Cremello. Een cremello-kleurig paard is een paard met een roze huid en blauwe ogen en ontstaat uit een vos-basiskleur met 2 creme-genen. De vacht is wit of licht crème gekleurd, de manen zijn wit.
Zwart (black)
Een echt zwart paard heeft dus minimaal één gen voor zwart. De genetische code is dan 'EE' of 'Ee'. Egaal zwarte paarden zijn vrij zeldzaam. Veel zwarte paarden vertonen onder de invloed van zonlicht rufisme en worden minder diep van tint in de zomer.
Wildkleur (dun)
Het wildkleur-gen is dominant, en zichtbaar op vos, bruin en zwart. Een wildkleurig paard zal dus ook altijd 1 ouder hebben met wildkleur.
De veulens worden geboren in de basiskleur en veranderen in de loop van de jaren naar wit. Gewoonlijk begint dit proces bij het hoofd van het paard. Schimmels worden altijd geboren in een bepaalde kleur en vergrijzen geleidelijk aan tot ze uiteindelijk helemaal wit worden.
Een paard is homozygoot als het twee dezelfde genen bezit, wanneer er gefokt wordt met zo'n paard is het altijd duidelijk welk gen doorgegeven wordt. Wanneer een paard twee verschillende genen heeft is hij een heterozygoot, dan is het onduidelijk welk gen er wordt doorgegeven.
Een voskleurig paard is een paard met een effen, roodbruine kleur. De tint kan variëren van lichtbruin tot behoorlijk donker. De donkere kleur wordt koffievos genoemd. De manen hebben dezelfde kleur als de vacht, of ze zijn lichter, bij een zweetvos.
Het roan-gen is een witpatroon en veroorzaakt witte haren door de vacht. Het komt voor op alle kleuren en het paard heeft ongeveer net zo veel witte haren als gepigmenteerde haren gemengd in de vacht. Alleen de manen, staart, benen en hoofd blijven (nagenoeg) ongemoeid. Er wordt soms gesproken van een schimmel-factor.
Stukje genetica
Dit wil zeggen dat een cremello-kleur wordt bepaald door twee dezelfde genen waarvan één afkomstig is van de vader en één afkomstig is van de moeder. Dat houdt in dat je een dominante overerving krijgt en dat een eigenschap – in dit geval de kleur – altijd wordt doorgegeven.
De Appaloosa komt oorspronkelijk uit de streek rond de Palouse Rivier, in het noorden van de Verenigde Staten. Het unieke aan deze paarden zijn hun vlekjes. In ons land bestaat er sinds 1967 een stamboek waarin zowel paarden als pony's die de juiste kleuren hebben worden opgenomen.
Embed. Een schimmel wordt niet wit geboren. Pas als een veulen ouder wordt, begint de witte kleur te komen: 'schimmelen' heet dat. Een schimmel is een wit paard.
Tobiano, ook wel bekend als platenbont, is een witpatroon bij paarden dat kan voorkomen op alle kleuren. Het paard wordt ermee geboren en het witpatroon blijft het gehele leven hetzelfde.
Een staart als een wit verfborsteltje
Zoals je weet, is de vos niet volledig ros van kleur. De onderkant van zijn poten – de zogenaamde 'sokjes' – is donkerbruin tot zwart getint, net als de achterkant van zijn grote, puntige oren. Vaak bevat ook de staart wat meer donkerkleurige haren.
Als men spreekt over een valkkleurig paard, bedoelt men een paard met enkel het lichaam in valkkleur, waarvan de manen, staart en ook de benen zwart zijn. Natuurlijk zijn er varianten. Een valkkleurig paard kan zowel lichte als donkere tinten bezitten.
Van het gedomesticeerde paard en de pony zijn vele rassen erkend. Bovendien worden er per ras soms meerdere kleurslagen en tekeningen erkend. Er is ook een lijst van paardenstamboeken waarop de verschillende stamboekorganisaties van enkele erkende rassen terug zijn te vinden. Er bestaan ongeveer 300 rassen.
50% kans op palomino
Wanneer je dus een cremello (twee dezelfde genen die de kleur bepalen) kruist met een vos, krijg je 100% een palomino veulen. Wanneer je een cremello kruist met een bruine of zwarte, komt er 100% een nakomeling uit met een aparte kleur, maar dit kan valk, palomino of smokey black zijn.
Bij de woorden 'Fries' en 'schoonheid' denk je misschien aan Doutzen Kroes, maar de gedachten van veel paardenliefhebbers gaan naar Frederik the Great. Deze zwarte Friese hengst wordt door velen gezien als het mooiste paard ter wereld en krijgt nu zelfs filmrollen aangeboden.
Onder de sobere rassen vallen o.a. Friese paarden, Haflingers, Fjorden, Shetlanders, Tinkers en IJslanders. Overige rassen die laag in het bloed staan zijn bijv. het Belgische trekpaard en de Shire. Een vezelrijke voeding zoals hooi en kuilgras geeft minder energie dan bijv.
Kolletje: Een grotere witte vlek op het hoofd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een 'kolletje' en een 'kol'. Een kolletje is 2 – 5 centimeter groot. Kol: Een 'kolletje' groter dan 5 centimeter noemen we een kol.
Herfsttype. Is je paard vos of bruin met een warme, rode ondertoon, dan heb je een herfsttype rondlopen! Deze paarden hebben bijna altijd donkerbruine ogen. Herfstpaardjes staan mooi met warme en zachte kleuren zoals bordeaux, bruin, oranje, donkergroen en rood.
Een vosbasis paard kan Agouti dragen, maar bij deze paarden is dit gen niet zichtbaar. Op MH zijn er 3 soorten bruin. Donkerbruin, lichtbruin & seal.
Paarden kunnen dus kleuren onderscheiden, maar minder goed als mensen (die wel alle kegeltjes hebben). Je kunt dit vergelijken met een persoon die kleurenblind is. Een paard kan blauw, geel, wit en grijstinten goed van elkaar onderscheiden, maar rood en groen bijna niet.
De paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), ook wel wilde kastanje of horse chestnut genoemd, wordt al eeuwen gebruikt ter ondersteuning van het hart en de bloedvaten. Op deze pagina vind je alles over de Paardenkastanje, de werking, ervaringen en bijwerkingen.
De zwilwrat is een (vaak ovaalvormig) eelt/hoorn-achtig bultje aan de binnenkant van het paardenbeen, ongeveer in het midden. Ze bevinden zich zowel aan de binnenkant van de voor- als de achterbenen. Zwilwratten kunnen ook groeien en kan dus zowel vrij plat zijn als wat meer uitsteken.