U kunt dit zonder verdere onderzoeken doen, de meeste fokkers laten de hond dan op dag 11 en 14 dekken, uit onderzoek is gebleken dat u dan de meeste kans op succes heeft. Echter, hoe vaker de teef gedekt wordt, des te meer kans op drachtigheid u heeft.
De meeste teven hebben een ovulatie tussen de 9e en de 14e dag. Het ideale tijdstip voor dekking of inseminatie is moeilijk exact te bepalen indien we enkele uitwendige kenmerken beoordelen zoals stareflex, verminderde vulvaire opzetting, kleurverandering en vermindering van het vaginale bloedverlies.
tussen de 9e-12de dag van de loopsheid is de hond vruchtbaar: dit noemen we de oestrus. Dit is dus de periode waarin ze kan na dekken of inseminatie drachtig kan worden. In deze periode, die zo'n 9 dagen duurt, worden reuen niet meer door de teef weggejaagd.
Na de eerste negen dagen begint fase twee en neemt de zwelling van de vulva af. De eisprong (ovulatie) vindt ook in deze fase plaats. Deze periode duurt ook weer negen dagen en tijdens deze periode is ze ook vruchtbaar.
Normaal gesproken zal een teefje een reu niet laten dekken, totdat ze in haar vruchtbare periode zit. Dan is ze “dekbereid”, wat ze zal uiten door stil te blijven staan als het mannetje op haar springt en haar staart naar de zijkant te houden. De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten.
Meestal is een teef dekrijp op de dertiende dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering.
De meest betrouwbare methode om de dracht vast te stellen is met behulp van echografie. Vanaf dag 21 is het in theorie mogelijk met echo te zien of een teef zwanger is. Omdat het erg lastig is exact te bepalen wanneer de eisprong plaats heeft gevonden adviseren wij dit later te doen. Tussen dag 25-30 is optimaal.
Een teef wordt ongeveer twee keer per jaar loops. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze periode is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Een loopse hond heeft een gezwollen vulva (dit is het uitwendige gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan) en er is een bloederige afscheiding.
Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets. De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen. Een ovulatie duurt 24 uur.
De hond heeft een opgezwollen vulva en verliest een bloederige afscheiding. Deze fase duurt over het algemeen negen dagen. Het kan echter afwijken en tussen de drie en 17 dagen duren. Ook de hoeveelheid bloederige afscheiding is per hond verschillend.
Het duurt meestal ongeveer een kwartier, maar kan af en toe meer dan een uur duren. Als de dekking succesvol was, zal het teefje drachtig worden en kun je na ongeveer 58 tot 68 dagen verwachten dat de pups zullen bevallen.
De teef houdt haar staart opzij zodat de reu haar kan bevruchten. De twee zwellichamen aan beide kanten van de penis van de reu zwellen in de vagina op. De reu komt vast te zitten. Dit wordt de koppeling genoemd.
Als je hond drachtig is, kun je de volgende symptomen herkennen: Rond één maand na dekking kan je teefje wat vaginale afscheiding hebben. Haar tepels zullen opzwellen en veranderen van kleur rond 25 tot 30 dagen na de dekking. Ze kunnen ook een semi-transparante vloeistof afscheiden.
Tijdens de paring komen er hormonen vrij die de spieren aanspannen en ervoor zorgen dat de honden vast blijven zitten. Dit zorgt ervoor dat het sperma voldoende tijd heeft om de eicellen te bereiken. Het vastzitten kan variëren in duur, meestal van enkele minuten tot een half uur, afhankelijk van individuele factoren.
Het gemiddelde voor alle hondenrassen bedraagt vijf tot zes puppy's. Bij kleinere rassen zijn de nesten meestal kleiner, hoe groter het ras, hoe meer puppy's je kunt verwachten.
Extra regels honden en katten
Een hond mag binnen 12 maanden maximaal 1 nest krijgen. Een kat mag binnen 12 maanden maximaal 2 nesten krijgen. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.
Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen ligt de meest vruchtbare periode tussen dag 11 en dag 16 van de cyclus. Zonder rekening te houden met de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heeft men de grootste kans op bevruchting wanneer men om de 2 dagen, dus ongeveer 2 tot 3 maal per week seks heeft.
Gemiddeld worden teven eens in de zes maanden loops. Bij kleine honden is het loopsheid interval vaak korter en bij reuzenrassen wat langer. Tijdens deze loopsheid is de teef maar enkele dagen bereid zich te laten dekken en ook maar enkele dagen vruchtbaar.
De eerste dag van de loopsheid is de eerste dag dat er een bloederig-waterige uitvloeiing uit de vagina optreedt. De teef accepteert dan nog geen reu in de buurt. Op het moment dat de teef bereid is om gedekt te worden, zo rond de 10e dag na het begin van de loopsheid, spreken we van oestrus en treedt de eisprong op.
Vanaf dag 21 kan je dierenarts zwangerschap bij je hond herkennen met een echografie of een hormoontest. Ook kan je bij sommige honden al vanaf dag 1 merken of ze zwanger zijn, bijvoorbeeld omdat ze ochtendmisselijkheid hebben.
Reuen kunnen een loopse teef ruiken tot op kilometers afstand, waardoor hun hoofd helemaal op hol slaat. Hoe een intacte (niet gecastreerde) reu precies reageert op een loopse teef, verschilt van hond tot hond. Vooral in de puberteit, die begint op pakweg 6 maanden, weten jonge mannetjes niet wat hen overkomt.
Wanneer en hoe wordt mijn hond drachtig? Honden kunnen alleen drachtig worden wanneer ze loops zijn. Dit gebeurt bij de meeste hondenrassen twee keer per jaar, maar er zijn ook rassen waarbij dit maar één keer per jaar is.
Lichaamsbeweging. Regelmatig wandelen helpt een zwangere hond om haar conditie op peil te houden, zodat ze voorbereid is op de komst van haar kleintjes! Vermijd wel intensieve training, hondenshows of zelfs gehoorzaamheidscursussen tijdens de dracht. Zulke activiteiten kunnen stress opleveren.
De drachtlengte kan variëren van 56 tot 67 dagen, meestal vindt de bevalling rond de 63e dag plaats. Over het algemeen geldt dat grotere rassen ook grotere nesten krijgen en een kortere drachtperiode hebben.
Hoelang duurt de dracht van je hond? Gemeten na de eerste dekking is de draagtijd van je hond gemiddeld 63 dagen, maar deze kan variëren tussen 57 en 72 dagen. De lengte van de dracht is vooral afhankelijk van de grootte van het toekomstige nestje.