Een doffe vacht is iets wat veel voorkomt bij honden. De huid en vacht van jouw hond is namelijk vaak een weerspiegeling van zijn algehele gezondheid. Een doffe vacht is meestal een symptoom van een tekort in voedingsstoffen of de verkeerde voeding.
Als je je hond een glanzende vacht wil geven, was hem dan altijd met hondenshampoo. Gewone shampoo mag dan wel lekker ruiken, die verstoort de pH-balans van de hondenhuid waardoor die vatbaarder wordt voor huiduitslag en parasieten.
Een vaak aanbevolen supplement voor een glanzende vacht is visolie. Dit is een goede bron van omega-3-vetzuren, die ontstekingsremmend werken en bijdragen aan een gezonde huid en vacht voor je hond. Hou je zeker aan de voorgeschreven hoeveelheden, want te veel van deze olie kan spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Hoe behandel ik vachtmijt bij mijn hond? Wanneer je hond besmet is met vachtmijt, kan de hond behandeld worden met een daarvoor bestemd middel of shampoo. Omdat vachtmijt besmettelijk is, is het noodzakelijk om de omgeving van de hond ook grondig schoon te maken, denk hierbij aan het wassen van kussens en dekens.
Dus, mag een hond olijfolie eten? Jazeker! Olijfolie is goed voor het immuunsysteem, spijsverteringssyteem, brein, uithoudingsvermogen en de conditie van je hond.
Schapenvet met zalmolie is goed voor een gezonde huid en glanzende vacht. Dosering: kleine honden/katten 1-2 pompje per dag, middelgrote honden 2-3 pompjes per dag, grote honden 3-4- pompjes per dag.
Vooral de EPA en DHA hebben een belangrijke functie in het lichaam van je hond. Vaak geven we zalmolie aan honden voor het behoud van een gezonde en een glanzende vacht. Toch heeft het een veel bredere werking. Het geeft namelijk een belangrijke ondersteuning aan het immuunsysteem en de gewrichtsfunctie van honden.
Bij katten met vachtmijt zien we veel losse schilfers op de rug, romp en nek en meestal ziet het baasje dat de kat zich meer wast dan normaal. Ook bij het konijn zien we een toegenomen huidschilfering en kaalheid. Sommige dieren hebben geen jeuk, andere dieren hebben wel veel jeuk.
De mijten zelf zien eruit als grote schilfers. Ze worden ook wel 'wandelende roos' genoemd. Het typische kenmerk van een infectie met de mijten van Sarkoptes is een extreme jeuk met een kenmerkend verspreidingspatroon. Het meest getroffen zijn de ellebogen, de oorschelpen en de buik.
Je konijn kan besmet raken met vachtmijt door direct contact met andere besmette konijnen, honden en katten. Ook kan een vachtmijt tijdelijk overleven in de omgeving of op producten. Hierdoor kan je konijn ook besmet raken door voer (gras en hooi) of bodembedekking (zaagsel en stro).
De vacht zegt veel over de gezondheid van je dier, en een goede voeding speelt bij het krijgen of houden van een gezonde huid en vacht een belangrijke rol. Haar bestaat voor een groot deel uit het eiwit keratine. Eiwitten zijn daarom erg belangrijk voor de vachtkwaliteit.
Visolie hond bij vachtproblemen
Omega-3 helpt bij vachtproblemen van honden en katten en heeft ook een gunstige invloed op hart, hersenen en bloedvaten. Bovendien wordt aan goede visolie een gunstige invloed op de gewrichten, het geheugen en het immuunsysteem toegeschreven.
Schapenvet realiseert een gezondere huid, sterkere botten, een betere gezondheid, een hogere weerstand, een glanzende en een betere darmflora. Het kan goed helpen tegen hardnekkig haaruitval, dunne ontlasting, een droge schilferende of geïrriteerde huid en tegen een doffe vacht met eventuele kale/doffe/vale plekken.
5 tot 8 kg – dagelijks tot maximaal ½ teentje. 8 tot 20 kg – tot 1 teentje per dag. 20 tot 32 kg – maximaal 2 teentjes per dag. 32 kg en meer – tot 2 ½ teentjes per dag.
Dit Omega 3 vetzuur is een plantaardige vetzuur. Vooral lijnzaadolie bevat veel ALA. Maar het zit ook in raapzaadolie, walnoten, sojaolie en – in kleine hoeveelheden – in vlees en bladgroenten. Het lichaam van een hond kan uit ALA de Omega 3 vetzuren EPA en DHA maken, maar slechts in beperkte mate.
Als je hond slechts op enkele plaatsen droge plekjes vertoont, raden we het gebruik van huidzalven en balsems als lokale behandeling aan. Regelmatig borstelen en kammen van de vacht is ook een goede tip om de haren van je hond die extra glans mee te geven. Bovendien vermijd je op die manier de vorming van klitten.
De eventueel overgebleven mijten zijn dan slecht in staat om mensen te besmetten, omdat ze door gebrek aan voedsel te verzwakt zijn om zich nog te kunnen ingraven in de huid. Tien minuten bij minimaal 50°C doodt de mijt. De mijt overleeft het langst (7 dagen) bij hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12°C.
Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien. Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik.
Schurft bij honden kunt u herkennen aan: veel krabben, uw hond kan zelfs gewicht verliezen omdat de jeuk zo heftig is en het krabben zoveel energie kost. rode plekken, bultjes en korstjes op de huid, deze klachten zitten vooral vaak aan de oren, snoet, ellebogen en hakken. kale plekken in de vacht.
De meest voorkomende oorzaak van schilfers bij de hond is een ontoereikende voeding. Je hond heeft namelijk voedingsstoffen (zoals eiwitten) van hoogwaardige kwaliteit nodig en essentiële vetzuren zoals omega 3 en 6. Die laatste kan een hond niet zelf aanmaken, dus moeten ze in hun dieet worden opgenomen.
Mijten zijn over het algemeen niet met het blote oog te zien, omdat ze meestal een stuk kleiner zijn dan een millimeter. Ze bewegen zich, voor ons doen langzaam, maar gezien hun afmeting best snel, voort op acht poten, leggen talloze eitjes en voeden zich met huidschilfers van dieren en met dode planten.
Gekookt vlees heeft geen zin voor een hond. Alle voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en goede bacteriën zijn dan dood gekookt. Gekookt vlees, daar heeft een hond niets aan, hij kan hier niets mee en is ongezond.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.