Gemiddeld kunt u verwachten dat u tussen € 5 en € 25 per vierkante meter betaalt om de ondervloer in uw huis te vervangen. De prijs die u betaalt, hangt af van waar de ondervloer zich bevindt, de gebruikte materialen en of de vloerenlegger de vloer al dan niet rond muren installeert.
De groene ondervloer platen, vaak 7 mm dik, zijn vaak onder laminaatvloeren te vinden en dat is niet zo gek. De ondervloer platen zijn eenvoudig om te leggen, is een goedkope ondervloer, heeft een egaliserende werking en is ook nog heel milieuvriendelijk.
De beste keuze is Heatfoil. Wat van belang is dat de betonvloer vloer vlak is. Heatfoil heeft niet de mogelijkheid om uitstekende delen op te vangen door de geringe dikte van 1.2 mm. Een extra vochtscherm is niet nodig omdat deze in de Heatfoil ondervloer is verwerkt.
De keuze van ondervloer hangt vaak samen met het soort vloer dat wordt gelegd. Lamelparket of laminaatvloeren zijn dikkere vloeren (van 6mm tot wel 15mm) waarbij er een ruime keuze is aan ondervloeren: van 1,5 mm tot 7 mm dik.
De 'Blue Line Heat+' is de ideale geluiddempende ondervloer voor PVC, maar ook geschikt voor laminaat en parket. Deze ondervloer is TÜV gecertificeerd én goed te combineren met vloerverwarming. Een generieke ondervloer dus die veel gebruikt wordt.
Bij het leggen van een zwevende laminaat- of parketvloer is het belangrijk om een ondervloer te plaatsen alvorens u de vloerbedekking plaatst. Bij het plaatsen en uitkiezen van een ondervloer moet u doorgaans op vier punten letten: het egaliserend vermogen, warmte-isolatie, een vochtscherm en de geluidsdemping.
Een ondervloer onder jouw laminaat zorgt ervoor dat het goed ligt en ook blijft liggen. Daarnaast zorgt een ondervloer ervoor dat je laminaat aangenaam aanvoelt. Naast een stabiliserende werking heeft een ondervloer ook een vochtwerende werking en isolerende werking.
Check altijd de mate van oneffenheden in je basisvloer. Heb je een gladde betonnen vloer, dan kun je volstaan met een dunne ondervloer op rol, eventueel met vochtscherm. Leg je de vloer op een vloer met veel oneffenheden groter dan 2/3 mm, dan kies je voor clickplaten bij oneffenheden.
Ja, er moet altijd een ondervloer onder een click pvc of laminaatvloer geplaatst worden. Een uitzondering is een laminaatvloer of pvcvloer met aangehechte onderlaag, zoals de vloeren van COREtec Een bestaande ondervloer hergebruiken heeft niet...
Bij het kiezen van de juiste ondervloer moet je rekening houden met meerdere aspecten, waaronder wat voor soort vloer je gaat leggen, wat het egaliserend vermogen moet zijn, of het vochtbestendig moet zijn, of het geluidsreducerend moet zijn en of het geschikt moet zijn voor vloerverwarming/-verkoeling.
Is vinyl geluiddempend? Vinyl heeft verende eigenschappen en daarom minder last van contactgeluid dan laminaat en houten vloeren. Vinyl dempt het geluid van voetstappen. Vinyl kun je het beste lijmen aan de ondervloer.
Bovendien heeft een ondervloer nog extra voordelen, zoals (geluid)demping en betere isolatie. Zonder ondervloer ontstaan er al snel beschadigingen, heb je last van hard contactgeluid en voelt de vloer hard aan wanneer je erop loopt.
Heat-Blok® is een warmte isolerende ondervloer die warmteverlies tegen gaat bij koude ondergronden of bij toepassing met elektrische vloerverwarming.
Ondervloeren voor een houten draagvloer
Wanneer de te leggen ruimte een houten draagvloer bevat wordt de vloer vaak gelegd op groene plaatjes. Deze plaatjes zijn 4 of 7 mm dik en gemaakt van geperste houtvezels.
Ondervloer laminaat appartement
van een bouwvereniging moet meestal een ondervloer gelegd worden die aan bepaalde normen voldoet. De zogenaamde tno gecertificeerde ondervloer. Wij verkopen een tno gecertificeerde foam met folie ondervloer . Deze is 18db geluidsisolerend en vochtwerend.
Er zijn twee standaard ondervloeren te koop: een ondervloer op rol en plaatmateriaal. Platen zoals vilt of xps zorgen ook voor egalisatie en stabilisatie. Als je een draagvloer hebt van planken dan moet je altijd een ondervloer van platen gebruiken. Is je beton/cementvloer niet helemaal egaal?
De platen zijn evt. ook te gebruiken als plaatselijke verhoging van de ondervloer. Wij adviseren echter niet om meerdere platen op elkaar te gebruiken omdat er dan teveel vering op de clickverbinding komt. De ondergrond moet stofvrij, blijvend droog en goed dragend zijn.
Laminaat kun je in principe hergebruiken. (Mits je voldoende overhoudt, want je zult uiteraard verlies hebben bij het verwijderen.) Ook moeten de tussennaden niet verlijmd zijn, maar dat is meestal niet het geval.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
Voor een zolderkamer volstaat een laminaat met een dikte van 6 à 7 millimeter. In je slaapkamer kies je beter voor 7 à 8 millimeter. En in je leefruimtes is de dikte van je laminaat het best 8 tot 10 millimeter. Het dikste laminaat, 10 tot 12 millimeter, is zelfs geschikt voor toepassingen in winkels en kantoren.
Een dampscherm (of vochtscherm) is een kunststof folie (meestal polyethyleen, ook bekend als PE-folie) die voorkomt dat er vocht van de ondergrond in de laminaatvloer terecht komt. Onmisbaar wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton.
Rol de ondervloer uit met de aluminiumkant (Aluline) of gouden zijde (Goldline) naar boven. Laat de ondervloer rondom iets tegen de muren oplopen en snijd het rondom op 1 cm hoogte af. Plak de naden af met aluminiumtape, zodat de ondervloer goed blijft liggen. Aluminiumtape is los te koop bij de bouwmarkt.
Om een mooie laminaatvloer te kunnen leggen, is het noodzakelijk dat de ondervloer mooi glad en even is. In sommige gevallen is het nodig om de ondervloer te egaliseren. Na het egaliseren is de vloer geschikt voor het laten leggen van het nieuwe (klik)laminaat.