Het hebben van een dagstructuur is bevorderend voor uw welbevinden. Het biedt een houvast en zorgt voor duidelijkheid en overzicht. Het voorkomt dat uw lichaam en geest elke dag weer moeten schakelen en aanpassen aan een nieuwe situatie waardoor u elke dag veel energie kwijt bent aan het indelen van uw dag.
Goede dagstructuur begint bij een goede nacht slaap. Uitgerust de dag beginnen maakt je weerbaar. Ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Probeer voldoende (ongeveer 8 uur) slaap te krijgen.
Probeer daarom op vaste tijden naar bed te gaan, want met een goed slaapritme voel je je vaak energieker. Probeer een dagelijkse structuur aan de houden. Dit doe je (bijvoorbeeld) door elke dag rond hetzelfde tijdstip op te staan en te beginnen met een goed ontbijt. Dit zorgt voor energie en brengt je lichaam op gang.
Belang van dagritme
Dagritme draait om duidelijkheid. Het geeft kinderen houvast en vertrouwen. Want dankzij een vast dagritme weten alle kinderen waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten. Dit zorgt voor structuur en veiligheid, waardoor kinderen de ruimte krijgen om te groeien.
Met structuur weet je lichaam wanneer het tijd is om te eten, om te toiletteren. Wanneer het bedtijd is en wanneer het weer tijd is om op te staan. Je geeft jezelf een stuk veiligheid, je weet wat je kan verwachten. Je lichaam maakt melatonine aan, het kan lekker gaan slapen, waardoor je dag ook weer beter begint.
Zet dus je wekker elke dag op dezelfde tijd en ga niet te laat slapen. Het is belangrijk om elke dag voldoende zonlicht te krijgen. Ga dus elke dag minstens een half uur naar buiten, dit kan ook op je balkon of in je tuin. Als dat niet mogelijk is, maak dan een wandeling of ga een stukje fietsen.
Door huishoudelijke taken voor jezelf te plannen creëer je regelmaat en routine. Heb je het gevoel dat je wat meer regelmaat wil, dan kan je zo structuur aanbrengen. En na een tijdje zit het 'in je systeem'. Dan kan je die planner uiteindelijk weer gewoon voor leuke dingen gaan gebruiken ð .
Een dagprogramma geeft je ook een visueel beeld van de evenwicht in een dag. De juiste balans van rust en activiteit. Als je met een cliënt vastloopt, is het dagprogramma een van de dingen waar je naar kunt kijken.
Het klinkt saai, maar de enige manier om je slaapritme weer terug te krijgen is structuur. En dat betekent: elke avond op dezelfde tijd naar bed, en elke ochtend op hetzelfde moment opstaan. Hoe moeilijk dit ook is na een slechte nacht, blijven liggen zorgt er alleen maar voor dat je 's avonds niet kunt inslapen.
Uit dat onderzoek, 'Een week in kaart', blijkt dat Nederlanders per week gemiddeld 21 uur aan huishoudelijke zorgtaken besteden, ofwel drie uur per dag. De bulk daarvan gaat naar taken als koken, opruimen, schoonmaken en de was doen. Hier besteden Nederlanders twee uur per dag aan.
Keuken: iedere dag na het afwassen, eens per maand grondig. Stofzuigen: iedere dag beneden, eens per week ook boven. Vloer dweilen: om de dag, eens per week boven. Beddengoed verschonen: laatste tijd iedere week, voorheen om de twee weken.
Het organiseren van een huishouden
Koken & boodschappen, opruimen & schoonmaken, wassen & strijken, klussen & tuinieren, (mantel)zorg, verzorging van de kinderen en huisdieren, administratie en als laatste de organisatie en planning van het geheel. Samen vormen al deze taken het dagelijks huishouden.
Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo is de hartslag in rust lager dan wanneer je je inspant. Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut.
Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur. Dit heeft de pup nodig om te groeien, maar ook om alle prikkels te verwerken. Een jonge hond (vanaf 6 t/m 24 maanden) slaapt ongeveer 16 tot 18 uur. Een volwassen hond slaapt ongeveer 16 uur.
Je houden aan een regelmatige, voorspelbare routine stelt je in staat om je mentale energie te sparen voor grote beslissingen. Plan je nu om te solliciteren voor een nieuwe job of te verhuizen, routines geven je hersenen ruimte die je nodig hebt om te focussen op beslissen wat goed voor je is.
Een vaste plaats waar dingen gebeuren, zoals eten aan tafel, huiswerk maken aan je bureau en spelen in de woonkamer of eigen kamer, dragen ook bij aan een goede structuur. Wanneer dingen altijd op een vaste plek gebeuren, geeft dat meer rust en duidelijkheid.
De precieze tijd hangt natuurlijk wel samen met hoe laat je op moet staan, maar met acht uur slaap kom je uit op 6.37. Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan.
Wandel naar de keuken voor een glas water, lees een 'slaapverwekkend' boek in de woonkamer of werk nog wat strijkgoed weg in de bijkeuken. Houd het wel bij rustige en 'hersenloze' activiteiten. Na een kwartiertje of 20 minuten word je vaak vanzelf moe en kun je 'opnieuw' naar bed gaan.