrenzende dozen.
Altijd de afdichtdeksel gelijk houden met de muur, als de stukadoor de muur uitvlakt en er zit een laag op kan je deze doos altijd nog ophogen met een uitvulring. Bedenk nog even dat contactdoos-dozen minimaal 40 diep moeten zijn. Indien mogelijk doe je alles met inbouwdozen van 50 mm.